Estetik hafızamızın silinmez imzası ve medeniyetimizin en estetik sanatlarından biri olan Ebru Sanatı’nın en ünlü isimlerinden Fuat Başar’ın ebru sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Ulusal ve uluslar arası dört yüz sergiye imza atan ünlü ebru sanatçısının 33 çalışması düzenlenecek olan sergide yer alıyor.
Sergi, 20 Mayıs-20 Haziran tarihleri arasında sanat severlerin ziyaretine açık olacak.
Suyla rengin olağanüstü ahenginden oluşan bu serginin açılışına Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve birçok davetli katılacak.
Bu etkinlikte sizleri de aramızda görmekten gurur duyarız.
Program: Ebru Sergisi
Sanatçı: Fuat Başar
Tarih: 19.05.2011
İkram: 18.00
Açılış: 18.30
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi
Fuat Başar Kimdir?
1953 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. İlkokulu Köprüköy ve Çat’ta, Ortaokul, lise ve tıp tahsillerini Erzurum’da yaptı. Tıbbiye öğrenciliği döneminde (1976) hat sanatıyla tanıştı. 2 yıl kadar marangoz kalemi ve ağaç dallarıyla yazı çalışmaya gayret etti. Fakat bunlarla yazı sanatı icra edilemiyordu. Erzurum’un eski evleri sökülürken çıkan saz kamışlarını kullandı. Bunlar da zayıf olduğu için netice elde edilemiyordu.
1978’de bir kamış kalem ve Uğur Derman’ın adresini buldu. Uğur Derman’ın himmet ve yardımları ile yazı sanatını ilerletmeye çalıştı. Yazının başkenti olan İstanbul’da olmaksızın bu sanatın öğrenilmesinin mümkün olmadığını anladığından İstanbul’a ulaşmaya niyet etti. 1980 yılında İstanbul’a gelerek l978-1980 yılları arasında mektupla ders aldığı Hamid Bey’e (1891-1982) devam etti. 10 Eylül 1980’de yazı icâzetini aldı. Bu şehirde kalem erbabı olan ustalarla görüşerek sanatını ilerletmeye çalıştı. 1986 yılından itibaren Prof. Dr. Ali Alpaslan (1925-2006) hocadan vefatına kadar birçok yazı çeşitleri öğrendi. Bir yandan da öğrenci yetiştirerek ulusal ve uluslararası ustalar yetiştirdi. Yurt içi ve yurt dışı 400 kadar sergiye katıldı.
Uluslararası sanat faliyetleri, Tv ve belgesel çalışmaları, kurslar, konferanslar, üniversite seviyesinde çeşitli aktivitelerle beraber, bir yandan da ebru ile uğraşmaktadır. 1977 yılında ebru sanatı ile de tanışıp, 4 yıl kadar tekne ile cedelleşti. 1978 de Mustafa Düzgünman’la mektuplaşarak bu sanatın müşkülatını halletmeğe çalıştı. Ama ne mümkün, tekne kendi bildiğini okuyordu İstanbul’a yerleştikten sonra Mustafa Düzgünman’ın pazar günkü derslerine devamla 10 Eylül 1989’da ebru icâzetini aldı. Bu sahada da ulusal ve uluslararası çok sayıda sanatçı yetiştirdi. Halen İstanbul’da ikamet eden bu hat ve ebru sanatlarının hizmetkârı, Mustafa Râkım, Hamid Aytaç, Ahmet Sami ve Elif Ebru yumurcaklarının babasıdır.
Suya Yazılan Hikaye
Suya Yazılan Hikaye
YORUM EKLE
1
ÜMRANİYE BELEDİYESİ ENGELLİLER KÜLTÜR ve EĞİTİM...
2
ÜMRANİYE SPOR OYUNLARI ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLERİNİ...
3
Kütahya'da deprem Deprem birçok ilde hissedildi
4
Simav'da Deprem değil, panik öldürdü!
5
Simav depremi Marmara ve Ege'yi salladı: 2 ölü,...
6
Böyle olur Amerikan usulü kıyamet!
7
Real Madrid'te üçüncü Türk: Hamit Altıntop
8
Haziran'da dünyanın sonu mu geliyor?
9
11.TÜRK SANAT MÜZİĞİ BESTE YARIŞMASI FİNAL...
10
DÜNYANIN SONUMU GELİYOR
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler