TÜRK MUTFAĞININ GÖZÜ YURT DIŞINDA…

Türk mutfağının Fransa ve Çin ile birlikte dünyanın en zengin mutfakları arasında yer almalı.

TÜRK MUTFAĞININ GÖZÜ YURT DIŞINDA…
 TÜRK MUTFAĞININ GÖZÜ YURT DIŞINDA

Türk mutfağının Fransa ve Çin ile birlikte dünyanın en zengin mutfakları arasında yer almalı.
Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi, gastronomi uzmanı Mehmet Tezçakın: “Avrupalı turist sayısında azalma var. Turist ayağımıza gelmiyorsa biz onların ayağına gitmeliyiz”

“Turquality desteği verilsin; yerel gastronomi markalarımız İtalyan, Fransız mutfakları ile yarışır”

Sultanahmet Köftecisi’nin 3. nesil sahibi, gastronomi uzmanı Mehmet Tezçakın, Türk mutfağının özgün markalarının yurt dışı yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Tezçakın, Türk mutfağının Fransa ve Çin ile birlikte dünyanın en zengin mutfakları arasında yer aldığının altını çizdi. Yeterli tanıtım olmadığı için, dünyanın Türk mutfağına bakışının sadece döner ve şiş kebap ile sınırlı kaldığını savunan Tezçakın, “Halbuki Türkiye, Ege’nin zeytinyağlıları, Antep’in, Urfa’nın, Hatay’ın kebapları, mezeleri, Osmanlı’nın mirası saray mutfağı gibi zenginlikleri ile bir gastronomi cennetidir. Yeterli tanıtım yapılmadığından 2 trilyon dolarlık yeme içme sektöründen aldığı pay okyanusta bir damla kadardır” diye konuştu.

-Avrupa’da yatırım yapan kazanıyor

1920 yılında kurulan Sultanahmet Köftecisi’nin İstanbul’un en fazla turist ağırlayan işletmelerinin başında geldiğini ifade eden Tezçakın, şunları söyledi:

“Son yıllarda maalesef Avrupalı turist sayısında azalma oldu. Turist ayağımıza gelmiyorsa biz onların ayağına gitmeliyiz dedik, Azerbaycan’da Bakü’de, Almanya’da Münih ve Nürnberg’te, İngiltere’de ise Manchester’de şube açtık. Yoğun ilgi gördük. Gastronomi sektöründe karlılık, Avrupa’da Türkiye’den çok daha fazla. Bu yüzden yatırımlarımızı yurt içinden çok yurt dışına yoğunlaştırdık. Almanya’da Ingolstadt, Mannheim, Frankfurt, Main, Köln, Hamburg ve Berlin’de, Büyük Britanya’da Londra ve Aberdeen’de franchise şube açmak için görüşmler sürüyor. Manchester şubemiz de talebi karşılayamaz hale geldi, üst katı da ekleyerek dükkanı büyüttük.”

Avrupa’daki dükkanların personel ihtiyacını karşılamak, köfte üretimi yapmak için Bulgaristan’da şirket kurduklarını anımsatan Tezçakın, şöyle devam etti:

“Avrupa’nın ardından ABD projemiz başlayacak. Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Arap Yarımadası’ndaki ülkeler de yatırım programımız içinde. 1920 Sultanahmet Köftecisi’ni dünya markası yapmaya kararlıyız. Biz bu başarıları Türk mutfağının özgün ürülerinden köfte ve sunumu ile elde ediyoruz. Diğer yerel markaları da yurt dışına açılmaya çağırıyoruz. Devletin gastronomi sektörüne destek olması, sektörün de elini taşın altına sokması şart. Bakıyoruz şu ana kadar sadece 2 gastronomi markası Turquality için gerekli şartları yerine getirmiş. Yurt dışı yatırımlarında Turquality desteği çok önemli. Şirket CEO’muz Mert Tezçakın başkanlığındaki ekip bu konuda yoğun şekilde çalışıyor. Turquality desteği verilsin, yerel gastronomi markaları; İtalyan, Fransız mutfakları ile yarışır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER