ORKİDENİN EN GÜZEL HALİ : SALEP
Sahlep Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen otsu bir bitkidir. Ayrıca sahlep orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ismidir.
Salep kışın en çok sevilen içeceklerinden biridir.
Medicana Anne Çocuk Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu KOLUKIRIK üzerine tarçın serpiştirilerek ceviz veya fındıkla süslenerek içilen salep lezzeti yanında birçok faydası bulunduğuna dikkat çekiyor
Medicana Anne Çocuk Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu KOLUKIRIK üzerine tarçın serpiştirilerek ceviz veya fındıkla süslenerek içilen salep lezzeti yanında birçok faydası bulunduğuna dikkat çekiyor
GRİBİ ATLATMAYA YARDIMCI…
Kışın sütle hazırlanarak içilen salep, öksürüğe ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, daha rahat atlatılmasına yardımcı olur.
KABIZLIK SORUNUNUZ VARSA…
Salep aynı zamanda doyurucu bir içecektir. Bu özelliği, içeriğindeki suyla şişen madde olan musilajdan kaynaklanır. Aynı zamanda, barsak çalışmasını düzenler. Kabızlığı önler ve sindirimi kolaylaştırır. Üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler, acıkmayı geciktirir. Sütle pişirilerek yapılan salep, sütün içerdiği kalsiyum ve proteinin yararlı etkilerini taşır. Bu yüzden ara öğün olarak tercih edilebilir.
EVDE YAPILANI EN SAĞLIKLISI
Hazır olarak tüketildiğinde enerji içeriği yüksek bir içecektir. Toz salep halinde alınıp evde yapılması ve üzerine tarçın eklenerek kullanılması en sağlıklısıdır. Evde pişirilirken topaklanmaması için iyice karıştırılması gerekir. Salep, dondurma yapımında da kullanılır.
TARÇINLI İÇİLİRSE DAHA TOK TUTAR
Kendimizi halsiz hissettiğimiz, şişkinlik yaşadığımız zamanlarda 1 fincan salep içmek bizi rahatlatacaktır. Soğuk kış günlerinde gribe yakalandıysak ve öksürük varsa sıcak bir salep tercih edilmesi gereken bir içecektir. Bol tarçınlı içilirse tok tutacaktır.
Sahleb nedir?
Sahlep Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen otsu bir bitkidir. Ayrıca sahlep orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ismidir. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.
Çiçeklenme zamanında çapa ile sökülerek toplanan o yılın sahllep yumruları,suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilerek su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz sahlep haline getirilir. Sahlep yumruları kremsi renkte, yumurta seklinde, çatalsı veya saçaklıdır.
Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. Sahlep yumruları müsilaj glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.
Sahlep Tarifi Sahlep Yapışılı
Malzemeler
Salep (2 tatlı kaşığı - 10 gram)
Şeker (2,5 yemek kaşığı - 25 gram)
Süt (4 su bardağından biraz az - 1l itre)
Tarçın ya da zencefil
Sahlep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Karışıma azar azar süt ilave ederek ezin. Kısık ateşte, karıştararak koyulaşıncaya kadar 15-20 dakika pişirin. Fincanlara boşaltıp üzerine tarçın serperek servis yapın. İsteğe göre üzerine zencefil dökerek de servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun
Sahlep mi Salep mi
Kış mevsiminin vazgeçilmez içecegi olan sahlep'in gerçekte kullanılan ismi saleptir,sahlep ise salep'in ana maddesi olan bitkidir.
Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2017, 20:42