Jeolojik araştırmalar, Van'ın yanı sıra kıyıdaki çok sayıda yerleşim yerinin göl üstünde kurulduğunu ortaya koydu. Son iki depremin vurduğu alanlar 18 bin yıl önce Van Gölü sınırlarına dahildi. Zemindeki kayalaşma, kırılma bükülme ve sıvılaşmaya yatkın...
Bülent ŞANLIKAN'ın Akşam'da yayınlanan Van Gölü araştırma haberi:
Kayık kent!
VAN'ı peş peşe vuran 7.2 ve 5.6'lık depremlerde etkisi en çok merak edilen Van Gölü'nün sırrıyla ilgili bir grup bilim adamının yaptığı araştırmada gerek Van'ın gerek kıyıdaki birçok yerleşimin göl sahasında depremlerle şekillenmiş tabakalar üstünde kurulduğu ortaya çıktı.
Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Serkan Üner, Araştırma Görevlisi Çetin Yeşilova, Yrd. Doç. Dr. Türker Yakupoğlu ile Araştırma Görevlisi Doktor Tijen Üner, Van Gölü ve çevresindeki jeolojik yapıların depremselliğe olan yatkınlığını 18 bin yıl önceki sınırlarında aradı. Çalışmanın sonucuna göre gölün eski sınırlarında yer alan tabakaların deformasyona uygun yapıları günümüze kadar ulaştı.
Ekibin gölün 18 bin yıl önceki sınırlarında yaptığı jeolojik çalışmalar Van ve çevresini sarsan depremlerin nedeniyle ilgili önemli ipuçları da verdi. Buna göre bölge, 1.8 milyon yaşında. Jeolojik olarak genç sayılıyor. Kırılma, bükülme ve sıvılaşmaya yatkın bir kaya yapısı var.
Araştırma ekibinden Yrd. Doç. Dr. Üner, 'Van Gölü Havzasın'da gözlenen deformasyon yapılarının yerleri dikkate alındığında bu yapıların oluşumunda birden fazla fayın etkili olduğunu göstermektedir. Yani bölgede geçmişte 5 ve üzeri büyüklüklerde depremlerin olduğunu gösteren bu yapılar günümüzde ve gelecekte de benzer büyüklükteki depremlerin olabileceğine işaret ediyor' diye konuştu.
DEPREMİN İZLERİ SAKLI
Üner, '20 bin yıl öncesinden daha genç kayaların şekillenmesinde 5 ve 5'in üzerindeki depremlerin izlerini bulmak mümkün. Van Gölü Havzası'nda yer alan gölsel çökellerindeki deformasyon yapılarının depremselliğe neden olan yapılardaki sarsıntılarla oluştuğu düşüncesini beraberinde getiriyor' dedi.
GÜL O KÖYÜ ZİYARET ETMİŞTİ
Geçmişte depremler ile şekillenmiş tabakaların üzerinde bugün Van kent merkezinin yanı sıra pek çok yerleşim yeri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Van'daki temas ve incelemelerinin ardından merkeze bağlı Gedikbulak Köyü'nü de ziyaret etmişti. Gedikbulak da ekibin çalışmaları sırasında incelemelerde bulunduğu alanlar arasında yer alıyor. Eski göl sahası üzerinde oluşan tabakalar üzerinde kurulan
Gedikbulak'ta 7.2'lik depremde 259 hane ve 3 katlı okul binası yıkılmıştı.
Van Gölü çevresindeki yerleşimler "Kayık kent!"
Jeolojik araştırmalar, Van'ın yanı sıra kıyıdaki çok sayıda yerleşim yerinin göl üstünde kurulduğunu ortaya koydu. Son iki depremin vurduğu alanlar 18 bin yıl önce Van Gölü sınırlarına dahildi. Zemindeki kayalaşma, kırılma bükülme ve sıvılaşmaya yatkın... Jeolojik araştırmalar,Van ve yerleşim yerinin,göl üstünde kurulduğu,depremin vurduğu alanlar,18 bin yıl önce,Van Gölü,sınırlarına dahil,Zemindeki kayalaşma,kırılma bükülme ve sıvılaşmaya yatkın
YORUM EKLE
1
Otomobil ve duble yolların etkisi; kazalar 3 kat...
2
İzmir BB Başkanı Aziz Kocaoğlu: Suçum varsa kellemi...
3
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'den 'operasyon'...
4
ADANA’da Anne ve çocukları PKK'lıların elinden...
5
Brand Finance; "Türkiye'nin marka değeri 373 milyar...
6
Kimse bu istekle Erdoğan'a gitmesin "müsaade yok"
7
Jeoloji Mühendisleri Şube Başkanı Mustafa Arık;...
8
Millilerin Hırvatistan canlı yayınında Rıdvan...
9
İİtalya'da Berlusconi dönemi sona erdi
10
“Ergenekon” tutuklusu, Gizemli MİT’çi Kaşif...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler