Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, 5 yıldır 129 binin üzerinde Suriyeliyi misafir ettiklerini belirterek, “Savaşın seslerini her gece penceresinde hisseden Kilisliler, her şeye rağmen Suriyeli misafirlerimizle barış ve huzur içinde yaşamaktadır. Bu hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak bir davranıştır” dedi.
İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Belediye Başkanları Odak Oturumu’nda konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, kendi nüfuslarından çok Suriyeli misafir ağırlamalarına rağmen barış ve huzur içinde yaşadıklarını söyledi. Oturumda; Başkan Kara’nın yanı sıra Gdanks Belediye Başkanı Pawel Bogdan Adamowich, Köln Belediye Başkan Yardımcısı Andreas Wolter, Hollanda Soest Belediye Başkanı Rob Metz, Amman Belediye Başkanı Başdanışmanı Fawzi Masad, Tunus Belediye Başkanı Saifallah Lasram ve Barcelona Mülteci Programı Direktörü İgnasi Calbo da birer konuşma yaptı.
“Psikolojik ve Sosyolojik Bir Olgu Olarak Yerel Yönetimler ve Göç” başlıklı bir konuşma yapan Başkan Kara, “Dünya kurulduğundan bu yana çeşitli zamanlarda savaşlar ve doğal afetler nedeniyle göçler olmuştur. Fakat buralarda müthiş olaylar asayiş olayları meydana gelmiştir. Kilis’te toplumsal olaylar çıkmıyor, asayiş olaylarına mahal vermiyoruz. Gerçekten fedakârlığın tavan noktasını yaşıyoruz” dedi.
Birlikte yaşama kültürü
Kilis’in şu anda dünyada eşi benzeri görülmemiş bir olay sergilediğine vurgu yapan Başkan Kara, şöyle devam etti: “Bugün tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu birlikte yaşama kültürünü Kilis’te başarmış durumdayız. Tüm Avrupa ülkelerinde 239 bin civarında sığınmacı bulunurken, Kilis’te 129 binin üzerinde Suriyeliyi 5 yıldır misafir ediyoruz. 93 bin nüfusa olmasına rağmen Kilis, ’yitip gitmiş’ hayatlara, yüreğini açan bir şehir. Suriye’deki savaşın artık bitmesi gerekli. Savaşın seslerini her gece penceresinde hisseden Kilisliler, her şeye rağmen Suriyeli misafirlerimizle ‘ensar-muhacir’ ilişkisi içerisinde kardeşçe geçinmektedir. Barış içerisinde, huzur içerisinde yaşamaktadır. Bu özelliğimiz bile dünya tarihinde yaşanmamış bir olaydır. Bu hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak bir davranıştır. Kilis'te bugün Türk ve Suriyeliler, birlikte yaşama kültürü ve fedakârlığının en güzel örnekleri yaşanmaktadır.”
Dünyaya seslendi, destek istedi
Tüm dünyaya seslenen Başkan Hasar Kara, şunları kaydetti: “Bu bizim problemimiz olduğu gibi aynı zamanda sizin de probleminiz. Eğer bu sorunla çok fazla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız en azından Türkiye'nin Suriyelilere yardım ettiği kadar yardım etmeniz gerekiyor. Gelin, bize yardım edin, bu insanların altyapı, üstyapı eğitim, sağlık sorunlarını çözelim ve bu insanları burada tutalım. Suriye'deki problem çözüldüğü zaman bu insanların kendi ülkelerine dönmelerini sağlayalım. Biz bu insanlara temiz içme suyu sağlayamazsak, temiz altyapı ve üstyapı sağlayamazsak, asgari insanca yaşam koşulları sağlayamazsak bu insanları Kilis'te tutmamız mümkün değil. Aynı şekilde Türkiye’de bunları sağlayamazsa Türkiye'de tutmamız mümkün değil. Nobel’e aday gösterildik. Ödül için değil ama insanlık için yardım ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Bize destek olun ve bu şehrin yaşam koşullarına nüfusa göre düzenleyelim ve Suriyelilerin burada kalmasına zemin oluşturalım, yoksa hedefleri Avrupa'ya gitmek olacak.”
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara’nın yaptığı konuşma büyük beğeni topladı.