Hükümet devleti yeniden yapılandırdı, yetkinin son gününde 6 KHK çıkardı

Hükümet, deyim yerindeyse devleti yeniden yapılandırdı. Bir gecede çıkarılan 6 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ekonomiden sağlığa, çalışma yaşamından sosyal politikalara kadar pekçok kurum ve kuruluşun teşkilat yapısında köklü değişikliğe gidildi

Hükümet devleti yeniden yapılandırdı, yetkinin son gününde 6 KHK çıkardı

Hükümet, deyim yerindeyse devleti yeniden yapılandırdı. Bir gecede çıkarılan 6 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ekonomiden sağlığa, çalışma yaşamından sosyal politikalara kadar pekçok kurum ve kuruluşun teşkilat yapısında köklü değişikliğe gidildi

Hükümet, yetkinin son gününde 6 KHK çıkardı

KANUN Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisinin son gününde çıkarılan 6 KHK ile Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri ile Hazine Müsteşarlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, İMKB gibi kurum ve kuruluşların teşkilat yapılarında köklü değişikliklere gidildi. KHK kapsamında kamu görevlilerinin mali haklarına ilişkin yeni düzenlemeler de yapıldı.
Aralarında Hıfzıssıha Başkanlığı'nın da bulunduğu kimi kurum ve kuruluşların varlığı KHK'larla sona erdi.
Çeşitli bakanlık ve kurumların bünyesindeki genel müdürlük, genel sekreterlik ve daire başkanlıklarında ise yeni yapılanmalara gidildi.
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren KHK'larla kaldırılan veya ismi değişen makamlardaki bürokratların görevleri sona erdi ve çoğu bağlı bulundukları kurumların 'müşavirlik' kadrolarına kaydırıldı.

SGK YENİDEN YAPILANDIRILDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkında SGK'nın ana hizmet birimleri yeniden yapılandırıldı ve 'Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü' kaldırılarak,  yerine 'Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü' ile 'Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü' oluşturuldu.
Bakanlığın bölge ve şube müdürlükleriyle İŞKUR İl Müdürlükleri kapatılarak taşra teşkilatı 'Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri' olarak yeniden yapılandırıldı.

TSE'DE EMEKLİLİĞE TEŞVİK
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kanunu'nda önemli değişiklikler oldu. Yeni düzenleme ile TSE Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Merkez Başkanı, Başkanlık Müşaviri, Genel Sekreterlik Müşaviri ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanların görevleri sona erdi. Görevleri sona eren bürokratlar müşavir ve uzman kadrolarına kaydırıldılar. Müşavir ve Uzman kadrolarına atanmış sayılanlar, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen birim ve görevlerde çalıştırılacak. Kanuna eklenen geçici bir maddeyle, TSE personelinden emekli aylığı bağlanmasına hak kazanmış olanların, yaş haddini beklemeden emekliliğe teşvik edecek avantajlar da sağlandı. Başvuranlara emeklilik tazminatı yüzde 40 fazla ödenecek.

TDK, TTK VE AKM AYNI ÇATIDA
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK'yla, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'ndan oluşan, kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlar buraya bağlandı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun görev, yetki ve sorumlulukları da yeniden belirlendi.

HAZİNE'DE KADROLAR KAYDIRILDI
Hazİne Müsteşarlığı'nın teşkilatında da dikkat çeken bir değişikliğe gidildi. Yapılan düzenlemeyle Hazine Müsteşarlığı'nın ana hizmet birimleri arasında sayılan Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Banka ve Kambiyo Genel Müdürlükleri'nin isimleri değiştirildi. İsmi değiştirilen Genel Müdürlüklerin Genel Müdürleri, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanlarının görevlerine de aynı KHK ile son verildi. Bu bürokratlar yine KHK ile oluşturulan 'Müsteşarlık Müşavirliği' adlı kadrolara kaydırıldılar. Müsteşarlığın taşra teşkilatında yer alan kambiyo müdürlükleri de kapatıldı.

KAMUDA EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
Maliye Bakanlığı'nın 'Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesiyle ilgili KHK ile kamuda eşit işe, eşit ücret sistemi uygulamaya başlandı. Sistem ile aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilecek. Buna göre, aynı unvan ve aynı kadroda olan memurlar, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, il müdürleri ve uzmanlar arasında yaşanan maaş farklarının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

TÜBA'DA GÖREV TÜBİTAK'A
Türkİye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) üye seçim yöntemi değiştirildi. TÜBA üyelerinin üçte birini seçme görevi Bakanlar Kurulu'ndan alınarak TÜBİTAK Bilim Kurulu'na verildi ama bu kez de Akademi'ye başkan atama görevinin Başbakan'a ait olduğu hükmü eklendi.

Türk hastaya yabancı doktor
Son KHK'larla en etkili değişiklik Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısında ve sağlık sisteminde olacak. Yeni düzenleme ile şu değişiklikler yapıldı:  Mevzuatta yer alan 'Türk hekimi' kavramındaki, 'Türk' kelimesi çıkarıldı. Böylece yabancı doktorların Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde çalışmalarının yolu açıldı. Bakanlığın yabancı doktor için Pakistan, Hindistan, Irak, İran, Ürdün, Suriye gibi ülkelere yönelmesi bekleniyor. Kamu hastane birlikleri sistemine geçildi, bu çerçevede yüz ayrı birlik kuruldu. Bu birliklerde toplam 10 bin 300 personel çalışacak ve tamamı sözleşmeli olacak. Sözleşmeler en çok 4 yıl için hazırlanacak. Performans hedefine ulaşamayan personelin sözleşmesi iptal edilecek. Teftiş Kurulu kaldırıldı, yerine Denetim Hizmetleri Başkanlığı kuruldu. Hıfzıssıha Başkanlığı kaldırıldı. Bakanlık teşkilatında Sağlık Hizmetleri, Acil Sağlık Hizmetleri, Sağlığın Geliştirilmesi, Sağlık Bilgi Sistemleri, Sağlık Araştırmaları, Sağlık Yatırımları, Denetim Hizmetleri ve Yönetim Hizmetleri adlı genel müdürlükler oluşturuldu.
Yeni oluşumlar arasında Halk Sağlığı Kurumu, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ile Kamu Hastaneleri Kurumu da yer aldı. Bakanlık, kişisel verileri toplamaya ve kanunen yetkili olan üçüncü kişilerle paylaşma hakkına da sahip olacak. Bakanlık ilaç ve cihaz temini için yerli ya da yabancı firma ile 7 yıla kadar alım garantili sözleşme yapabilecek. Yabancı sermayeyi çekmek için sağlık serbest bölgeleri kurulacak.
Tabipler Birliği Kanunu'nda yer alan 'Tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş mesleki bir kuruluştur' ibaresi çıkarıldı.

Polis, Ata'sının huzurunda
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar başkanlığındaki heyet, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 73. yılı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Kılıçlar, Anıtkabir Özel Defteri'ne, 'Her zaman olduğu gibi bugün de vatandaşlarımızın güvenliğini tesis etmek, toplumun huzur ve emniyetini sağlamak, hukukun üstünlüğünü korumak, insan haklarını gözetmek ve bizlere bıraktığın en büyük eserin olan Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatmak için canımız pahasına görev yapmaktaki azim ve kararlılığımız artarak devam etmektedir' diye yazdı.   (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER