Başaklama

Anadolu’da bağ bozumundan sonra kalan üzümleri isteyenlerin serbest toplamasına “Başaklama” denir.

 Başaklama

 Başaklama
Anadolu’da bağ bozumundan sonra kalan üzümleri isteyenlerin serbest toplamasına “Başaklama” denir.

Başaklama, konu komşunun ve özellikle çocukların bağ ve bahçelerdeki ürünlerden göz hakkını alması için konmuş bir gelenektir. Bu uygulama bizde de zeytinde uygulanır.

Zeytin sezonu bittiğinde başak zamanının başladığı anons edilir.
Kalan zeytinleri isteyen herkesin toplayabildiği güzel bir gelenektir.
Bağda olgunlaşan üzümlerin hasat edilmesi anlamına gelen “Bağ Bozumu” Anadolu’nun en önemli sosyo kültürel etkinliklerinden birisidir.
 İmece kültürü bu coğrafyada halkın kaynaşmasında, kırgınlıkların, küskünlüklerin kalkmasında, birlik ve beraberliğin sağlanmasında, yardımlaşmada, kederi ve sevinci paylaşmada hep vesile olmuştur.
Anadolu bir çok asma çeşidinin anavatanı olmasının yanı sıra, çok sayıda üzüm çeşidi ve üzümün değerlendirilme çeşitliliği açısından oldukça zengin bir kültüre sahip. Anadolu’da yer alan tarihi yapılarda, sikkelerde, heykellerde, seramiklerde ve diğer bulgularda üzüm ve asma ile ilgili figürler, asmanın Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olduğunun önemli bir kanıtı. 
 Ülkemizde üzümün sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak tüketim şekillerinin dışında hiç bir ülkede görülemeyecek kadar farklı şekillerde değerlendirilmesi ise asmanın kültürümüzdeki öneminin başka bir kanıtı. 
Bunlara üzüm suyu,  papara, koruk suyu, pepeçura, pekmez, köme, köfter, dilme, bastık, kesme, çek çek, konserve, sirke, turşu, tarhana ve pestili örnek verebiliriz. Ayrıca asmanın diğer organı yaprağı, zeytinyağlı ve değişik dolmaların yapımında değerlendiriliyor.
Takvimin olmadığı dönemlerde insanlar yaşamlarını, ekin ekme, bağ bozumu, hasat, koç katımı, baharın gelmesi vb. olaylara göre planlamaktaydı. 
Yıl içerisinde doğadaki değişiklikler tarih boyunca bütün halklar tarafından tören, şenlik ve bayramlarla kutlanmıştır.
 

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2024, 17:19

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER