Amasya'nın 200 Venk Suyu

Amasya'da 200 yıllık tarihi yapıdan çıkan ‘Venk Suyu': Vaftiz törenlerinde kullanılıyor.

Amasya'nın 200 Venk Suyu
  Amasya'nın 200 Venk Suyu

Amasya'da 200 yıllık tarihi yapıdan çıkan ‘Venk Suyu': Vaftiz törenlerinde kullanılıyor.
Amasya'da 200 yıllık tarihi yapı içinde, ana kayadan sızan su, Hristiyanlar tarafından kutsal kabul ediliyor. Türkiye'de yaşayan ya da yurt dışından tatile gelenler, Venk Suyu diye bilinen sudan alıp, vaftiz törenlerinde kullanmak için ülkelerine götürüyor.


Gökmedrese Mahallesi'ndeki mezarlık içinde kalan 200 yıllık tarihi yapıda bulunan kaynak su, Hristiyan dünyasında kutsal kabul ediliyor. Çok sayıda Hristiyan sudan almak için, Gökmedrese Mahallesi'ne geliyor. 
‘Kutsal sayılan Venk Suyu için birçok yabancı ülkeden Hristiyan buraya geliyor’
Emekli Müze Müdürü Arkeolog Ahmet Yüce, Venk Suyu'nun tarihi Köle Mezarlığı içinde gayrimüslim ve Müslüman mezarlığının orta kısmında yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

"18. yüzyıldan bu yana günümüze kadar kullanılan bir yapı içindeki kutsal suyla gayrimüslimler burada çocuklarını vaftiz ederlermiş. Değişik zamanlarda Hristiyanlar buraya geliyorlar. Kutsal sudan alıp memleketlerine götürüyorlar, onlar için çok önemli bir yapı burası. Hristiyanlar için son derece önemli bir su. Ama bugüne kadar pek bilinmeyen bir yer. Halk arasında kutsal su, Venk Suyu olarak bilinir. Venk kaynak ve değerlendirilmiş kutsal bir alan anlamına geliyor. Yabancı ülkelerden gelen ve Türkiye'de yaşayan Hristiyanlar buraya geliyor. Şişelerle buradan su alıp ülkelerine götürüyor. Yunanistan, Hollanda, İsviçre, Avusturya’ya götürenler oluyor. Götürdükleri suları kendileri içiyorlar, çocuklarının vaftiz törenlerinde kullanıyor. Hristiyanlar için kutsal sayılıyor.”
'Turizme kazandırılması gerekiyor'
Yüce, "Herkes burayı merak ediyor. Turizme kazandırılması gereken önemli yerlerden birisi. Karadeniz Bölgesi'nde buna benzer bir kutsal su alanı yok. Burası için bir çevre düzenlemesi yapılması gündemde. Burası taşınmaz kültür varlığı bölgesi. Suyun çoğaltılması ve kaynağının temiz tutulması için değerlendirmeler yapılacak" diye konuştu.

‘Bu su geçmişte vaftiz suyu olarak kullandıkları bir kaynak, hedefimiz ön plana çıkarmak’
Amasya Turizm Derneği Başkanı Güngör Duran da Amasya'da kültür turizminin yanın da inanç turizmi açısından da çok önemli tarihi eserler bulunduğunu belirterek, "Yurt dışından gelen yabancılar bu sudan alıp ülkelerine götürüyorlar. Vaftiz için bu suyu kullanıyorlar. Özellikle bu son dönemde burası ile ilgili bir çalışma yapıp ön plana çıkarmak istiyoruz. Çünkü yabancı turist sayısının artırılmasıyla ilgili hedeflerimiz var. Bu su geçmişte yaşayan Hristiyanların vaftiz suyu olarak kullandıkları bir kaynak. Buraya gelen turistlerde bu bilgiye sahipler ve bu sudan mutlaka alıp ülkelerine götürüyorlar. Yapılması planlanan çalışma ile burası daha derli toplu, su kaynağının daha temiz olduğu bir yer haline getirilecek" şeklinde konuştu.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER