Yasal biçimde tabanca satın alamayan bir suçlunun evde kendisine bir tane basmasına çok az kaldı. Ergenler bunu anne babalarının ruhu bile duymadan yatak odalarında yapabilir. Burada tümüyle iş gören bir tabancadan söz ediyorum, şematiği internetten bedava indirilen, üç boyutlu yazıcıda çıkarılan ve fareye tıklanarak tamamlanan… Yazdırmak için tıkla ve birkaç saat sonra ateşli silahın elinde. Pek çok eyalet silah alımlarına kısıtlama getiriyor ama böylesi bir durumda sabıka kaydı sorgulaması ve yaş sınırlaması uygulanamaz.
Sakın bilim kurgu sanmayın, zira 3 boyutlu yazıcılar hızla tüketim malı haline geliyor. Sanayide prototip ve parça üretiminde uzun zamandır kullanılan yazıcılar, şekil verilebilen ince plastik, metal veya seramik katmanları püskürterek nesneleri basabiliyor. Şu sıra bin dolara mal olsalar da, her geçen hafta daha serileşiyor ve daha ucuzluyorlar. Çinli şirketlerin de üretime geçmesiyle fiyatları 500 dolara düşmeye başladı bile.
3 boyutlu yazıcılar sayesinde tabanca parçaları yapan kişiler (az sayıda da olsa) var. Evet, basılı parçaları olan tabancalar mermiyi başarıyla ateşliyor. Texsas Üniversitesi hukuk öğrencisi Cody Wilson, böylesi bir tabanca yapmakla meşgul. Adını 'Wiki Silah' koymuş. Projesinin amaçlarını açıkladığı videoda, Wiki Silah'ı, dünyanın ilk 'üç boyutlu basılan kişisel savuma sistemi' diye niteliyor. Wilson, videoda tekdüze bir sesle "Wiki Silah'ın en şahane yanı, sadece bir kez ölümcül olmasının yetmesi" diyor. "Bilgisayarın olduğu her yerde silah da vardır."
Çoğu koşulda kendi silahını yapmak yasadışı olmasa da zor zanaat. ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silah ve Patlayıcılar Bürosu sözcüsü Ginger Colbrun, insanların kalem, kitap ve kemer tokasından silah yaptığını söylüyor. Ancak bu mekanizmaları kurabilmek için belli düzeyde bilgi ve beceri lazım. Büro, 3 boyutlu yazıcıları yakın takibe almış durumda. Colbrun, "Her zaman yasadışı faaliyetlerden ve yeni geliştirilen silahların kaçakçılığından bir adım önde olmaya çalışıyoruz, tabii bireysel hakları ihlal etmeden" diyor. Basılı silahla suç işleyen kişi, daha sonra plastiği eritip Buda heykeli gibi alelade bir nesne olarak yeniden basabilir. Plastikten yapılma tabancalar, havaalanları ve mahkemelerdeki metal detektörlerine yakalanmayabilir. 3 boyutlu yazıcılarda basılmış bazı parçalarla tabanca yapmış az sayıdaki kişi, şimdilik bunun yazıcıya tıklamaktan ibaret olan basit bir iş olmadığını söylüyor. Temel sorun, gerçek bir silah için gereken kuvvette plastiğin kolay kolay bulunamaması.
Silah ustası Michael Guslick, bu yıl yarı otomatik saldırı tüfeği AR- 15'in parçalarını 3 boyutlu yazıcıda basmayı becerdi. 20 Temmuz'da Colorado eyaletinin Aurora kentinde insanların üzerine ateş açılıp 12 kişinin öldürülmesinde aynı silah kullanılmıştı. Guslick, tüfek parçalarını, çocukların hemen her şeyi inşa edebildiği Lego parça larının hammaddesi ABS plastiğiyle yaptığını belirtiyor.
Kaynak: NYT - Nick Bilton
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2012, 18:49
Yazıcıya ile evde silah yapmak mümkün
Evde tabanca yapmak uzun zamandır mümkün. Ama yapmak için artık bilgi ve beceri gerekmezse, neler olur?
YORUM EKLE
1
GÜNEŞ ENERJİLİ ARAÇ TURİSTLERİN HİZMETİNDE
2
KADIKÖY’DE MEŞALE YAKMA TÖRENİYLE BAŞLADI
3
İnternet Vergi Levhası
4
“MEHMET ERDEM, OPTİMUM’DA SEVENLERİYLE BİRARAYA...
5
Beykozlu Şehit Ailelerine Vefa
6
TODEM’den Beykoz’daki 370 Öksüz Ve Yetime Bayram...
7
GÖLET PROJESİ’NİN YÜZDE 60’I TAMAMLANDI
8
Vali Mutlu’nun Kurban Bayramı Mesajı
9
“OPTİMUM’DA TÜRKAN SULTAN’A ÖZEL GÖSTERİM!”
10
Bilgesoy Okulları
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler