Türkiye’nin e-imza röntgeni çekildi

E-imza kullanım alışkanlıklarını araştırmak için uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçları açıklandı.

Türkiye’nin e-imza röntgeni çekildi

 Türkiye’nin e-imza röntgeni çekildi

E-imza kullanım alışkanlıklarını araştırmak için uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçları açıklandı.

Verilere göre, e-imza, en çok yüzde 50 oranıyla e-Devlet uygulamalarında kullanılıyor. Kamu projeleri yüzde 49 oranıyla ikinci sırada yer alırken, bankacılık işlemleri ve KEP yüzde 23 oranıyla üçüncü sırada.
E-imza ile onay süreçleri bir saatten daha az sürüyor.

Ana odağında e-imza olmak üzere, e-imzanın kullanılabileceği uygulamaları geliştiren E-GÜVEN, yaptığı araştırmalarla e-dönüşüme katkıda bulunmayı sürdürüyor. Elektronik imza algısını ve kullanım alışkanlıklarını araştırmak üzere yapılan “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmasına göre, e-imzası olan profesyonel meslek sahiplerinin yüzde 40’ı her gün e-imza kullanıyor. Haftada birkaç kez kullananların oranı ise yüzde 22 iken ayda birkaç kez kullananların oranı yüzde 17.

Islak imza için basılan kâğıt gereksiz bir maliyet


Katılımcıların yüzde 81’ine göre resmi işler için basılan kâğıt gereksiz bir maliyet kalemi. Islak imza toplamanın zaman ve emek kaybından dolayı iş süreçlerini yavaşlattığını ve kesintilere yol açtığını düşünenlerin oranı yüzde 78. Islak imza toplamak için çok fazla zaman harcandığını belirtenlerin oranı ise yüzde 76.

Yetkili kişi ofis dışındaysa işler ortalama 3,5 gün gecikiyor


Dikkat çeken diğer sonuçlardan biri, yetkili kişiye ulaşılamaması nedeni ile imza ve onay süreçlerinde ortalama 3,5 günlük gecikmelerin yaşanması. Katılımcıların yüzde 43’ü projeye onay verecek kişinin ofis dışında olmasının 1-2 günlük gecikmeye neden olduğunu belirtirken, yüzde 29’u gecikmenin 2 ila 4 gün arasında olduğunu, yüzde 9’u ise 5-6 gün sürdüğünü ifade ediyor. Yüzde 20’ye yakın bir kesim ise bir hafta veya üzerinde gecikmeler yaşandığını dile getiriyor.

E-imza ile onay süreçleri bir saatten daha az sürüyor


Araştırmada ortaya çıkan diğer bir bulgu, elektronik imza sonrası imza süreçlerinin iş yükü içindeki payının oldukça azaldığının görülmesi. Katılımcıların yüzde 82’si e-imza sonrasında imza süreçlerinin iş yükü içindeki payının yüzde 10’un altına indiğine dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 73’ü e-imza sonrasında imza süreçlerinin bir saatten daha az sürdüğünü belirtiyor.

Bireyler ortalama 4,5 yıldır e-imza kullanıyor


Bireysel kullanıma ilişkin verilerin de açıklandığı araştırmaya göre, e-imza sahipliğinde bireylerin çok büyük kısmının tek, üst düzey yöneticiler ve kendi hesabına çalışan profesyonel meslek sahiplerinin ise birden fazla e-imzası mevcut. E-imza, ortalama 4,5 yıldır bireyler tarafından kullanılıyor. Ayrıca bireylerin beşte biri imza gerektiren süreçlerde e-imza kullanmayı tercih ediyor.

Elektronik imza kullanıcılarında bilinç ve farkındalık artmış durumda


Araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Araştırmanın genel sonuçlarına bakıldığında, e-imza kullanımının önceki yıllara göre gelişen teknoloji ve kullanım alanlarının çoğalmasıyla kanıksandığı ve içselleştirildiği görülüyor. E-imza sahibi olanların arasında yüzde 16’lık bir grubun birden fazla e-imzası olması, bu veriyi teyit ediyor. Araştırma, e-dönüşüm uygulamalarının merkezinde yer alan e-imzanın kullanım alışkanlıklarına ve kullanıcılarına ne tür avantajlar sağladığına ışık tutuyor. Veriler, sadece kurumları değil, bireyleri de kapsadığı için e-imzaya olan tümleşik bir referans sunuyor. Araştırma sonuçları, genelde e-dönüşüm, özelde e-imza konusunda önemli bir yol haritası niteliğinde.” dedi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER