Neden e-imza?

Kâğıtsız hayatı mümkün kılan, enerji, zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imza, kurumların en değerli hazineleri olan veri ve emeklerini de koruyor.

Neden e-imza?

Neden e-imza?

Kâğıtsız hayatı mümkün kılan, enerji, zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imza, kurumların en değerli hazineleri olan veri ve emeklerini de koruyor.

E-imzanın gerek bireysel gerekse kurumsal süreçlerde geniş bir kullanım alanı mevcut. Elektronik ve mobil imza hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN, başta e-imza olmak üzere, gelişen teknolojiye ve eğilimlere uygun, kullanıcı dostu çözümleriyle kurumlara özel projeler geliştiriyor. E-GÜVEN, son 15 yıldır olduğu gibi pandemi süresince de imza gerektiren dokümanların, dijital ortamda elektronik veya mobil imza ile imzalanmasını ve uçtan uca imza sürecinin takip edilmesine yönelik çözümler sağlamaya devam ediyor.

1. Zamandan kazanın

E-imza ile imzası gereken taraflar farklı yerlerdeyken bile imza işlemini yasal geçerli şekilde gerçekleştirmek mümkün. Islak imzada ise belgenin imzalanması için ilgili kişinin ya da kişilerin bir araya gelmesini beklemek zorunda kalırsınız. Bu, ortak bir çalışma ortamı gereksinimi veya sürecin günlerce beklemesi anlamına gelebilir. E-imzanız varsa herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda istenilen belgeyi imzalamak oldukça basit. Bireylerin yanı sıra işletmeler de bu nedenle bankacılık işlemleri dahil tüm onay süreçleri için e-imza kullanıyor. E-GÜVEN tarafından uluslararası araştırma şirketi Ipsos ile gerçekleştirilen “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmalarının sonuçlarına göre, katılımcıların 73’ü e-imza sonrasında imza süreçlerinin bir saatten daha az sürdüğünü belirtiyor. 

2. Maliyetlerinizi azaltın 

E-imza, zamandan tasarruf etmenin yanı sıra maliyetleri de aşağı çekiyor. Kağıt kültüründeki belgelerin çıktılarını almak söz konusu olmadığı için kağıda, tonere, evrak taramaya, kargoya veya arşivlemeye ilave bütçe ayırmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca ıslak imza kültürünün aksine dijital ortamda evrak imzalayanların fiziksel olarak belli bir yerlerde olmaları gerekmediği için seyahat masraflarından da tasarruf sağlar. İstenilen zamanda ve istenilen mekanda kullanılabilmesi özelliğiyle e-imza, yıllık maliyette yüzde 75 tasarruf sağlarken, verimliliği yüzde 60 ila 75 oranında arttırır. 

3. Mekan bağımsız iş sürekliliği

E-imza kullanmak için nerede olduğunuzun bir önemi yok. Bulunulan ilçe, il veya ülke hiç fark etmiyor. Belgelerinizi dijital ortamda yasal geçerli imzalayabiliyorsunuz. E-imzanız varsa bir sözleşmeyi uzaktan da olsa imzalayabilir, böylece zaman ve kaynak israfını engellersiniz. Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma eğiliminin artmasıyla şimdiye kadar kurumların regülasyon gibi zorunluluklar ile alım yaptığı elektronik imzalar ihtiyaç haline dönüştü. 

4. Doğrulanabilir

İmzalanan her belgede öncelikli adım, karşı tarafın ve kendi kimliğinizin doğrulanması. İmzalanan her dokuman, yanlış bilgi verilme olasılığına karşı doğrulanmak zorunda. Elektronik ortamda oluşturulan dokümanların imzalanmasında kullanılan e-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiliyor. 

5. Yasal dayanak 

E-imza yasal dayanağını ise 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’ndan alıyor. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre e-imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade ediyor.

6. Güvenlik

E-imza teknik olarak kopyalanamıyor ve kişiye özel üretiliyor. Açık anahtar alt yapısının kullanıldığı bir şifreleme metoduyla çalıştığı için de güvenlik açığı riskinden uzak. E-GÜVEN, bireylere ve kurumlara bilgi güvenliği ve elektronik imza konusunda dünya pazarında öncü çözümler sunuyor. 

 

7. Geniş kullanım alanı

 

E-imza, bireysel olarak e-okul, ehliyet, sağlık işlemleri, e-nabız, e-kimlik, ÖSYM kayıtları, otomobil alımı ve kaza tutanakları gibi alanlarda kullanılıyor. İş hayatında ise işe giriş, sabıka kaydı, ikametgâh değişimi, dava açma, nüfus kayıt, doğum kaydı, bankacılık, belediye hizmetleri, pasaport ve abonelik gibi işlemlerde tercih ediliyor. Kurumlarda genel kurul, yönetim kurulu, bordro, fatura, sözleşme, banka ödeme talimatı verme, şirket içi onay süreçleri, şirket kuruluş süreçleri ve mali işlemlerde; personel tarafından ise fatura, sözleşme, tebligat, bordro, onay, izin, performans değerlendirme, SGK ve vergi beyanname işlemlerinde kullanılabiliyor. Ayrıca e-devlet, e-şirket, e-fatura, Kayıtlı Elektronik Posta, Ulusal Yargı Ağı Bilgi Sistemi, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, Elektronik Kamu Alımları Platformu, bilirkişi, uzlaştırmacı, marka patent gibi resmi başvurularda ve Elektronik Genel Kurul başta olmak üzere pek çok uygulamada kullanılıyor. 

8. Çevre dostu

Bir insanın yıllık ortalama oksijen ihtiyacını karşılamak için 8 ağaç gerekiyor. E-imza, e-dönüşüm yolculuğunun en çevre araçlarından biri. E-imza, yapısı gereği doğaya dost ve sürdürülebilir iş modelleri tasarlanmasına yardımcı olarak profesyonel iş hayatı, toplum ve daha yeşil bir dünya için kayda değer katkılar sunuyor. Yenilikçi e-imza çözümleriyle E-GÜVEN, son 10 yılda 42 bin ağacın kesilmesini önleyerek 82 bin insanın oksijen ihtiyacını karşıladı.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER