İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tasarlanan robotlar, yeşil sahaya indi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tasarlanan robotlar, yeşil sahaya indi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tasarlanan robotlar, yeşil sahaya indi.
İTÜ'lü robotlar yeşil sahaya indi
 
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tasarlanan robotlar, yeşil sahaya indi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından tasarlanan robotlar, yeşil sahaya indi. Dünyanın en prestijli uluslararası robot yarışmalarından RoboCup’a katılacak olan İTÜ’lü robotlar, yarışmadan önce hünerlerini sergileyecekleri bir futbol maçında karşı karşıya geldi. Maçtan önce ısınma hareketleri de yapan robotlar, görülmeye değer bir performans ortaya koydu.

    İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında RoboCup hakkında bilgi veren projenin koordinatörü Yrd. Doç. Zeki Yağız Bayraktaroğlu, RoboCup turnuvasının İstanbul’da 5-11 Temmuz 2011’de düzenleneceğini aktardı. Bayraktaroğlu, “Yarışma İstanbul Teknik Üniversitesi Fransa’nın Versailles ve İspanya’nın Murcia Üniversiteleri ile ortak oluşturulan ekiple SPL kategorisinde yarışmaya katılacak. SPL kategorisinde, standart donanımına sahip, 58 santimetre boyunda ve 4,3 kilogram ağırlığında, 25 serbestlik dereceli insansı robotlardan oluşturulan futbol takımları yarıştırılıyor. Robotların üzerinde kamera ve ultrasonik algıcıların yanı sıra hareket kontrolü için gerekli bir işlemci ve kablosuz iletişim birimi de yer alıyor. Robotların yarışmanın amacına yönelik olarak futbol sahasını, topu kaleleri ve diğer robotları görerek algılamaları ve kendilerini saha içinde konumlandırabilmeleri gerekmektedir.” dedi.

    Üç üniversite tarafından oluşturulan ortak ekipteki görevlerini Bayraktaroğlu şöyle ifade etti: “Bize düşen görev robotların üzerindeki kamera ve işlemciler kullanılarak bilgisayarlı görü algoritmaları geliştirmektir. RoboCup yarışmalarında standart bir platform olarak kullanılan insansı robotlar, güvenlik amaçlı gözetim ile zihinsel engelli ve otistik çocukların eğitimi gibi çeşitli alanlarda da kullanılıyor.”

Basın açıklamasının ardından altı robot yeşil sahaya indi. İlk önce ısınma hareketleri yapan robotlar, yaptığı hareketlerle izleyenleri hayrette bıraktı. Isınmalardan sonra 3-3 eşleşen robotlar maça başladı. Maçta robotların birebir mücadeleye girmediği görülürken, yaptıkları bazı teknik hareketler basın mensuplarının dikkatini çekti. Yaklaşık 15 dakika süren maçta 2 gol atıldı.

İTÜ Makine Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Zeki Yağız Bayraktaroğlu’nun koordinasyonunda ve Yrd. Doç. Dr. Pınar Boyraz’ın danışmanlığında yürütülen çalışmalarda, Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Erman Görgülü, Kontrol Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Eray Çakıray, lisans öğrencileri Hüseyin Okan Biçer, Özkan Yörükan ve Erdinç Koç yer aldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER