Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve Haziran ayında uçuş testlerine başlayacak, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ 7-10 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek IDEF'13 Fuarı'nda sergilenecek.
TUSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, ilk uçar prototip uçağın tasarım, üretim ve montaj faaliyetleri tamamlandı, başta motor çalıştırma olmak üzere, iniş takımı, hidrolik sistem, fırlatma koltuğu, yakıt sistemi gibi çok sayıdaki test başarı ile icra edildi.
Birinci uçar prototip uçak ilk uçuşunu yapmadan önce, uçuş koşullarını denemek amacıyla yer titreşim testleri icra edilecek. Böylece, Nisan-Mayıs 2013 ayı sonu itibari ile uçuş öncesi tüm faaliyetler tamamlanmış olacak.
Üretilen ikinci uçağın da tasarım, üretim ve montaj faaliyetleri tamamlandı, test hazırlıkları da tamamlanma aşamasında bulunuyor.
HÜRKUŞ'un "Tip Sertifikası" alması için 550-600 sorti civarında test uçuşu yapması planlanıyor. Bu uçuşları EASA standartlarında yapmak için TUSAŞ pilot ve mühendisleri yurt dışında "Test Pilotluğu ve Uçuş Test Mühendisliği" eğitimleri aldı.
ÖNEMLİ PROJE 2006’DA BAŞLADI
HÜRKUŞ Geliştirme Programı, Mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldı. Proje kapsamında 2 adedi uçar, 2 adedi ise yapısal testlerde kullanmak üzere 4 adet uçak üretilecek.
HÜRKUŞ, ismini Türk havacılık tarihinin büyük pilotu ve mühendisi Vecihi Hürkuş'tan aldı.
Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen HÜRKUŞ'un tasarımı, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nin CS.23 gereksinimlerinin yanı sıra, diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi.
Gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, görerek, aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimleri yapılabilecek.
HÜRKUŞ'un hangardan çıkarılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı ile 27 Haziran 2012 tarihinde yapılmıştı.
TUSAŞ
TUSAŞ, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından uydu sistemleri ve insansız hava araçlarına kadar entegre havacılık ve uzay sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumunda bulunuyor. Havacılık, uzay ve savunma sanayisinde küresel ilk 100 oyuncu arasında yer alan TUSAŞ'ta 1600'ü mühendis olmak üzere yaklaşık 4 bin 300 personel çalışıyor.
TRT Haber
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2013, 10:31