Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki, internetin hükümdarı Google’dır. Google’ın web sitelerimizde hiç sevmediği şeylerlei aşşağıda sıraladık.
Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki, internetin hükümdarı Google’dır. Dolayısıyla Google’ın önümüze koyduğu altın kurallara uymayı artık kabul etmemiz gerekiyor. İnsanların web sitelerimizde hiç sevmediği şeylerle ilgili çok sayıda güzel makaleyi internette bulmak mümkün. Google’ın sitelerinizde hiç sevmediği şeyler ise şöyle sıralanabilir:
1- Web sitenizin SEO dostu bir içerik yönetimi sistemi tarafından desteklenmemesi
En güçlü web siteleri güçlü içerik yönetimi sistemleri tarafından desteklenenlerdir. Google’ın WordPress’i sevdiği artık bir sır olmadığı için de WordPress kullanmaya başlamak sizin için iyi bir fikir olabilir. WordPress aynı zamanda ticari siteler için de gayet güçlü bir seçenektir ve günümüzde birçok pazarlamacı tarafından da tercih edilmektedir.
2- Ayrıca mobil dostu da olmaması
Google’ın en son güncellemesi Mobilegeddon’u duyurduğu Nisan 2015’e geri dönelim. Hani şu herkesi mobil kervanına katılma konusunda korkutan güncellemeye. Evet, bu güncelleme hala aktif ve eğer siteniz mobil dostu değilse Google’ın sevdiği web siteleri listesinde olmanız çok zor.
3- Site haritanızın olmaması
Site haritanız Google’a sitenizin organizasyonunu anlayabileceği bir web sayfası listesi sunar. Ayrıca Google’la birlikte diğer tüm arama motorlarına da web sitenizin içeriği hakkında fikir verir.
4- robots.txt dosyanızın olmaması
robots.txt dosyalarının ne olduğunu bilmeyenler için bilgi vermek gerekirse, bu dosyalar arama motorlarına sitenizin hangi sayfalarını ve bölümlerini görmezden gelmelerini istediğinizi söyler. Eğer bu dosyaları yanlış oluşturur ve arama motorlarının sitenizdeki önemli sayfalara girmesini kazara engellerseniz (örneğin site haritanızda olmasını istediğiniz sayfalar) web sitenizin organik görünürlüğüne büyük zarar verirsiniz.
5- Web sayfalarınızın bozuk linklerle, 404 sayfalarıyla veya geçici yönlendirmelerle dolu olması
Yakın zamanda web sayfanızın tasarımında değişiklik yaptıysanız, sitenizin eski halindeki bazı sayfaları aktarmayı unuttuysanız, bazı sayfalarınızın URL yapılarını değiştirdiyseniz, sitenizin yeni halini yayına koyduğunuzda gerektiği şekilde yönlendirilmemiş olan bu sayfalar yüzünden birçok 404 hatası oluşacaktır. Bunlar hem SEO hem de kullanılabilirlik bakımından ciddi sorunlar yaratır ve bu sorunların derhal giderilmesi gerekir. Ayrıca geçici yönlendirmelerden ziyade 301 geçici yönlendirmeleri tercih edilmelidir. 301 yönlendirmelerinin aksine, geçici yönlendirmeler SEO değerlerini eski URL’lerden yenilerine aktarmaz.
6- Meta açıklamalarının ve Alt-image metinlerinin olmaması
Google web sitenizdeki görselleri “göremediği” için, bu görsellerin içerdiği bilginin ne olduğunu ve site içeriğiyle bağlantılı olup olmadığını anlamak için alt-image metinlerine bakar. Web sitenizde alt-image metninin olmadığı görseller kullanırsanız Google bu görselleri “göremez”. Ama bu metinleri hedef anahtar kelimelerle veya ilgili bir tanımla kullanırsanız Google bu görselin ne olduğunu anlar arama motorunun görseller kısmına koyar.
Google ayrıca web sayfanızın içeriğini anlamak için meta açıklamalarına da bakar. Bu kısım aynı zamanda arama sonuçlarına bakan kullanıcıların gördüğü şeydir. Anahtar kelimeyi veya kelimeleri içeren meta açıklamaları hem arama motorlarının hem de internet kullanıcıların site içeriğinizi anında görebilmesini sağlar.
7- Sitenizin kopya, zayıf veya spam içerikle dolu olması
Bir sitedeki en önemli şey içeriktir. Bu yüzden SEO yöneticinizin sizden sürekli daha fazla içerik istemesine şaşırmamak gerekir. Eğer sitenize trafik almak için eski moda, “spam kokan” SEO yöntemleri kullanırsanız büyük ihtimalle Google tarafından cezalandırılırsınız. Ayrıca gizli sayfalardan ve arka planla aynı renkte olduğu için görünmeyen metinlerden kaçınmaya özen göstermeniz gerekir. İçeriğinizin zayıf, kopya veya anahtar kelimelerle tıka basa doldurulmuş içeriğe sahip olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmekte de fayda var. Eğer durum buysa arama motorlarında üst sıralarda yer alamazsınız. Ziyaretçileriniz için değer üretecek kalıcı ve nitelikli içerik üretmeye gayret edin.
Uzun lafın kısası, artık Google’ı öyle kolay kolay kandıramazsınız. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için yukarıdaki yanlışları yapmaktan kaçınmalısınız.