1.5 milyar dolar kazandıran sistem, 25 yaşındaki Ener Kutluca’nın icadı atık su arıtma sistemi ‘BioPipe’ foseptikten kurtarırken ciddi su tasarrufu sağlıyor.
Belediyeler bu sisteme sahip çıkarsa atık su toplama ve arıtma işi için her yıl 1,5 milyar dolar harcamaktan kurtulabilir.
İSTANBUL Anadolu yakasındaki Çavuşbaşı mahallesinde ormanın kenarında 13 villalık bir site temel bir kent hizmetinden, kanalizasyon siteminden mahrum ama sakinleri hallerinden memnun çevrede ne kötü koku var ne de sinek. Çünkü bu site atık suyunu kendisi arıtıyor. Bunun için dev bir arıtma tesis inşa etmiş değiller. Onun yerine villalarının bahçelerine BioPipe adında, bazalı tek kişilik yatak büyüklüğündeki arıtma sistemini yerleştirmişler. “BiyPipe devreye girdiğinden beri ne çevreyi kirletmekten ne de hastalıktan korkuyoruz” diyor site sakinlerinden Mehmet Özkan. Arıtılan suyu, bahçe ve araba yıkamada kullandıkları için su harcamaları da azalmış. Her ay foseptikleri boşaltmak için vidanjörlere para ödemekten de kurtulmuşlar. Özkan “Bence belediyeler bu sistemi kullanmalı ve kullanmaya teşvik etmelidir” diyor.
SIRRI BAKTERİDE
BioPipe, henüz 25 yaşındaki çevre mühendisi Ener Kutluca’nın patenti kendine ait dünyada benzeri olmayan bir atık su arıtma sistemi. Binaların ana atık borusuna bağlanan küçük bir depo ve bu depoya bağlı kalorifer petekleri gibi kıvrılmış plastik borulardan oluşan BioPipe, dışarıdan oldukça basit görünüme sahip. “Sistemin sırrı boruların iç haznesindeki özel bakterilerde” diyor Kutluca, “özel bir solüsyonun içinde yaşayan bakteriler atık suyu hiçbir kimyasal kullanmadan, organik olarak arıtıyor.” Arıtılan su, bahçe sulamasında, otomobillerin yıkanmasında veya klozetlerde kullanılmak üzere binaya yeniden kazandırılıyor.
GARAJ İŞİ İCAT
Kutluca’nın Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde ikinci sınıfında, henüz 21 yaşındayken üzerinde çalışmaya başladığı BioPipe, “garaj işi” bir icat. Üniversite laboratuarları, yaşadığı apartman, hatta projede kendisini cesaretlendirenlerin başında gelen Yrd. Doç. Dr. Eser Ökten’in evi, gen mucidin deney alanı olmuş. Kutluca, “Öyle bir ürün ortaya koymalıydı ki hem dünyada bir ilk, hem sürdürülebilir hem de çok uygun maliyetli olmalıydı. Dünyamızda atık suyun arıtılmasının her geçen gün daha çok önem kazandığını görmek kolaydı ancak, mevcut literatürde bulunmayan bir şey icat etmek hiç kolay olmadı” diye anlatıyor yaşadığı süreci. Ama çabanın sonucu KOSGEB’den AB ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na kadar pek çok kuruluşun dikkatini çeken Enes Kutluca, girişimciliği ve inovasyonu destekleyen yarışmalarda bir dizi ödülün sahibi oldu. GEP Türkiye yarışmasında, Amerikalı ve Türk yatarımcılar tarafından Türkiye’nin en iyi girişimcileri arasında birinci seçildi. Dünyanın en büyük genç işadamları organizasyonu JCI tarafından da “çevre alanında Türkiye’nin en başarılı genci” ilan edildi. Kutluca’nın “Bir fikrin mi var” isimli yarışmada da kategori birinciliği bulunuyor.
Yurtdışına açılma hedefi
KÜRESEL ısınma ile birlikte su kaynaklarının azalması yerel yönetimler kadar ulusal ve uluslararası yönetimleri atık su yönetiminde adaleti bir kenara itip daha radikal tutuma zorluyor. Örneğin Avrupa Birliği’nde yer altı suları kirlettiği gerekçesiyle foseptik kullanımında ciddi sınırlamalar bulunuyor. Büyük arıtım tesisleri de kullanılan kimyasal ve yüksek elektrik tüketimi nedeniyle çevrecilerin eleştirisini çekiyor. Kendisi de Suriyeli olan Enver Mısırlı, temiz su kaynakları son derece kısıtlı, değil atık su yönetimi doğru düzgün kanalizasyon sistemi bulunmayan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin BioPipe gibi bir sisteme büyük ilgi göstereceğinden emin olduğunu söylüyor. Ama iki genç girişimcinin önceliği, her ne kadar su kıtlığı noktasına gelmese de temiz su kaynaklarının korunması konusunda hassal olması gereken Türkiye pazarında yerleşmek. Sonrasında ise uluslararası bir oyuncu olacaklarından eminler.
Tek rakibi foseptik çukuru
BIOPIPE, bazı yerleşimler için alternatifsiz gibi duruyor. Enes Kutluca’nın onu gibi henüz 25’indeki ortağı Enver Mısırlı, Türkiye’de yerleşim yerlerinin yüzde 40’ının kanalizasyonsuz, olanların yarısının da arıtma sisteminden yoksun olduğunu hatırlatıp “tek rakibimiz foseptik çukurları” diyor.
2 kişilik eve bile monte edilebiliyor
BIOPIPE, 2 kişinin yaşadığı bir eve bile monte edilebiliyor ve dünyadaki benzerlerinin dörtte birine mal oluyor. En temel BioPipe sistemi günde ortalama 1 ton su harcayan beş kişinin yaşadığı bir binanın arıtma ihtiyacına göre tasarladı ve fiyatı 2000 dolar civarında. Bina veya sitedeki konut ve kişi sayısı artıkça veya yeni boru petekleri Kutluca’nın deyişiyle “lego gibi eklenerek” sistem yeterli hale getiriliyor. Biopipe.co sitesinde bir maliyet hesaplama cetveli ile binanın yaşı, suyun nasıl temin edildiği ve benzeri kriterlere göre sistemin ne kadar sürede kendini amorti edeceğini kabaca gösteren bir formül bulunuyor.
BIOPIPE Proje Öyküsü
Mevcut olan teknolojinin her zaman daha iyisini arayan, Mehmet Enes Kutluca henüz Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi iken KOSGEB'i arkasına alarak kendi şirketini kurdu. Her ev nasıl kendi atıksuyunu arıtıp yeniden kullanabilirdi? Öyle bir ürün ortaya koymalıydı ki hem dünyada bir ilk, hem sürdürülebilir hem de çok uygun maliyetli olmalıydı. Dünyamızda atıksuyun arıtılmasının her geçen gün daha çok önem kazandığını görmek kolaydı ancak, mevcut literatürde bulunmayan bir şey icat etmek hiç kolay olmadı. Mehmet Enes Kutluca, bir yıl boyunca kendi evinin garajında yaptığı sistemi geliştirmekle uğraştıktan sonra, dünyanın ilk atıksu arıtım borusu olan BIOPIPE’ı geliştirdi ve patentini aldı. Türkiye dâhil dünyanın birçok ülkesinde müstakil evlere de uygulanabilen ilk atıksu arıtım sistemi olan BIOPIPE insanların atıksu arıtımına bakış açısını değiştirmiştir. Her eve uygun bir maliyetle uygulanabilen BIOPIPE ile birlikte belediyeler artık yüksek maliyeti olan kanalizasyon sistemleri kurmaktan ve büyük atıksu arıtma tesisleri inşa etmekten; ev sahipleri ise foseptik çukuru işletmenin sorunlarından kurtulmuştur. Hem belediyelerin, hem kullanıcıların hem de müteahhitlerin faydasına olan bu proje ile birlikte Mehmet Enes Kutluca Gep-Turkey yarışmasında, Amerikalı ve Türk yatırımcılar tarafından Türkiye'nin en iyi girişimcileri arasından birinci seçilmiştir.
Her gün şirketini daha iyi noktalara getirmekle uğraşan Mehmet Enes Kutluca, Türkiye'nin en başarılı girişimcisi seçildikten sonra, dünyanın en büyük genç işadamları organizasyonu olan JCI tarafından çevre alanında Türkiye'nin en başarılı genci seçilmiştir. Katıldığı her yarışmadan birincilik ile ayrılan Mehmet Enes Kutluca, "Bir fikrin mi var?" isimli yarışmada da kategori birinciliği elde etmiştir. Avrupa Birliği tarafından Hırvatistan'da gerçekleşecek "Growing Together Workshop" etkinliğine davet edilen tek Türk girişimci olmuştur. Ayrıca Amerika Dış İlişkiler Bakanlığı’nca 2013 Eylül’ünde gerçekleştirilecek 3 haftalık Washington ziyaretine Türkiye'den katılacak tek kişi olmuştur. Aldığı ödüller ve kazandığı dereceler ile adından söz ettiren Mehmet Enes Kutluca CISCO'nun da dikkatini çekmiş ve "My Networked Life" isimli belgeselin Türkiye bölümü kendisi ile çekilmiştir. Mehmet Enes Kutluca şu anda ulusal ve uluslararası basında Türkiye'nin yükselen girişimcisi olarak dikkat çekmektedir.
BIOPIPE SU ARITMA SİSTEMLERİ İLETİŞİM BİLGİLERİ İÇİN TIKLA
Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2016, 11:51