BTK Başkanı Acarer: Türkiye, bilişimde bu yıl rekor kıracak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin, 2011 yılında bilişim sektöründe Avrupa'da ve dünyada rekor kıracağını söyledi.

BTK Başkanı  Acarer: Türkiye, bilişimde bu yıl rekor kıracak

Türkiye, bilişimde bu yıl rekor kıracak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin, 2011 yılında bilişim sektöründe çok iyi bir noktaya geldiğini belirterek, ''Hızlı bir gelişim sürecinde olan bilişim sektöründe, artışların geçen yıl olduğu gibi sürmesi halinde Avrupa'da ve dünyada rekor kıracağız'' dedi.

Acarer yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bilişim sektöründe, büyüme hızından daha fazla geliştiğini ifade ederek, bilişim sektörünün alt katmanlarının farklı hızlarda büyüdüklerini söyledi.

Bilişimin alt sektörü olan çağrı merkezlerinin yüzde 20, genişbant internetin yüzde 80, mobil genişbantta yüzde 450 büyüdüğünü anlatan Acarer, şöyle konuştu:

''Türkiye, ayda ortalama 263 dakika konuşmayla Avrupa'da Fransa'dan sonra ikinci, ayda 211 SMS atarak, SMS'de birinci oldu. İnternet kullanımda, Avrupa'da ikinci ya da birinciyiz, internet kullanım miktarı henüz açıklanmadı.

Ama elimizdeki verilere göre, geçen sene ayda 31.7 saat internet izliyorduk. Sosyal medyada ise dünyada dördüncü ya da beşinciyiz. Genişbant penetrasyon oranı yüzde 54 oldu. Bunda operatörlerin yaptığı kampanyalarla birlikte nüfusun genç olması önemli bir etken.''

''Bilişimin olmadığı bir sektör düşünemiyorum''

Bilişim sektörünün tüm sektörleri etkilediğini ifade eden Acarer, ''Bilişim sektörünün olmadığı bir savunma sanayi, sağlık, otomotiv sektörleri nasıl olur, düşünemiyorum. İnsanlar, telefonlarını evde unuttukları zaman gidip geri alıyorlar.

Telefon, sadece konuşma değil, mesaj ve mail gibi işlerde hallediliyor. İş yerlerini kapatan çok sayıda küçük esnaf, cep telefonuyla işlerini yürütmeye başladı. Türkiye, 2011 yılında bilişim sektöründe çok iyi bir noktaya geldi'' dedi.

Avrupa'da ve dünyada, Türkiye'nin bilişim sektöründe rekorlar kırdığına dikkati çeken Acarer, yaklaşık 3 sene önce uygulamaya konulan numara taşımada, 65 milyon aboneden 38 milyon abonenin numarasını başka bir operatöre taşıdığını, bunun dünyada bir başka örneğinin olmadığını söyledi.

Telefon kayıt sisteminin uygulamaya konulması aşamasında telefon görüşmelerinin kayıt altına alınacağı şeklinde eleştirilerin geldiğini dile getiren Acarer, ''Kanunen bize böyle bir görev verilmeden, görüşmelerin kayıt altına alınması mümkün değil, bunlar yüz binlerce hatta milyonlarca liralık yatırım yapıyorsunuz.

Biz, yaptığımız her harcamanın hesabını veriyoruz. Darp, çalıntı, yaralama olaylarında yüzde 90'ının üzerinde azalma var, bu sistem çalışmaya başladığından bu yana hiçbir ölüm yok. Bu sistem kurulmadan önce 7 kişi hayatını kaybetmiş. Bunları çok önemsiyoruz'' diye konuştu.

Elektronik imza kullanıcı sayısının 500 bin kişiye ulaştığını belirten Acarer, bu sayının yetersiz olduğunu, daha çok kişinin elektronik imza kullanmasını beklediklerini söyledi.

Acarer, paraya yönelik işlemlerin mobil bilgisayar olarak tanımladığı cep telefonu üzerinden yapıldığını anlattı.

''Telekomünikasyon alt yapısına yatırım hızla devam etmeli''

Türkiye'deki telekomünikasyon alt yapısının Avrupa'daki pek çok ülkeden daha iyi olduğunu bildiren Acarer, ''Fakat tedbir alıp, fiber alt yapıyı hızla geliştirmemiz lazım. Çünkü son 1 yılda data trafiği 15 kat arttı.

Abone sayısı yüzde 10 arttı. Peki ne oldu da data trafiği 15 kat arttı? Özellikle gençlerin izlediği internete bakın, resim, müzik, film indiriyorlar. Yani kullanılan data miktarı çok arttı. Bu konuda da yakın dönemde Türkiye'yi ciddi bir tehlike bekliyor'' dedi.

Telekomünikasyon alt yapısına hiç yatırım yapılmaması halinde yaklaşık 3 senede sistemin tıkanacağı uyarısında bulunan Acarer, yatırımların devam ettiğini, 2011 yılında 5,2 milyar lira yatırım yapıldığını kaydetti.

''Çağrı merkezleri toplumsal gelişime katkı sağlıyor''

Son 3 senedir istihdam konusunda daha sıkıntılı olan illere açılan çağrı merkezlerinin, bölgelerin istihdam sorununun çözümüne katkı sağlarken, bölgeyi canlandırdığını ifade eden Acarer, ''Bizzat Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından takip ve teşvik edilen çağrı merkezleri üzerinde ciddi bir şekilde çalışılıyor. Çağrı merkezlerinin açıldığı illerin hem ekonomik hem de sosyal yapısı olumlu yönde değişiyor'' diye konuştu.

Çağrı merkezlerinde çalışanlar arasında kadınların çoğunlukta olduğuna dikkati çeken Acarer, aynı zamanda engellilerin de evden hizmet verdiği çağrı merkezlerinin toplumsal gelişime katkı sağladığını kaydetti.

Yazılan programların uygulanmaya konmadan önce test edilen yerlerde ve bakım merkezlerinde ciddi bir artış yaşandığını bildiren Acarer, ''Son dönemlerde geleceği çok parlak olan sayısal arşivler konusunda da ciddi bir artış var. Hem bilişim sektörünün büyümesinde hem de istihdam ve  ülke kalkınmasına destek sağlayacaktır'' dedi.

2012 hedefleri

Bilişim sektörünün gelişimi için çalışmaların bu yıl da süreceğini anlatan Acarer, hızlı bir gelişim sürecinde olan bilişim sektöründe, artışların geçen yıl olduğu gibi sürmesi halinde Avrupa'da ve dünyada yine rekor kırılacağını söyledi.

2000-2011 yılları arasında Avrupa'da genişbant internet kullanımında yüzde 833 artış olurken, Türkiye'de bu oranın yüzde 7 bin 778 olduğunu ifade eden Acarer, ''Yani 10 kat fark var. İnanılmaz bir şey var. Bu trend devam ederse ki edecek gibi gözüküyor, o zaman biz 2012'de pek çok konuda da birinciliğimizi perçinleriz'' dedi.

Tayfun Acarer, 2012 yılında kartlı mobil ödeme sistemi konusunun gündemde olacağını bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç olacağını belirtti. Çağrı merkezleri sektörünün yüzde 25 oranında büyüyeceğinin öngörüldüğünü bildiren Acarer, 2012'de Karadeniz, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yoğun olarak çağrı merkezleri açılacağını belirtti.

Bilişim sektöründe devam eden alt yapı yatırımlarının aynı zamanda istihdam sağladığına dikkati çeken Acarer, firmalar arasında ciddi bir rekabet olmasının da yatırımları arttırdığını söyledi.

İstanbul Ticaret Odası ile birlikte düzenlenen organizasyonla, bilişim sektöründeki firmaların yurt dışına götürülerek, buradaki muhataplarıyla görüşmelerinin sağlandığını anlatan Acarer, ''Şubat ayında da Suudi Arabistan'a gidilecek.

Orası da çok büyük bir pazar. Buradan giden firmalar, oradaki muhataplarıyla görüşüp, işbirliği olanaklarını görüşüyorlar. Bu konuda Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'ın teşvikleri oluyor'' diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER