400 BİN YAZILIMCIYA İHTİYAÇ VAR! SEKTÖR ALARM VERİYOR

Ülkemizde yazılım sektörünün büyüklüğü 2021 yılı sonuna yaklaşırken 5.7 milyar dolar seviyesine ulaştı.

400 BİN YAZILIMCIYA İHTİYAÇ VAR! SEKTÖR ALARM VERİYOR

400 BİN YAZILIMCIYA İHTİYAÇ VAR! SEKTÖR ALARM VERİYOR

Ülkemizde yazılım sektörünün büyüklüğü 2021 yılı sonuna yaklaşırken 5.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Pandemi ile birlikte sadece ülkemizde değil tüm dünyada yazılım sektörüne ilgi çok arttı. Bu alandaki çalışanların da ücretleri önemli ölçüde arttı.

Yazılım Sektöründe Yeterli İnsan Kaynağı Bulunmuyor

Düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla, Türkiye GSYH’ nın yaklaşık yüzde 60’ ını oluşturan firmaların liderlerini bir araya getiren Vizyon 100 Platformu yayınladığı raporlarla pandemi sonrası döneme ışık tutuyor. Platformun kurucu üyesi ve dijital stratejist Bülent Kutlu ‘’ Pandemi ile birlikte sadece ülkemizde değil tüm dünyada yazılım sektörüne ilgi çok arttı. Bu alandaki çalışanların da ücretleri önemli ölçüde arttı. Ayrıca coğrafyasızlık kavramı ile birlikte yazılım sektöründeki çalışanlar bulundukları yerlerden tüm dünyaya hizmet eder hale geldiler. Bunun yanında şirketler yazılım bölümlerindeki istihdamın artmasıyla yeterli insan kaynağı bulamamak gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldı. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’ Var Olanın 2 Katı Kadar İhtiyaç Var ‘’

Yazılımcıların pandemi de ortalama iş arama sürelerinin çok kısaldığını belirten Kutlu ‘’ Normal zamanlarda iş arama süreçleri 3 ayı bulurken pandemi döneminde bu süre 1 aya indi. Türkiye’de yazılım sektöründe görev alan kişi sayısı 150 bin ile 200 bin arasında değişirken, ihtiyaç olan yazılımcı sayısı 400 bine ulaşmış durumda. Neredeyse var olanın 2 katı kadar ihtiyaç var ‘’ dedi.

‘’ İşler Yurt Dışına Kaçarsa Geri Getirmesi Çok Zor Olacak ‘’

Sürecin ilerleyen dönemlerine yönelik öngörüsünü de paylaşan Kutlu, şunları kaydetti:

‘’ Yetişmiş, belirli alandaki önemli tecrübelere sahip uzman yazılımcıları elde tutmak oldukça zorlaştı. Yazılım sektöründeki tecrübe ise belirli bir zamanda elde edilebiliyor. Yani 6 aylık bir eğitimle olmuyor. Halbuki yazılımcılara şu an ihtiyaç var ve işler yurt dışına kaçarsa geri getirmesi çok zor olacak. ’’
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER