Sultanbeyli'den Türkiye’ye Örnek Olacak Proje “IŞIK BİZİZ”

Hem mesleki eğitim alıyorlar, hem çalışıp para kazanıyorlar. “Işık Biziz” projesi kapsamında meslek edinen gençler ve aileleri, bugün proje gönüllüleri ve işverenlerle bir araya geldi.

Sultanbeyli'den Türkiye’ye Örnek Olacak Proje “IŞIK BİZİZ”
Sultanbeyli Kaymakamlığı, Sultanbeyli Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi’nin ortaklaşa geliştirdiği “Işık Biziz” projesiyle, çocuklar mesleki eğitim alıp iş sahibi oluyor.

Gönüllüler ve çocuklar bir arada

Sultanbeyli Mesleki Eğitim Merkezi’nde yürütülen proje kapsamında meslek sahibi olan çocuklar ve aileleri, proje gönüllüleri ve işverenlerle düzenlenen yemekte bir araya geldi. Yemeğe katılan Kaymakam Mehmet Ceylan, “Gönüllülerimizin gayretlerini boşa çıkarmayalım. Bu çocukların sayısını artırmaya gayret gösterelim. Tabi sadece gönüllü arkadaşlar değil, çocuklarımızın da bu işe alaka ve sabır göstermeleri gerekiyor. Meslek sahibi olmak, iş edinmek kolay değil. Bir iş sahibi olduğunuzda hayatınızdaki birçok engel kendiliğinden ortadan kalkacaktır” dedi. Projenin Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olduğunu belirten Sultanbeyli Kaymakamı Mehmet Ceylan, projenin tamamen gönüllülük esasına dayandığını söyleyerek katılan ve destek veren herkese teşekkür etti.

Çocuklar evlerinde ziyaret ediliyor.

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen proje, Emniyet Müdürlüğü’nün 18 yaş altı olup sokakta çalışan çocukları tespit etmesiyle başladı. Ardından meslek öğretmeni, rehber öğretmen, Esnaf Sanatkârlar Odası’ndan bir temsilci ve Çocuk Büro Amirliği’nden görevlilerle kurulan Proje ekibi, bu çocukların aileleriyle tanışmak amacıyla evlerine ziyaretler düzenledi. Bu ziyaretlerde, hem projenin amacı ailelere anlatıldı, hem de ailenin ekonomik, kültürel ve sosyal yapısıyla ilgili bilgiler edinildi.

Ardından, aileler çocuklarıyla beraber toplantılara davet edildi. Bu toplantıda psikolog ve iki rehber öğretmen tarafından çocuklarla görüşmeler yapıldı, çocukların psikolojik durumları ve mesleki eğilimleri belirlendi.
Görüşmelerde psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu düşünülen çocuklarla, psikologlar tek tek ilgilendi. Daha  sonra çocuklar, eğilim ve ihtiyaçlarına göre, hem iş sahibi oldu, hem yaptıkları işlerle ilgili eğitim almaya başladı. İsteyenlerin açık lise kayıtları bile yapıldı.
Meslek sahibi oldular.
Işık Biziz Projesi ile çocukların ve ailelerin bilinçlendirilmesi, bedensel, ruhsal ve fiziki gelişimleri için zararlı ortamlardan uzak tutulmaları, ahlaki değer yargılarının yükseltilmesi, sosyalleşmelerinin sağlanması, mesleki beceriler kazandırılarak ekonomik özgürlüklerini elde etmeleri ve bu sayede kendilerine güven duyan bireyler olmaları amaçlanıyor. Daha önce sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklardan şimdi kimi pastanede, gözlükçüde ya da eczanede, kimi mühendislik ya da mobilya firmalarında çalışıyor.
Toplantı, projenin büyütülerek daha geniş katılımın sağlanması kararı ile son buldu. 



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER