Mahkemeden Futbol yayınları hakkında devrim niteliğinde karar

İngiltere'de, müşterilerine futbol maçlarını yayınlama hakkının kısıtlanması sebebiyle açtığı davayı kazandı. Avrupa Adalet Divanı, futbol maçlarının yayın hakları kapsamında, paralı televizyonların dekoder ve kartlarının Avrupa Birliği içinde satılmasına yönelik yasağı kaldırdı.

Mahkemeden Futbol yayınları hakkında devrim niteliğinde karar
İngiltere'de bir iş yeri sahibi, müşterilerine Premier Lig futbol maçlarını yayınlama hakkının kısıtlanması sebebiyle açtığı davayı kazandı. Avrupa Adalet Divanı, futbol maçlarının yayın hakları kapsamında, paralı televizyonların dekoder ve kartlarının Avrupa Birliği içinde satılmasına yönelik yasağı kaldırdı.

Portsmouth'lu bar işletmecisi Karen Murphy, İngiltere Premier Lig maçlarını müşterilerine izletmek için İngiltere'deki maçları yayım haklarını ellerinde bulunduran Sky ve ESPN isimli şirketlere ait dekoderlerin yerine Yunanistan'dan aldığı bir dekoderi kullandı, İngiliz kadın bunun üzerine yaklaşık 8 bin sterlin cezaya çarptırıldı. Murphy, hukuk savaşı başlattı. Dava Avrupa Adalet Divanı’na kadar gitti. Mahkeme verdiği kararda, yabancı dekoderlerin ithal edilmesini, satışını ve kullanımını yasaklayan İngiltere ulusal yasalarının, "hizmet sağlama özgürlüğüne" zarar verdiğine hükmetti.

Açıklanan kararda digital dekoder kullanıcılarının, bundan böyle Avrupa Birliği ülkeleri içinde istedikleri paralı televizyonların alıcı (receiver) ve kartlarını satın alma hakkına sahip olabilecek. Avrupa Adalet Divanı, farklı ülkelerin paralı televizyonlarına ait uydu alıcılarına yönelik yurtdışına satış ve yayınını engelleyen ülkelerin, Avrupa Birliği yasalarına aykırı davrandığına hükmetti.

Kararın, Avrupalı futbol kulüplerini de etkileyeceği belirtildi. Avrupa Adalet Divanı'nın kararından önce Alman Birinci Futbol Ligi Bundesliga veya İngiltere Premier Ligi'nin yayın haklarının her Avrupa ülkesinde ayrı satılırken maçların yayın hakları da satın alan paralı televizyonlarda saklı kaldığı hatırlatıldı.

KARAR ALMAN LİGİ’Nİ DE ETKİLEYECEK

Karara göre, örneğin Alman Bundesliga maçlarının yayın haklarının tekeli sadece Sky Almanya'ya ait olamaycak. Bir başka AB ülkesinin yayın kuruluşu, Sky'ın Almanya'da üyelerinden talep ettiği ücretin çok daha altında bir ücretle yine Almanya'da digital kart satabilecek ve isteyen kullanıcılar, Sky yerine Bundesliga maçlarını alternatif yayın kuruluşlarından izleyebilecek.

4 KAT DAHA PAHALI

Daha ucuz olduğu için Yunanistan'da İngiltere Ligi maçlarını yayınlayan Nova kanalını kullanan Murphy'nin avukatı Paul Dixon, "Zor ve uzun bir süreçti. Ama şimdi Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye de başvurarak ülkemizde de hakkımızı almak istiyoruz. Şu şüphesiz ki, naklen yayın İngiltere'de de, başka ülkelerde de aynı olmayacak" diye konuştu. Murphy’nin, İngiliz yayıncı SKY'a 480 pound yerine, Yunan televizyonu Nova'ya ayda 118 pound ödediği ifade edildi.

KARAR İNGİLİZ MEDYASINDA

Verilen karar Avrupa’da büyük yankı uyandırdı. Alman kanalları ZDF, ARD, RTL, Sat 1, Pro 7, Deutche Welle de gelişmeleri aktardı. İngiliz gazetelerinden Times kararda isteyen herkesin istediği ülkeden uydu yayın kutusu almaya hakkı olduğunu ancak bunun kamuya açık alanlarda izletilmesi evde izlenmesi ile aynı olmadığını yazdı. Gazete, "Mahkemeye göre bu maçlar 'kâr edinilen bir ortamda yayınlanacağından, pub sahiplerinin hak sahiplerinden izin alması gerekir" diye yazdı.

Guardian, kararın başta spor olmak üzere pek çok yayın kolunda dağıtım anlaşmalarını etkileyebileceğini yazdı. Premier Lig'in televizyon haklarından İngiltere içinde 600 milyon sterlin gelir edindiğini, dünyanın diğer ülkelerinden gelen 500 milyon sterlinin sadece 100 milyonunun Avrupa'daki ülkelerdeki yayın haklarından kaynaklandığını yazdı. UEFA'nın ülke bazında yaptığı yayın anlaşmalarının fiyatları arasında büyük farklar olduğu kaydeden gazete bu durum fiyatlandırma siyasetlerinin yeniden düşünülmesine yol açabileceğini vurguladı. Guardian bu durumun futbol izleme ücretlerinin düşmesi anlamına geleceğine inanırken Financial Times, gelecek yıl anlaşmalar yeniden yapılırken, fiyatların yükselebileceği, bazı küçük yayıncıların fiyatları ödeyemez hale gelebileceği ve tekelleşme olabileceği uyarısı yaptı.

“BÖYLE BİR ŞEY TÜRKİYE’DE OLAMAZ”

Bu yaşanan gelişmeyi değerlendiren Digitürk Hukuk Müşaviri Süleyman Talaş ve TFF Hukuk Müşaviri Burak Gürkan, böyle bir uygulamanın Türkiye’de olmayacağını söyledi.

İşte Süleyman Talaş ve Burak Gürkan’ın açıklamaları.

Süleyman Talaş (DIGITURK Hukuk Müşaviri): Bu karar kesinlikle ve kesinlikle uzaktan - yakından asla Türkiye'yi etkilemez. Bizim Federasyon ile yaptığımız bir anlaşma var, bunun dışına çıkılamaz. Sözleşmede maçların yayınlanma hakkı bize aittir. Ayrıca bu karar sadece Avrupa Birliği ülkelerini ilgilendiriyor. Bizimle o yönden de hiç alakası yok. Türkiye'de böyle bir şey yapılmaya çalışılırsa tamamen illegal bir olay olur.

Burak Gürkan (Türkiye Futbol Federasyonu Pazarlama Müdürü): Haberi ben de gördüm. Böyle bir şey Türkiye'de olamaz.   (Vatan)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER