Dünya Erzurum'u konuşacak! 2011 Universiade Kış oyunları'nda geri sayım başladı.

Dünya Erzurum'u konuşacak! 2011 Universiade Kış oyunları'nda geri sayım başladı.

Dünya Erzurum'u konuşacak! 2011 Universiade Kış oyunları'nda geri sayım başladı.
Dünya Erzurum'u konuşacak!
2011 Universiade Kış oyunları'nda geri sayım başladı. Oyunlardan tesislere kadar her şey burada!
Erzurum 2011 Üniversite Kış Oyunları 27 Ocak - 6 Şubat 2011... HTSPOR.COM Erzurum’da ‘Kış Oyunları’na 100 gün kala’ etkinliklerine katıldı ve son durumu gözlemledi.

Erzurum'un ev sahipliğini yaptığı dev organizasyon hafızalardan çıkmayacak. Şu ana kadar 54 ülkenin katılacağı Kış Oyunları aynı zamanda katılım oranıyla da rekor kırdı. Yaklaşık olarak 600 Milyon TL'ye mal olan tesislerin yüzde 99'nun tamamlandığı bildirildi. 27 Ocak günü Erzurum beyaz örtüye bürünecek ve dünyanın gözü Kış Oyunları'nda olacak. Erzurum halkının da merakla beklediği oyunların açılış töreninde muhteşem bir gösteri düzenlenecek. Yeni hedef ise Kış Olimpiyatları...

 ETKİNLİKTEN KARELER...

 İŞTE TANITIM VİDEOSU

Resmi anlamdaki ilk Üniversite Oyunları etkinliği 1923 yılında Paris’te organize edildi. İlk Universiade 1959 yılında İtalya’nın Torino kentinde 43 ülkeden 1400 sporcunun katılımıyla yapıldı. Son Kış Universiade organizasyonu ise, 2009 yılında Harbin’de düzenlenen 24. Üniversite Kış Oyunlarıdır.

Türkiye ilk olarak, Sofya’da 1989 yılında düzenlenen Üniversite Kış Spor Oyunlarına, Alp ve Kuzey disiplinlerinde 8 sporcu ile katıldı. Harbin’de düzenlenen son Üniversite Kış Spor Oyunları’nda ise, Türkiye 21 sporcu ile temsil edildi.

MADALYA NASIL OLACAK?
Madalyanın dış hatlarında bulunan ve merkeze doğru birlikte kenetlenmeyi, iç içe geçişi simgeleyen çengel motifiyle, birliktelik, dostuk ve barış olgusu vurgulanırken, meşalede kullanılan aynı motifle, dostluk ateşi teması ön plana çıkarılıyor.

MEŞALE NEYİ SİMGELİYOR?
Meşalede kentin en önemli tarihi eserlerinden olan Çifte Minareli Medrese’yi temsil eden ‘çengel motifi’ kullanıldı. Kentin yerel tasarım firmalarından biri olan ARKES tarafından dizayn edilen meşale ve madalyalarda kullanılan ‘çengel motifi’, dostluk ve kardeşliği simgeliyor.

EN KAPSAMLI ORGANİZASYON
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar en pahalı ve en kapsamlı spor organizasyonuyla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Böylesine güzel tesisleri Erzurum'a kazandırmaktaki asıl amacımız, önümüzdeki 10 yıl içinde Erzurum'a Kış Olimpiyatları'nı kazandırmak” dedi.

DÜNYA ERZURUM’U TANIYACAK
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de “Erzurum'un bu potansiyelini değerlendirebilirsek, kış sporlarında dünyada da söz sahibi olabiliriz. Amacımız, önce Türkiye'ye, daha sonra da tüm dünyaya Erzurum'un tanıtımını yapmaktır” dedi.

ÜNİVERSİTEDEN TAM DESTEK
Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise organizasyonun eksiksiz olarak tamamlanabilmesi için üniversite olarak ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya da hazır olduklarını dile getirdi. Koçak, ''Bu nedenle, cumartesi günü derslerine başladık. üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da hazırız” dedi.

Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer de Türkiye'nin tanıtımını en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını belirtti.

600 MİLYON TL MASRAF
Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe, “Bu büyük organizasyon için 600 milyon TL masraf oldu. Bu nedenle birçok ilimizden masrafları kısmak zorunda kaldık. Kış sporları şehri oluşturmak zorundaydık. Erzurum'un geleceği, kış sporları turizmiyle daha iyi bir yerde olacak'' dedi.

OYUNLARI TANIYALIM

 Galeri için tıklayınız...

ALP DİSİPLİNİ
Alp disiplini yetenek ve hızı birleştiren coşkulu bir spordur. Alp Disiplini yarışlarının beş resmi dalı vardır. İniş ve süper büyük slalom hız odaklı yarışlardır. Slalom ve büyük slalom ise, sporcuların yeteneğini ortaya çıkartan daha etkin tekniklere sahiptir. Beşinci kombine yarışıysa hem tekniği hem hızı sınar.

BİATLON
Biatlon, kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği bir kış sporudur. Sporun 18.yüzyıl İskandinavya’sına dayanan askeri kökenleri vardır. Askerlerin oldukça uzun olan Norveç ve İsveç sınırı arasında devriye gezerken iyi nişan almaları ve hızla kayabilmeleri gerekmekteydi. Bu etkinlik biatlon sporunun temelini oluşturmaktadır.

BUZ HOKEYİ
Buz hokeyi buz üstünde oynanan hızlı ve aksiyon dolu bir oyundur. 20 dakikalık üç periyottan oluşan 60 dakika boyunca vücutlarının çeşitli yerleri korumalarla dolu altışar oyuncu, kauçuktan yapılma pakları, ellerindeki çubukları kullanarak rakip kaleye göndermeye çalışır. Buz hokeyi, izlemesi ve oynaması çok heyecanlı bir oyundur.

CURLING
Buz üstünde satranç olarak da adlandırılan curling yetenek, dikkat ve strateji gerektiren bir oyundur. Curling, dörder oyuncudan oluşan iki takımla bir buz pisti ya da ‘rink’i üzerinde oynanır. Takımların amacı taşlarını halka hedefin merkezine yani T’ye, diğer takımın en yakın taşından daha yakına gelmek üzere kaydırmaktır. Skip’in yönlendirmesiyle takım, taşın önündeki taşı süpürerek T’ye doğru giden her taşın hızını ve yönünü ayarlamaya çalışır.

KAYAKLA ATLAMA
Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde inmeyi içeren gösterişli bir spordur. Bu sporda en iyi olanlar, havada süzülürken yatay duruşlarına, kayakları yere değene kadar hâkim olabilenlerdir.

KAYAKLI KOŞU
Kayaklı koşu, klasik ve serbest stil olmak üzere ikiye ayrılır. Yarışlar 400 m’lik uzunluklardan başlayarak 50 km veya daha uzun maratonlara kadar gider. Klasik yarışlarda, yarışçılar uzun düz adımlar kullanır ve önceden belirlenmiş olan patikalarını sadece önündeki sporcuyu sollayıp öne geçme amacıyla terk eder. Daha hızlı olan serbest disiplindeyse, kayakçılar yarışı önde bitirebilmek adına, kayakların üstünde pateni anımsatan hareketler yapar.

KUZEY KOMBİNE
Kuzey kombine, kayaklı atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmiş halidir ve iki gün süren bir rekabete dayanır. Birinci günde kayakla atlama, ikinci günde kayaklı koşu etkinlikleri gerçekleştirilir. Atletler yarışlarda bireysel, sprint ve takım halinde yer alırlar. Olimpiyatlardaki, Dünya kupalarındaki ve Dünya şampiyonalarındaki kuzey kombine yarışlarında sadece erkekler yarışmaktadır.

SNOWBOARD
1960’larda Amerika’da geliştirilen snowboard, sörf, kaykay ve kayak için gerekli becerilerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Ayaklarının bağlı olduğu geniş, kayak benzeri bir tahta üzerinde yarışan snowboardcular, hızları ve eğimlerdeki cesaretleriyle tanınır. Snowboard iniş yarışları, mogul teknikleri, yarım ve çeyrek rampalarda sergilenen numaralar, powder riding(toz haline gelmiş kar üzerindeki yarış) gibi çeşitli tekniklerden oluşur.

SERBEST STİL KAYAK
Serbest stil kayak, kayağın en dinamik formlarından biridir. 1930’larda Norveç’te, Alp Disiplini ve düz yarışların antrenmanlarında yarışçıların akrobatik hareketler sergilemeleriyle ortaya çıkmıştır. Serbest stil kayağın iki ana türü mogul ve aerial’dır.

ARTİSTİK PATİNAJ
Teknik ve estetiği bir araya getiren artistik patinaj, atlayış, dönüş ve spirallerin bir karışımıdır. Bireysel patenciler, belirlenen hareketleri teknik yetenek ve estetik sunumu değerlendiren jürinin önünde uygular. Artistik patinajcılar, gerekli unsurların sunulduğu teknik becerilerini sınayan ve sanatsal ifadelerini de ortaya koyabilecekleri kısa bir program hazırlar.

SHORT TRACK
Kısa mesafe hız pateni henüz genç bir spor dalıdır. Güney Kore ve Avustralya gibi geleneksel olarak paten yapmayan uluslardan gelen birçok sporcuyu etkilemiştir. Kısa mesafe yarışlarında şerit işaretleri olmayan bir daire içinde yarışan altı patenci vardır. Çarpışmalara sık rastlanır.

İŞTE YAPILAN TESİSLER

 Galeri için tıklayınız...


2000 SEYİRCİ KAPASİTELİ BUZ PATENİ SALONU
Palandöken ilçesinin Ebu İshak Caddesi mevkiinde bulunan salon; 5.833 m2 kapalı alana inşa edilmiş, 2000 seyirci kapasiteli, 60x30 m. ölçülerinde çok amaçlı kullanılma özelliğine sahip buz pateni salonudur. İçerisinde, sauna, kondisyon, toplantı, basın, ısınma odaları, VIP salonu ve 6 soyunma odası bulunmaktadır. Odaların tümünde telefon sistemi ve internet iletişim ağı bulunmaktadır.

500 SEYİRCİ KAPASİTELİ BUZ PİSTİ
Palandöken ilçesinin Ebu İshak Caddesi mevkiinde bulunan salon; 8084,2 m2 kapalı alana inşa edilmiş, 500 seyirci kapasiteli, 60x30m ölçülerinde çok amaçlı kullanılma özelliğine sahip buz pateni salonudur. İçerisinde, antrenman salonu, ısınma salonu, kondisyon salonu, 4 soyunma odası, ilk yardım odası, ofis ve büro bulunmaktadır. Odaların tümünde telefon sistemi ve internet iletişim ağı bulunmaktadır.

3000 SEYİRCİ KAPASİTELİ BUZ HOKEYİ SALONU
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kampusu mevkiinde bulunan salon; 14288,49 m2 kapalı alana inşa edilmiş, 3000 seyirci kapasiteli, 60x30m ölçülerinde çok amaçlı kullanılma özelliğine sahip buz pateni salonudur. 2 VIP salonu, basın ofis ve basın toplantı salonları, idari personel için ofis ve bürolar, konferans salonu, 11 soyunma odası, doping kontrol odası, kondisyon salonu, sauna bulunmaktadır. Odaların tümünde telefon sistemi ve internet iletişim ağı bulunmaktadır.

500 SEYİRCİ KAPASİTELİ BUZ HOKEYİ SALONU
Cemal Gürsel Spor Kampusu mevkiinde bulunan salon; 13390,77 m2 kapalı alana inşa edilmiş, 500 seyirci kapasiteli, 60x30m ölçülerinde çok amaçlı kullanılma özelliğine sahip buz pateni salonudur. Sauna, 4 Soyunma Odası, Isınma salonu bulunmaktadır. Odaların tümünde telefon sistemi ve internet iletişim ağı bulunmaktadır.

1000 SEYİRCİ KAPASİTELİ CURLING SALONU
Topdağı Cad. Mecidiye Mahallesi mevkiinde bulunan salon; 10685,78 m2 kapalı alana inşa edilmiş, 1000 seyirci kapasiteli, 58x31m ölçülerinde çok amaçlı kullanılma özelliğine ve 5 kulvarlı curling oyun alanına sahip buz pateni salonudur. Antrenman salonu, 4 soyunma odası, VIP dinlenme odası ve basın dinlenme odası bulunmaktadır. Odaların tümünde telefon sistemi ve internet iletişim ağı bulunmaktadır.

KONAKLI
Erzurum Konaklı Alp Kayağı Tesisleri: Şehir merkezine 17 km uzaklıkta bulunan, 460 hektar kayak alanına sahiptir. Hizmet Binası: Konaklı Kayak Tesisleri’ni kullanan sporcu ve ziyaretçilerin günü birlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, kayak kiralama, satış, gişe hizmetleri, kafe, yemekhane, dinlenme ve servis ünitelerinden oluşmaktadır. Yemekhane: Tek katlı olan bina sporcuların gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ünitelerden oluşmaktadır. Bakım Binası: 4 adet kar aracı park alanı, bakım ve servis üniteleri ile ofslerden oluşmaktadır.

KİREMİTLİKTEPE
Kiremitliktepe mevkiinde bulunan K125 Atlama Kulesi; 1033,90m2 kapalı alana inşa edilmiş olup, içerisinde kondisyon salonu, restoran, ısınma odası, ofis bulunmaktadır. Tesiste telefon sistemi ve internet iletişim ağı bulunmaktadır.

HTSPOR.COM / İnanç ERGÜLEN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER