CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 'proje okul' tartışmasını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.
Proje okul statüsündeki İstanbul Erkek Lisesinin 2015-2016 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreninde yaşanan protestoları hatırlatan İlgezdi, “Zorlu sınavlardan geçerek Türkiye’nin en köklü liselerinde eğitim görme hakkı kazanan öğrenciler, hiçbir kritere bakılmaksızın, sadece bakanlık takdiriyle atanan öğretmen ve yöneticilere karşı seslerini yükseltmiş, protestolar yurdun dört bir yanındaki liselere de yayılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığının ‘proje okul’ olarak adlandırdığı ancak ne olduğu ve ne işe yaradığı kimse tarafından anlaşılamayan bu projeye karşı çıkan öğrenciler, ‘Bakanlık yayımladığı son yönetmelik ve görevden almalarla kaderimizle oynuyor’ demektedirler” diye konuştu. “Proje okul”lara sınavla seçilerek alınan öğretmenlerin norm fazlası gösterilerek başka okula tayine zorlandığını hatırlatan İlgezdi, bu atamaların hem Anayasa’ya aykırı olduğunu hem de öğrencilerin geleceği açısından da büyük risk taşıdığını vurguladı.
Akkuş, şu sorulara yanıt istedi:
*Bir okulun “proje okul” kapsamına alınması için hangi kriterler aranmaktadır?
*Proje okul kapsamına alınan okulların 2003-2014 yılları arasında Türkiye başarı sıralamaları nedir?
*Anılan uygulama ile bugüne kadar hangi okullarda, kaç öğretmen ve yöneticinin yerleri değiştirilmiştir? Bu öğretmenlerden Eğitim Sen vb. muhalif sendikalara üye olanların sayısı nedir?
*Söz konusu okullarda özellikle laik ve bilimsel eğitimi savunan öğretmenlerin görevden alındığı iddiaları doğru mudur?
*Bugüne kadar “proje okul” uygulaması kapsamında, bu okullara Bakanlık emriyle ataması gerçekleştirilen öğretmen ve yöneticilerin sayısı nedir? Bu eğitimcilerin kaçı Eğitim-Bir-Sen üyesidir?
*Halihazırda Türkiye’nin en iyi okulları olarak gösterilen eğitim kurumlarının “proje okul” kapsamına alınması, diğer okullarda okuyan öğrencilerin fırsat eşitliği bakımından mağdur edilmesi değil midir?
Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2016, 09:09