Mucize mantar reishi Zonguldak'ta

Reishi mantarının üretim şeklini geliştirip bölge halkına kömürden sonra ikinci bir gelir kapısı sağlaması hedefleniyor. Kanser ve alzheimer hastalıklarının tedavilerinde kullanılan reishi mantarının (Ganoderma Lucıdum) üretim şeklini geliştirip bölge halkına kömürden sonra ikinci bir gelir kapısı sağlaması hedefleniyor.

Mucize mantar reishi Zonguldak'ta
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güray Uyar, Devrek İlçesi’nde bulunan, kanser ve alzheimer hastalıklarının tedavilerinde kullanılan reishi mantarının (Ganoderma Lucıdum) üretim şeklini geliştirip bölge halkına kömürden sonra ikinci bir gelir kapısı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

ZKÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanı Veli Eliçora, Devrek'te ormanlık bir alanda bulduğu mantarı, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Güray Uyar'a incelenmesi için teslim etti. Doç. Dr. Uyar, laboratuvar ortamında 6 ay süren incelemesi sonucunda mantarın Türkiye'de ender görülen, kanser ve alzheimer hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve 'ölümsüzlük mantarı' olarak da bilinen ticari adı 'Reishi mantarı' olan Ganoderma Lucidum olduğunu saptadı.

UZAKDOĞU ÜLKELERİNDE 4 BİN YILDIR KULLANILIYOR

Doç. Dr. Güray Uyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Reishi mantarının, uzakdoğu ülkelerinde 4 bin yıldan bu yana medikal ve mistik özellikleri nedeniyle kullanıldığını söyledi. Doç. Dr. Uyar, yüzeyi cilalanmış gibi parlak bir görünüme sahip olduğu için bilimsel adı 'parlak derili' anlamına gelen mantarın, kurumuş ya da çürümekte olan ağaç gövdeleri üzerinde yetiştiğini, özellikle de meşe, akçaağaç, kızılağaç, huş, kestane, fındık, kayın, dışbudak, kavak, armut, manolya ve ıhlamur gibi yaprak döken ağaç türlerini yaşam alanı olarak tercih ettiğini kaydetti.

ANTİ TÜMÖR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Reishi mantarının anti tümör ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini de anlatan Doç. Dr. Uyar, şöyle dedi:

"Mezenşimal sarkoma tümörleri üzerinde baskılayıcı bir etkisi, başta karaciğer tümörleri olmak üzere pek çok kötü huylu tümör ve kanser hücresi üzerinde sitotoksik etkili olduğu rapor ediliyor.

Kanser üzerine çok önemli etkisi söz konusu. Birçok kötü huylu tümörün durdurulmasında veya kanserin tedavisinde direk etkili. Onu da birçok yolla sağlıyor. Tümör hücrelerini engelleyen ve durduran bir yapısı var. Bağışıklık sisteminin hücrelerini de güçlendiriyor. Alerjik reaksiyonlarda kullanabileceği de belirtilmiş. Çay, hap, şurup gibi değişik şekillerde kullanım şekli var. Ayrıca yaşlanmayı azaltıcı etkiler yaptığı da söyleniyor. 'PC-SPES' adı verilen ve reishi mantarı başta olmak üzere 8 bitkinin karışımından oluşan tabletler, dünyanın pek çok ülkesinde yasal olarak satılıyor ve prostat kanseri tedavisinde kullanılıyor."

KÖMÜRE ALTERNATİF GELİR KAPISI

Doç. Dr. Uyar, Zonguldak'ta ilk kez görülen bu mantarı, doğal ortamında çok miktarda bulmanın zor olduğunu söyledi. Doç. Dr. Uyar, Çin'de üretimi yapılan, Türkiye'de ise yeni üretimine başlanan mantarın etkin ve kolay bir şekilde üretimini geliştirmek için laboratuvar çalışması yapacaklarını kaydetti. Doç. Dr. Uyar, şöyle konuştu:

"Görüldüğü üzere mantarın farmakolojik kullanımına dayalı ekonomik değeri çok yüksek. Doğal ortamda bulmak da zor olduğundan, kültüre alınması gerekiyor. Biz de bunu yapacağız. Bölümümüzde doku kültürü laboratuvarına sahip Yrd. Doç. Dr. Hatice Çölgeçen ile bu görüşümü paylaştım. Eğer bu laboratuvarda manatrın etkin ve kolay bir üretim şeklini geliştirebilirsek, Zonguldak'ta kömür dışında ekonomik getirisi oldukça iyi olan alternatif yeni bir gelir kapısının oluşabileceğini düşünüyorum."

Yrd. Doç. Dr. Hatice Çölgeçen de Reishi mantarının, migren, baş ağrısı, yüksek tansiyon, arterit, bronşit, astım, iştahsızlık, gastrit, hemoroit, yüksek kolestrol, nefrit, kamızlık, deri veremi, hepatitler, kan damar problemleri ve lösemi de dahil bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan 4 bin yıldır faydalı etkileri bilinen bir mantar olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çölgeçen, "Bu mantarın yetiştiriciliği için merkez oluşturmak ve bölge insanımıza yenir bir gelir kapısı açmayı amaçlıyoruz" dedi.


www.atasehirweb.com

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2012, 00:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER