Üç Boyutlu Yazıcıyla Canlı Doku Üretimi
Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin, tıp alanındaki kullanımı da artıyor. Güney Carolina’da bir grup araştırmacı, kemik protezinde kullanılan bu teknolojiyi canlı doku naklinde kullanmayı hedefliyor
Üç boyutlu yazıcılar hızla günlük hayatın parçası haline geliyor. Tıpkı bundan 20 sene önce renkli yazıcıların hayatımıza girmesi gibi... Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin, tıp alanındaki kullanımı da artıyor. Güney Carolina’da bir grup araştırmacı, kemik protezinde kullanılan bu teknolojiyi canlı doku naklinde kullanmayı hedefliyor.
Güney Carolina Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, 2003’ten beri canlı doku üretmeye çalışıyor. Araştırmacı Sarah Grace Dennis, Palmetto biyo-yazıcı gibi yeni teknoloji yazıcıların bu süreci oldukça hızlandırdığını söylüyor: “Buraya bir yıl önce geldiğimde, yazıcılarda sadece biyolojik mürekkep kullanıyorduk. Amacımız hücrelerin basılıp basılamayacağını görmekti. Bugünse, farelerde kullandığımız kas iskeleti protezleri basıyoruz.”
Araştırmacılar, glikoz, protein ve hayvandan alınan canlı dokulardan yapılan karmaşık bir besleyici solüsyon hazırlıyorlar. Biyolojik mürekkep adı verilen bu karışım, basılacak olan yeni dokuda kullanılıyor.
Sarah Grace Dennis, “Bu solüsyonda en az 1,5 milyon hücre var” diyor.
Biyolojik mürekkepler, yazıcıdaki haznelere dolduruluyor. Yazıcının yüzeyi ve haznelerin ucu lazerle yönetiliyor.
Cerrahi Araştırma Bölümü Eş Başkanı Doktor Michael Yost, yazdırma sürecinin tamamen otomatik olduğunu söylüyor: “Üç boyutlu biyolojik yazıcımız sayesinde, yeni mikrovasküler ağlar yaratabiliyoruz. Bu da, pankreas, karaciğer ve böbrek gibi vücudun kilit bölgelerinde yeni dokular geliştirmemize yardımcı oluyor.”
Geliştirdikleri teknolojinin henüz ilk aşamada olduğunu belirten araştırmacılar, birkaç yıl içinde üç boyutlu yazıcılar sayesinde organ naklinde kullanılacak doku geliştirmeyi umuyor.
Michael Yost, “Doku üretimi gerçek bir olay ve eğer burayı ziyaret ederseniz bunu kendi gözünüzle görürsünüz. Dokunamazsınız ama görürsünüz,” şeklinde konuşuyor.
Uzmanlar, canlı doku üretimi için önlerinde çok büyük bir engel olduğunu da söylüyor. Protez dokuyu canlı tutmak için kanla beslemek gerekiyor. Ancak bunun nasıl sağlanacağı henüz bilinmiyor.
Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2015, 22:48
Üç Boyutlu Yazıcıyla Canlı Doku Üretimi
Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin, tıp alanındaki kullanımı da artıyor.
YORUM EKLE
1
Sanayide ‘3 boyut’ devrimi yaşanacak
2
Üç Boyutlu Yazıcı Nedir, Nerelerde Kullanılır
3
Mustafa Karanın Annesi, Senem Kara Son yolculuğuna...
4
Beşiktaş 0-2 Galatasaray
5
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,76 düştü...
6
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,44 düştü
7
İstanbul Anadolu Yakasında Elektrik Kesintsi
8
Ataşehir’de Nöbetci Eczaneler
9
İstanbul'da okullara kar tatili
10
Kayıp astsubay Özgür Örs Türkiye'ye getirildi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler