RUH SAĞLIĞI DA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GİBİ TAKVİYE EDİLMELİ

Psikolojik dayanıklılığı artırmanın ruh sağlığı açısından en önemli takviye olduğunun altını çizdi.

RUH SAĞLIĞI DA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GİBİ TAKVİYE EDİLMELİ
 RUH SAĞLIĞI DA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GİBİ TAKVİYE EDİLMELİ
VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Ece Çalışkan, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, birbirinin anahtarı gibi kabul edilmesi gereken beden ve ruh sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi.

Tıpkı beden sağlığı bağışıklığını güçlendirmek için yapılanlar gibi ruh sağlığı için de takviyelere ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Çalışkan, psikolojik dayanıklılığı artırmanın ruh sağlığı açısından en önemli takviye olduğunun altını çizdi.

Açıklamasında dünyada ve Türkiye’de ruhsal bunalımların giderek daha fazla yaşanmaya başladığına dikkat çeken VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’den Uzman Klinik Psikolog Ece Çalışkan, ruh sağlığının korunmasına yönelik önlem ve tedavilerin önemine vurgu yaptı. Beden sağlığı ve ruh sağlığının birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ancak ülkemizde sağlık denildiğinde genellikle akla ilk olarak beden sağlığı geldiğini dile getiren Çalışkan, şunları söyledi:

“Sağlık, ruh sağlığı ve beden sağlığı olmak üzere birbirinden ayrılamaz bir bütün olarak düşünülmelidir. Beden sağlığıyla ilgili bir problem yaşadığımızda ruh sağlığımız da bundan etkilenir. Aynı zamanda ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin de içinde bulundukları durum nedeniyle bedensel hastalıkları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla birbiriyle bu derece etkileşim halinde olan bu iki konu birbirinden bağımsız düşünülemez. Buradan da anlaşılacağı üzere, ruh sağlığı olmadan beden sağlığı olmayacağı sonucuna rahatlıkla ulaşabiliriz” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Ece Çalışkan şöyle devam etti: “Ruhsal hastalıkların görülme sıklığı ülkemizde ve dünyada giderek artıyor. Ruhsal hastalıkların tedavi edilmediği takdirde ciddi bireysel ve toplumsal sorunlara yol açtığı biliniyor. Buna rağmen günümüzde hâlâ ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin tedavi için uzmanlara başvurmaktan kaçındıklarını görüyoruz. Durum böyle olunca ruh sağlığı konusunda toplumda farkındalığı arttırmak ve ruh sağlığı tedavisinin önemine vurgu yapmak büyük önem taşıyor.”

PSİKOLOJİK YARDIM ALMAKTAN KAÇINMAYIN
Uzman Klinik Psikolog Ece Çalışkan, ruhsal hastalığı olan kişilerin tedavi edilebildiğini, ancak henüz ortaya çıkmadan ruhsal hastalıkların önlenmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Ruhsal hastalıkların önlenmesi ve ruh sağlığının korunması için en önemli görülen çözüm yollarından birinin psikolojik dayanıklılığın artırılması olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Ece Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Psikolojik dayanıklılığı fazla olan kişilerin kendilerine yönelik farkındalığı yüksek ve iletişim becerileri güçlüdür. Bu kişilerin değişime yönelik motivasyonlarının olması da diğer kişilere göre zorlu yaşam koşullarına daha hızlı uyum göstermelerini sağlar. Psikolojik dayanıklılığını artırmak için bireylerin öncelikle kendilerine yönelik farkındalıklarını artırmaları gerekiyor. Kişinin kendine yönelik farkındalığı, kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olmasıdır. Bu yetkinliğe sahip olan birey, karşılaştığı zorluklara nasıl çözüm bulabileceğini, bu zorluklar karşısında hangi çözüm yöntemlerinin işe yarayacağının, hangilerinin işe yaramayacağının farkında oluyor. Bu yetkinlikler bireyin değişen ve zorlaşan yaşam koşulları karşısında toparlanması, değişime motive olması ve hayatın getirdiği zorlu yaşam koşullarıyla başa çıkma mekanizması oluşturması adına son derece önemli. Dolayısıyla, psikolojik dayanıklılığı fazla olan bireyler, bu dayanıklılığa sahip olmayan diğer bireylere göre zorlu yaşam koşullarına daha hızlı uyum sağlayabiliyorlar. Sonuç olarak, nasıl bedensel sağlığımızı kaybetmeden önce bağışıklığımızı artırmak için bazı takviyeler alıyor, belli kontrollerden geçiyorsak, ruh sağlığımızın bozulmasını önlemek için de psikolojik dayanıklılığımızı ve bağışıklığımızı artırmamız gerekiyor. Kişiler ruh sağlığı tamamen bozulmadan da psikolojik yardım almaktan kaçınmamalı, ruh sağlığını göz ardı etmemeli. Unutulmamalıdır ki, sağlık bir bütünse ruh sağlığı bu bütünün yarısıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER