Kontinans Derneği’nin, Türkiye’de her 4 kadından birinde görülen ‘stres tip idrar kaçırma’ hastalığı hakkında bilinç ve farkındalık yaratmayı hedeflediği projesinin ikinci ayağı İstanbul’da başladı.
Kadınlarda stres tip idrar kaçırma konusunda bilinç ve farkındalık için…
Kadınlarda stres tip idrar kaçırma konusunda bilinç ve farkındalık için…
Nobel İlaç’ın desteğiyle yürütülen projede İstanbul’dan yola çıkacak olan Pembe Tuvalet, 4-19 Mayıs tarihlerinde 4 şehirde kadınlarla buluşacak. Proje kapsamında kadınlara, hastalığın belirtileri, tedavisi ve erken tanının önemi konusunda uzmanlar tarafından bilgiler verilecek.
Üroloji ve kadın ürolojisi alanında eğitimler vermek ve toplumun bilgi düzeyini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten Kontinans Derneği, 2016 yılında Nobel İlaç’ın desteğiyle 17 ilde 3.000’in üzerinde kadına ulaşan projesini bu yıl da devam ettiriyor.
Stres tip idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kamuoyuna duyurarak, hastalığın mutlaka tedavi edilmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan projenin ikinci ayağı, 4 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da başladı. Proje için özel olarak tasarlanan ‘Pembe Tuvalet’, 19 Mayıs’a kadar İstanbul, İzmir, Ankara ve Konya bilgi almak isteyen kadınlarla uzman isimlerin buluşmasına ev sahipliği yapacak.
4-5 Mayıs günlerinde İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nin önünde, 6-7 Mayıs’ta Kadıköy’de 10-11 Mayıs’ta İzmir Alsancak İskele Önü’nde, 13-14 Mayıs’ta Ankara Ankamall AVM’de, 16 Mayıs’ta Konya’da, son olarak 18 ve 19 Mayıs’ta Ümraniye’de bulunacak. Pembe Tuvalet’te idrar kaçırma hastalığıyla ilgili bilgiler paylaşılarak, kadınlara “İdrar kaçırmayı kabullenmeyin, doktora başvurun” mesajı verilecek.
Türkiye’de her 4 kadından 1’i idrar kaçırıyor!
Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması olarak tanımlanan ‘Stres tip idrar kaçırma’ kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli.
Yapılan araştırmalara göre* stres tip idrar kaçırma, dünyada %48 oranında, Türkiye’de ise yapılan farklı çalışmalara göre 30 yaşından sonra her 4 kadından 1’i olmak üzere %24-46 oranında görülüyor. Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını etkileyen bu hastalığın tedavi edilebilmesi için doğru bilgilendirme ve bilinçlendirme önem taşıyor.
Hedef, 5.000 kadına ulaşmak…
Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırmanın çok yaygın ve ciddi bir hastalık olduğunu, ancak kadınların yeterince önemsemediğini belirterek, bu konuda bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Demirkesen, “Sanılanın aksine Türkiye’de kadınların idrar kaçırma sıklığı erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Menopozdaki kadınların yüzde 50’si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30’u değişik derecelerde idrar kaçırıyor. İdrar kaçırma, bu kadar sık yaşanmasına karşın, utanıldığı ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüldüğü için genellikle en yakınlardan bile saklanan bir sağlık sorunu. Oysa kadınların sosyal yaşamlarını bile etkileyebilen bu hastalığın tedavisi var. Biz öncelikli sorunun bu konuda farkındalık sağlamak olduğuna inanarak, bu projeyi hayata geçirdik. Geçen yıl 17 şehirde 3.000’i aşkın kadına mesajlarımızı ulaştırdık. Bu yıl da projemizi devam ettiriyoruz. 4-17 Mayıs tarihleri arasındaki çalışmalarımızla 5.000 kadına ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Stres tip idrar kaçırma nedir?
İdrar kaçırma (üriner inkontinans) sosyal ve hijyenik sorunlara yol açan ve objektif olarak gösterilebilen istemsiz olarak idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Farklı tipleri vardır, en sık görülenleri stres ve sıkışma tip idrar kaçırmadır. Stres tip idrar kaçırma mesane içi basıncın artması ile ortaya çıkan idrar kaçırma şeklidir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi buradaki stres sözcüğünün psikolojik stresle ilgisi yoktur. Stres tip idrar kaçırmaya mesane çıkışındaki kasların fonksiyonlarını tam yapamaması, mesaneyi destekleyen pelvis kaslarının zayıflığı, gebelik ve/veya vajinal doğum, ağır egzersizler, geçirilmiş ameliyatlar neden olabilir. Erkeklerde nadir görülen hastalık tedavi edilebilir.
*
1)Pharmacological Treatment of Women Awaiting Surgery for Stress Urinary Incontinence Linda Cardozo, MD, 2004;104:511–9. The American College of Obstetricians and Gynecologists.)
2)The prevelance of urinary incontinance in women in four countries of Europa Hunskaar S, Lose G, Sykes D, Vass S, BIU Int 2004 93:324-30
Kontinans Derneği Hakkında:
Kontinans Derneği, 2003 yılında İşlevsel Üroloji ve Kadın Ürolojisi alanını Türk Ürolojisinde daha aktif bir konuma getirmek, bu alanda eğitimi desteklemek, bilgi birikimine katkı sağlamak ve Türkiye’yi temsil etmek amacıyla üroloji uzmanlarının önderliğinde Ankara'da kuruldu. 2004 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen ‘Ulusal İşlevsel Üroloji ve Kadın Ürolojisi Kongresi’ni hayata geçiren derneğin Türkiye'nin birçok bölgesinde Üroloji Klinikleri ile ortak gerçekleştirdiği toplantılarla eğitim seviyesini artırması hedefleniyor.