Soğuk kış günlerinde sürekli grip mi oluyorsunuz? Ya da hapşırmaktan gözlerinizi açamıyor ve sık sık nezle mi oluyorsunuz? Aslında grip değil alerjinin etkisi altına girmiş olabilirsiniz. Basit cilt ve kan testiyle neye Alerjiniz olduğunun belirlendiğini söyleyen Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece alerjiyle ilgili merak edilenleri anlattı.
Hayatı kabusa çevirebilir
Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemin, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere aşırı yanıt vermesi sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar alerji olarak nitelendiriliyor. Alerjik reaksiyona tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.
Atopi nedir?
Atopi alerjik bünyeye sahip olmaktır. Yaşamımızın başlangıcında organizmamız yabancı maddelere karşılaştığında bağışıklık sistemimiz onları tanımaya ve belleğine almayı öğrenir. Ardından antijen dediğimiz bu yabancı maddelere karşı antikorlar üreterek yanıt veriri. Organizmada ne zaman aynı antijen görülse hatırlama özelliği nedeniyle aynı yanıt başlar. Atopik kişiler genetik olarak IgE tipi antikorlar üretme eğilimindedir.
En yaygın alerjik maddeler
Ot ve ağaç polenleri
Ev tozu akarları
Evcil hayvanların deri veya tüyleri
Mantar veya küf sporları
Çeşitli gıdalar (Süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)
Hamam böcekleri
Arı sokmaları
Birtakım ilaçlar
Lateks
Kimyasal reçineler, lastik, nikel
Alerji tanısı nasıl konulur?
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.