Soda ve maden suyu şişeleri Yere belli bir şiddetle yere çarpan şişenin kapağı yerinden fırlayarak gözün yırtılmasına neden olabiliyor” diyor.
Maden suyu ve soda şişeleri, iş kazalarından sonra gelen göz yaralanması nedenleri arasında listeyi zorluyor. Ülkemizde soda ve maden suyu şişelerine bağlı göz yaralanmalarıyla çok sık karşılaşıldığını söyleyen Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Levent Akçay “Soda ve maden suyu şişeleri yere vurduğu zaman patlayarak şişe kapağını göze doğru fırlatır. Kaza genellikle kazazedenin şişeyi açmaya çalışırken elinden kayan şişeyi yakalama refleksiyle öne eğilmesi sonucunda meydana geliyor. Yere belli bir şiddetle çarpan şişenin kapağı yerinden fırlayarak gözün yırtılmasına neden olabiliyor” diyor.
Maden suyu ve soda şişeleri, dikkatsizce açılmaya çalışıldığında gözde ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Soda şişesine bağlı göz yaralanmalarıyla sıkça karşılaşıldığını vurgulayan Doç. Dr. Levent Akçay, “Soda ve maden suyu şişeleri yere vurduğu zaman patlayarak şişe kapağını göze doğru fırlatır. Kaza genellikle kazazedenin şişeyi açmaya çalışırken elinden kayan şişeyi yakalama refleksiyle öne eğilmesi sonucunda meydana geliyor. Yere belli bir şiddetle çarpan şişenin kapağı yerinden fırlayarak gözün yırtılmasına neden olurken, göze isabet eden cam kırıkları da gözde delinmelere yol açabilir” diyor.
Gözü steril bir mendille kapatın ve asla dokunmayın!
Göz yaralanmalarında ilk dakikaların hatta saniyelerin bile büyük önem taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Akçay, “Özellikle gözde delinmelere ve gözün dışarı çıkmasına neden olabilecek bu gibi kazalar önemli acil olgularının başında gelmekle birlikte, yapılmayan ya da yanlış yapılan her girişim geri dönüşsüz sonuçlara neden olabileceği için doğru müdahale hayati önem taşımaktadır” diyor. Gözde delinmelerin meydana geldiği kazalarda ilk olarak gözün steril bir mendille veya pedle kapatılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Akçay, “Göze asla dokunulmamalı ve eğer göze bir şey battıysa kesinlikle çıkartmaya çalışmamalıdır. Aksi takdirde gözün içindeki materyalin dışarı çekilme riski vardır. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diyor.
Hekimin uzmanlığı ve tecrübesi tedavinin başarısını belirler
Doç. Dr. Levent Akçay, soda ve maden suyu şişelerinin yanı sıra, trafik kazaları, iş kazaları ve düşmeye bağlı gözlük camı kırılmaları sonucunda gözde delinmeyle sonuçlanan vakalarda hekim tecrübesinin tedavi başarısında etkin rol oynadığını vurguluyor. Bu tür vakalarda deneyim sahibi olmayan hekimlerin yapacağı yanlış bir ameliyatın ömür boyu onarılamayacak durumlara neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Akçay “Doğru ve başarılı bir tedavi için gözün hangi bölümünde yaralanma varsa, vakaların o konudaki uzman hekime yönlendirilmesi gerekir. Eğer kornea yaralandıysa kornea cerrahı, lens yaralandıysa katarakt cerrahisi konusunda uzman bir hekim vakayı değerlendirmelidir. Retina yaralanmalarının tedavisinde ise hekimin retina hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olması önemlidir” diyor.
Levent Akçay kimdir?
1965’ de Turgutlu’da doğan Levent Akçay ilk ve orta öğrenimini Turgutlu’da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Göz Hastalıkları ihtisasını Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Aynı hastanede başhekim yardımcılığı ve Göz Hastalıkları klinik şef yardımcılığı görevlerinde bulundu. Sağlık Bakanlığına döner sermaye ve faturalandırma sistemlerinde fizibilite çalışmalarını sundu.
Yurt içi ve yurt dışı 200’ün üzerinde bilimsel çalışması mevcuttur. Yurt içi ve yurt dışında birçok bilimsel konferansta konuşmacı olarak yer almıştır. Yurt içi ve yurt dışı bilimsel ödülleri bulunmaktadır.
1997 yılında Gerçek Sağlık hizmetleri şirketini, 2012 yılında Maskeli Film Yapım şirketini kurdu. ‘Sarı Siyah’ adındaki Çanakkale Savaşını konu olan sinema filminin yapımcısı, yönetmeni, özgün eser yazarı ve oyuncusudur.
Türk Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği (Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ) kurucularındandır ve iki dönem genel sekreterliğini yapmıştır.
Türk Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği, American Academy of Ophthalmology, European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery, Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Tabibler Birliği, Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği üyelikleri bulunmaktadır.
2005 yılından beri Dünya Göz Hastanesi’nde aktif olarak Göz Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı olarak görevini sürdürmektedir ve Anadolu yakası Okuloplastik cerrahi sorumlusudur.
2011 Genel seçimlerinde MHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili adaylığında bulunmuştur.
İki çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.
AKTİF GÖREV ALDIĞI ÜYELİKLERİ
* American Academy of Ophthalmology
* Türk Oftalmoloji Derneği
* European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery
* Türk Cumhuriyetleri Oftalmaloji Derneği
* Türk Tabibler Birliği
ÖDÜLLER
* Türk Oftalmoloji Derneği En iyi araştırma ödülü
* En iyi cerrahi video ödülü (6 defa)
* En iyi medikal fotoğraf ödülü
Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2018, 00:20