Kırmızı Et Tüketirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zengin protein kaynağı olan kırmızı et konusunu bileşiminden sağlığa etkilerine kadar A’dan Z’ye ele alarak kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtlıyor.

Kırmızı Et Tüketirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
 Kırmızı Et Tüketirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zengin protein kaynağı olan kırmızı et konusunu bileşiminden sağlığa etkilerine kadar A’dan Z’ye ele alarak kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtlıyor.


Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, temel besinlerimizden kırmızı ete dair besin değerinden sağlığa etkilerine, saklanma ve pişirilmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenlere akıllara takılan tüm soruları yanıtlıyor.

Sabri Ülker Vakfı kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Sabri Ülker Vakfı, zengin protein kaynağı olan kırmızı et konusunu bileşiminden sağlığa etkilerine kadar A’dan Z’ye ele alarak kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtlıyor.

Kırmızı etin bileşiminde neler bulunur?

Başta protein olmak üzere zengin bir demir, çinko ve B12 kaynağı olan kırmızı etin 100 gramı yaklaşık 119 kcal enerji içerir. Kırmızı ette bulunan çinko, demir ve B12 vitamini bağışıklık sistemi, DNA sentezi rol oynar ve sinir sistemini destekler.

Sadece et tüketerek vücudun ihtiyaçlarını karşılamak mümkün mü?

Et-yumurta-kurubaklagil, süt ve süt ürünleri, ekmek ve tahıl , meyve ve sebze olmak üzere 4 temel besin grubu bulunur. Her grup kendine özgü farklı besin öğelerini içerir ve bir besin grubu diğerinin içerdiği elzem öğeleri yeteri kadar içermez. Tek bir besin grubuna ağırlık vererek beslenmek, sağlığın sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan tüm besin ögelerini sağlayamaz. Bu nedenle kırmızı et tüketirken aynı zamanda meyve-sebze, tahıllar, süt ve süt ürünlerini de beslenmemize dahil etmemiz gerekir.

Kırmızı etin sağlığa olan etkileri neler?

Kırmızı et ve sağlık etkileri üzerine yapılan araştırmalar, porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde kırmızı etin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerine bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kırmızı et tüketiminin kanser riskini arttırdığına dair görüşler sıkça gündeme gelse de yapılan araştırmalar kırmızı et tüketimiyle kanser riski arasındaki ilişkinin temel nedeninin, yanlış pişirme yöntemlerinden kaynaklandığını gösteriyor. Dünya Kanser Araştırma Vakfı (WCRF), haftada 500 gram pişmiş etin (700 gram çiğ ete denk) yeterli ve dengeli bir beslenme düzeninde yer alabileceğini belirtiyor.

Kırmızı eti pişirirken nelere dikkat edilmeli?

Kırmızı et tüketirken kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri yerine yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme tercih edilmelidir. Eğer ızgara yöntemi kullanılacak ise yüksek sıcaklıklarda kısa süreli pişirme yapılmalı ve et ateşe yakın tutulmamalıdır. Etleri yüksek sıcaklıkta pişirirken sıkça çevirerek yanması önlenmelidir.

Kırmızı et ve hijyen konusunda nelere dikkat edilmeli?

Et mutlaka güvenilir yerlerden satın alınmalı ve hemen tüketilmeyecekse buzdolabında (<5°C) 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-18°C) en fazla 3-4 ay saklanmalıdır. Yeni kesilmiş hayvanların eti ise hemen tüketilmemeli, bir süre dinlenmeye bırakılmalıdır. Hazırlık öncesi eller güzelce yıkanmalıdır. Hazırlıkta kullanılan tüm araç gereçler steril olmalı, çiğ ve yemeye hazır yiyecekler olarak ayrılmalı çapraz bulaşmaya karşı önlem alınmalıdır. Kullanılan kesme tahtaları, bıçaklar ve aletler sonrasında hemen dezenfekte edilmelidir. Et, pişirme esnasında en az 72°C’ye ulaşmalı ve en az 15 saniye bu sıcaklığa maruz kalmalıdır.

Büyük miktarlarda et var ise porsiyonlara bölerek dondurmak daha uygun olacaktır. Donmuş etleri çözdürmenin en doğru yolu etleri buzluktan alıp buzdolabı sıcaklığında (+4°C) bekleterek çözdürmektir.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER