Kalp krizi geçiren hastalara umut ışığı

Bilim insanları, kalp krizi geçirmiş hastalardan alınan deri dokusunu canlı, çalışan kalp hücrelerine dönüştürmeyi başardı.

Kalp krizi geçiren hastalara umut ışığı
   Bu yeni yöntem, krizi atlatan ancak kalbi büyük oranda zarar gören hastalara umut ışığı olacak.
Deri dokusu hastaların kendinden alınacağı için, dokuyu vücudun reddetmesi riski de ortadan kalkacak.

Yeni hücreler henüz hastalara nakletmek için yeterince güvenli görülmese de fareler üzerinde yapılan deneyler başarılı oldu.

İsrail’in Hayfa şehrinde bulunan Technion-Israel Teknoloji Enstitüsü’nden, kardiyolog Dr. Lior Gepstein, “İlerlemiş kalp hastalığı olan bir hastadan hücre alıp laboratuvar ortamında sağlıklı ve genç hücreler geliştirmenin mümkün olduğunu gösterdik. Bu hücreler hastanın doğduğu zamanki kadar sağlıklı olacak” diye konuştu.

ZAMANI GERİYE ÇEVİRDİLER
Bu teknik ilk olarak 2007 yılında insan hücreleri üzerinde denendi. Japonya’dan ve ABD’den iki ekip yetişkinlerin hücrelerinde zamanı geriye çevirebilecek “pluripotans” genlerini keşfetti.

Yeni araştırmada Gepstein liderliğindeki ekip, kalp krizi atlatmış 51 ve 61 yaşındaki iki hastadan deri hücreleri alıp bu hücrelere üç pluripotans geni taşıyan virüsler enjekte ederek hücreleri gençlik günlerine geri döndürmeyi başardı.

Uzmanlar daha sonra bu gençleştirilmiş hücreleri taze bir kalp kasında geliştirdi, virüs ve pluripotans genlerini hücrelerden çıkardı.

Laboratuvarda sağlıklı görünen hücreler farelerin kalplerine enjekte edildi ve yerleşik hücrelerle uyum içinde çalıştığı görüldü.

RİSKLERİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR
Bununla birlikte uygulamanın insanlarda güvenle uygulanması için 10 yıl daha üzerinde çalışılması gerekiyor.

Özellikle sonradan eklenen hücrelerin tümöre dönüşme ihtimalinden endişe ediliyor. Dahası yeterli miktarda hücrenin de kısa sürede geliştirilmesi zor görünüyor.

Guardian

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2012, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER