İtalyan beyin cerrahı Sergio Kanavero ve Çinli meslektaşı Dr. Xioping Ren, HEAVEN (kafa anastamoz girişimi) ve GEMİNİ (omurilik kordon kaynaşması) olarak adlandırılan bir yöntemle ilk kafa naklini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İki doktor, yazdıkları makalelerle ameliyata dair ayrıntıları aktardı.
Kas sistemi hastalığından dolayı başından aşağısını hareket ettiremeyen, Rusya’nın Vladimir kentinde yaşayan 30 yaşındaki bilgisayar uzmanı Valeriy Spiridonov’un gönüllü olduğu ilk kafa nakli operasyonu için geri sayım başladı. 2017 yılında, Çin’de yapılması planlanan operasyonu gerçekleştirecek olan Kanavero ve Ren, makaleleriyle ameliyatın ayrıntılarını anlattı.
Kanavero ve Ren, ameliyatta kullanacakları GEMİNİ yönteminin sinirler ve hücrelerdeki hasarı azaltmak, oksijen yetersizliğinden dolayı beyin ölümünün gerçekleşmesini ve kafa nakli operasyonu süresince çekilen acıyı önlemek için geliştirildiğini yazdı.
EN AZ 30 DAKİKAYA İHTİYAÇ VAR
İnsan beyni oksijen ve besinler olmadan süre maksimum yedi dakika canlı kalabiliyor. Bu nedenle ameliyat sırasında vücut ve beden soğutulacak ve hücrelerin oksijen yoksunluğundan ölmesi engellenecek. Canavero ayrılan kafanın donörün vücuduna eklenip kan akışının sağlanması için en az 30 dakikanın gerektiğini ifade etti.
AMELİYATTA UYGULANACAK ADIMLAR
İlk olarak beyne oksijen sağlamak amacıyla Rusya’da geliştirilen kan arttırıcı ‘Perphtoran’ adlı ilaç kullanılacak. Daha sonra kafa, omurilik kordonunun iki ucu polietilen glikol adlı ilaç yardımıyla kaynaştırılarak donörün vücuduna takılacak. Kasların ve damarların dikilmesinden sonra hasta, vücudun kendini iyileştirmesi ve gömülü elektrotların omurilik kordonunu uyarıp yeni sinir bağları oluşturması için üç ila dört hafta kadar komada bırakılacak.
Bu arada Çinli cerrahlar bu yeni kafa nakil yöntemini insan cesetleri, maymunlar ve fareler üzerinde test ediyorlar.