Cep telefonları, bunların çalışması için gerekli baz istasyonları ve mutfaklarımıza büyük kolaylıklar mikrodalga fırınlar, bu cihazlardan yayılan elektromanyetik radyasyonu toplumun gündemine taşıdı...
Cep telefonları, bunların çalışması için gerekli baz istasyonları ve mutfaklarımıza büyük kolaylıklar mikrodalga fırınlar, bu cihazlardan yayılan elektromanyetik radyasyonu toplumun gündemine taşıdı.
İnsan sağlığı üzerinde önemli etkiler yaratan ve neredeyse tüm elektrikli aletlerden de yayılan elektromanyetik dalgaları tanımak ve bunların sağlığımıza olabilecek zararlı etkilerden korunmak gerek.
Elektromanyetik radyasyon başlıca yedi kategoride incelenir. Bunlar düşükten yüksek frekansa doğru radyo dalgaları, mikrodalga, kızılötesi, görünür ışık, morötesi, X ışınları ve Gama ışınlarıdır..
Radyo dalgaları
Radyo dalgaları, el telsizlerinden gelişmiş iletişim sistemlerine birçok cihaz tarafından kullanılmaktadır. Çeşitli dalga boyu ve teknikleri kullanarak analog ya da dijital.(sayısal) veri aktarım kanalları olarak değerlendirilir. Televizyon, radyo, cep telefonu, kablosuz modem, MR cihazları gibi birçok sistem, radyo dalgaları kullanır.
Mikrodalga
Çeşitli frekanslardaki mikrodalga enerjisi bazı materyaller tarafından emilebilir ve bu süreç sonucunda ısı açığa çıkar. Mikrodalga fırınlar su moleküllerinin bu özelliğini kullanır. Wi-Fi gibi kablosuz sinyal aktarımında da düşük yoğunluklu mikrodalga kullanılır. Mikrodalga fırınlar bu yüzden çalışır durumda ve yeterince yakın mesafede olduklarında cep telefonu ve diğer bazı elektronik cihazları etkileyebilirler.
Terahertz radyasyon
Yakın zamana kadar tayfın bu bölgesi büyük oranda ihmal edilmişti ancak günümüzde bu milimetre-altı bant özellikle haberleşme, doku gösterimi ve savunma teknolojilerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Kızılötesi radyasyon
Kızılötesi radyasyon yaklaşık olarak 300 GHz ile 400 THz frekansları ve 1 mm ile 750 nm arasındaki dalgaboylarını kapsar.
Görünür ışık
İnsan Gözünün ışık veya renk olarak algıladığı aralığa denk gelen elektromanyetik enerjidir.. Beyaz ışık bir prizmadan geçirildiğinde bileşenleri olan diğer dalgaboylarına ayrılabilir. Her dalgaboyu farklı bir frekansa sahiptir ve göz tarafından farklı bir renk olarak algılanır.
Morötesi radyasyon
Oldukça enerjik olduğu için morötesi (Ultraviyole = UV) ışınım kimyasal bağları bozup çeşitli molekülleri iyonize edebilir veya katalizör etkisi gösterebilir. Güneş yanıkları morötesi radyasyonun insan derisi üzerindeki yıkıcı etkisine örnek olarak verilebilir. Bazı durumlarda kanserojen etki yapabilir. UV ışınım ayrıca hücrelerin DNA yapısını bozarak kontrolsüz mutasyona sebep olabilir. Güneşten gelen UV radyasyonun büyük bir kısmı dünyaya ulaşmadan önce atmosferdeki ozon tabakası tarafından emilir.
X-ışınları
Mmorötesi ışınlardan daha kısa dakgaboyuna, dolayısı ile daha yüksek enerjiye sahiptir. Çeşitli materyallerin içinden geçebildikleri için tıpta organ ve kemiklerin görüntülenmesinde sıkça kullanıldığı gibi, ayrıca yüksek-enerji fizik ve astronomi uygulamalarında da kullanım alanı bulmuştur. X-ışınlarının bir başka adı Röntgen ışınlarıdır.
Gama ışınlar
Bilinen en enerjik elektromanyetik radyasyon türü olan gama ışınları nükleer aktivite ve çeşitli kozmik kaynaklar tarafından üretilirler.
Elektrikli Aletler Radyasyon Yayıyor!
Elektrikli Aletler Radyasyon Yayıyor!
YORUM EKLE
1
Egemen Bağış Ataşehir'de berberlerle buluştu
2
Anneler gününe erken kutlama
3
Maltepe Belediye Başkanın'nın eğlenceli hafta...
4
Maltepe'ye yeni bir yaşlı bakım merkezi
5
Ak Parti Milletvekili ve Adayı Yılmaz Tunç; “Kumluca...
6
Tunç ve Kalay STK ziyaretlerine devam ediyor
7
Yıldırım'ın heykeli dikilicek!
8
TÜRKİYE 27 MERKEZ İLE UNESCO DÜNYA MİRASLARI...
9
ALMAN DERGİSİ TÜRKİYE’Yİ İKİNCİ SEÇTİ
10
ATAŞEHİR Adalet Otobüsü Yenisahralıları Bilgilendirdi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler