Şifa niyetine alınıyor hastalığı azdırıyor
Kanser, kronik böbrek yetmezliği, anemi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan yenilikçi ilaçların 200 milyar dolarlık pazarı iştah kabarttı. Çin, Hindistan, Brezilya gibi bazı ülkeler, kişiye özel tedavi diye adlandırılan bu akıllı ilaçların benzerlerini üretip özellikle üçüncü dünya ülkelerine satmaya başladı. Yeterince denetlenmeyen ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini duyuran Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti. Ülkeleri bu konuda mevzuat oluşturarak, sahte ve 'çakma' ilaca kapılarını kapatmaya çağırdı.
Roche İlaç'ın İsviçre'nin Basel kentinde, biyoteknolojik ilaç üreten bir tesisi bulunuyor. Roche Global Resmi İlişkiler Lideri Dr. Fermin Ruiz de Erenchun ile Global Düzenleyici İlişkiler lideri Fabio Bisordi, biyoteknolojik ilaçların ne olduğunu konusunda bilgi verdi.
YAN BİNADA BİLE ÜRETİLMEZ
Biyoteknoloji kullanılarak canlı hücrelerden üretilmiş, büyük ve karmaşık moleküllerden oluşan ilaçların kesinlikle kopya edilemez bir şekilde hazırlandığına dikkat çeken Erenchun, 'Biyoteknolojik ilaçların her biri tek bir binada hazırlanır ve üretilir. Aynı ilacı biz bile başka bir ülkede, hatta yan binada üretemeyiz. Çünkü ısı değişikliği dahil, herhangi bir aşamada yaşanabilecek en ufak farklılık bambaşka bir sonucu ulaşmamıza sebep olabilir. Bu da halk sağlığını tehdit eder' uyarısında bulundu.
2012'DE PAZARA 70 MİLYAR DOLAR
Bu yıl dünyada 10 milyar dolarlık ilacın patent süresi dolacak. 2012'de ise bu rakam 70 milyar dolara çıkarken bu ilaçların yarısını biyoteknolojik ilaçlar oluşturacak. Özellikle bu noktada biyobenzer ürünlerin ruhsatlandırılması için gerekli mevzuatın oluşmasına dikkat çektiklerini söyleyen Bisordi, şöyle konuştu: Bir ürüne kopya derseniz, o ürünle ilgili bazı formüller tutuyorsa, orjinal ilaç firmasının yaptığı klinik araştırmalar ve yan etkileri üzerine çalışmaları sizin dosyanız için yeterli referans oluyor. Oysa biyoteknolojik ilaçlar kopyalanamıyor. Bu yüzden biyobenzer ürünlerin de yenilikçi ilaçlar gibi etkinliğinin ve emniyet birimlerinin kanıtlanmış olması gerekiyor.'
Türkiye'de kopyaya yer yok
Erenchun ile Bisordi'ye göre Türkiye'deki hastalar şanslı, çünkü sahte ya da 'çakma' olarak tabir edilebilecek ilaçlara kapılar kapalı. Bu konuda ilk ilke kararını Avrupa Birliği aldı. Türkiye başta olmak üzere Avustralya, Kanada, İsviçre, Hırvatistan, Malezya, Tayvan, Japonya, Singapur, Güney Kore ve İsrail, AB ilkelerini izliyor. ABD de bir hukuki mevzuat oluşturmaya çalışıyor.
Kişiye özel ilaçla tedavi
Bugün dünyada biyoteknolojik ilaçlarla tedavi edilen ilaçlar özetle şöyle sıralanabilir:
- Lösemi
- Meme kanseri
- Lenfoma
- Bağırsak kanseri
- Akciğer kanseri
- Böbrek kanseri
- Deri kanseri
- Romatoid artirit
- Organ naklinin reddi
- Kronik böbrek yetmezliği
- Anemi
- Hepatit l Kistik fibroz. (Akşam)
Dünya Sağlık Örgütü alarmda!; "Şifa niyetine alınıyor hastalığı azdırıyor"
Dünya Sağlık Örgütü alarmda! Çin'in başını çektiği bazı ülkeler; kanser ve lösemi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan biyoteknolojik ilaçları kopya etmeye başladı. Üstelik insan sağlığına zarar veren sahte ilaçlar yasaların düzenlenmediği ülkelerde kolayca satılıyor
YORUM EKLE
1
'Deniz Gezmiş Günlüğü' kurmaca çıktı! Arkadaşları;''Deniz'in...
2
20. Kalite Kongresinde, Gönüllerin birincisi devlet...
3
Tahir Tekin Öztan, "Mutfağımızı tanımaktan aciz...
4
Altın Portakal'da En İyi Erkek Oyuncu 'O'
5
İSVEÇ'İN KONUŞTUĞU “ÖLÜMÜNE ATLAYAN ADAM“...
6
Başbakan Erdoğan: Süreci yeni baştan ele aldık...
7
Bu balıklar altın ("siyah havyar") yumurtlayacak
8
Futboldaki şike ve teşvik soruşturmasında sürpriz...
9
Mohammad Hamid Ansari, Dedesinin türbesini ziyaret...
10
Ziraat Mühendisi Mustafa Levent; Merak etti üretti,...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler