Çocukların beslenme çantalarını nasıl hazırlamalısınız?

Başarılı bir öğrenme süreci için bedensel ve zihinsel gelişim oldukça önem taşıyor.

Çocukların beslenme çantalarını nasıl hazırlamalısınız?

Çocukların beslenme çantalarını nasıl hazırlamalısınız?
Başarılı bir öğrenme süreci için bedensel ve zihinsel gelişim oldukça önem taşıyor.

Okul döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimi için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, çocukların beslenme çantalarının gelişimlerini destekleyecek, gün boyunca enerjik, sağlıklı ve odaklanmış kalmalarına yardımcı olacak şekilde hazırlanması için gerekli püf noktaları anlatıyor.

Başarılı bir öğrenme süreci için bedensel ve zihinsel gelişim oldukça önem taşıyor. Okul dönemi, aynı zamanda çocukların sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarını kazanması ve hayatları boyunca sürdürmeleri açısından da ayrı öneme sahip. Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, “Çocukların beslenme çantasında neler olmalı?” sorusuna yanıt verirken, çocukları kantinde cazip görünen hazır atıştırmalıklar yerine doğal içeriklere yönlendirmenin yollarına, öğün sayısı ve zamanlamasına dair bilgilerini paylaşıyor.

Sağlıklı bir beslenme çantası nasıl hazırlanır?

Okulda öğle yemeği verilip verilmemesine göre, beslenme çantasında olması gereken gıdalar konusunda Yeşilyurt, “Eğer okulda öğle yemeği çıkıyorsa, gün içinde destekleyici atıştırmalıkları içeren bir beslenme çantası hazırlanabilir. Vitamin deposu olarak taze meyveler, sağlıklı yağlar için kuruyemişler, enerji vermesi için tam tahıllı minik sandviçler veya kurabiyeler, bağışıklık ve kalsiyum desteği için yoğurt, kefir gibi probiyotik ürünler beslenme çantalarında takviye için yer alabilir. Eğer okulda yemek çıkmıyorsa, ana öğle yemeği için tam tahıllı ekmek arasına peynir, yumurta, tavuk gibi protein içeriği yüksek ürünler kullanılarak sandviçler hazırlanabilir. Çocukların çok sevdiği köfte, makarna gibi karbonhidrat, protein ikilileri de beslenme çantaları için uygun alternatifler olacaktır. Protein seçenekleri, çocukların sevdiği sebzelerle desteklenirse daha sağlıklı bir örüntü oluşturacaktır. Çocukların gün içinde yeterli sıvı tüketme alışkanlığını edinmesi sağlıklı ve enerjik kalmaları için büyük bir ihtiyaç olduğundan yiyeceklerle beraber beslenme çantasında mutlaka geniş hacimli bir suluk da bulundurulmalı.” dedi.

Kantin alışverişi ve atıştırmalık seçimlerinde çocuğunuza yol gösterin

Yeşilyurt, “Çocuklar için kantinden alışveriş yapmak veya hazır atıştırmalıkları tüketmek oldukça cazip olabilir. Bu konuda, çocuklara yasak koymadan önce onları doğru yönlendirmek ve beslenme çantalarına ebeveyn kontrolünde seçilmiş sağlıklı atıştırmalıklar yerleştirmek gerekiyor. Doğal içerikli, organik alternatiflerle hem çocuğunuzu mutlu edebilir hem de sağlıksız seçeneklerden uzak tutabilirsiniz. Şekersiz meyve barları, tam tahıllı kurabiyeler, meyve özleriyle hazırlanmış kekler, organik ve temiz içerikli atıştırmalıkları keyifle tüketecektir. Bu hazırlıkları ve alışverişleri yaparken çocuğu sürece dahil ederek, doğru beslenme konusunun önemini açıklayabilir ve neden sepetinizdeki ürünleri tercih ettiğinizi anlatarak bu konuda bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz. Doğru beslenme alışkanlıklarının oturmaya başladığı bu dönemde, organik atıştırmalıkların beslenme alışkanlıklarına entegre edilmesi, çocukların sağlıklı tercihler yapmasını destekleyerek, gelecek dönemler için büyük fark yaratacaktır.” ifadelerini kullandı.

Büyüme çağındaki çocuklar ara öğün ve atıştırmalıklara ihtiyaç duyabiliyor

Çocukların günde üç ana öğünü mutlaka tamamlamaları gerektiğini vurgulayan Yeşilyurt, “Unutmamak gerekir ki, hareketli ve büyüme çağındaki çocuklar enerjilerini çok hızlı tüketebiliyor. Bu sebeple, ana öğünlerin yanı sıra ara öğün ve atıştırmalıklarla destek gerekebilir. Genellikle öğle yemeği ve akşam yemeği arasında mutlaka bir ara öğün ihtiyacı olur, ancak bazen iki öğün arasındaki süre çok uzayabiliyor. Bu tür durumlarda ikinci bir ara öğün eklemek faydalı olacaktır. Öğün zamanlamaları da dikkat gerektiren bir konu. Genellikle ana öğünlerden 2 - 3 saat sonrası, atıştırmalıklar için ideal ancak ana yemekten hemen önce yapılacak bir atıştırmalık çocuğun iştahını kapatarak asıl yemeğini yeterli miktarda tüketmesini engelleyebilir.” dedi.


Humm Organic Hakkında: Humm Organic, 2017 yılında her biri kendi mesleğinde başarılı üç annenin kendi deneyimlerinden yola çıkarak, çocukların sağlıklı beslenmelerine katkı sağlamak misyonuyla kuruldu. Nitelikli beslenmenin yaygınlaşması adına attığı doğru adımlarla bugün, küçükten büyüğe herkes için %100 organik, sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklar sunan marka, kuruluşundan bu yana 5 kattan fazla büyüyerek organik atıştırmalık pazarının lider markaları arasına girmiştir. Sürdürülebilir organik tarımı ve üretimi destekleyen, içeriğinde hiçbir katkı maddesi, koruyucu, renklendirici ve ilave şeker içermeyen “Temiz Reçete”li Humm Organic ürünleri; kurabiye, kraker, bar, kek, meyve lokumu, puf ve kahvaltılık gevrek çeşitlerinden oluşan 20’ye yakın farklı lezzeti, glütensiz ve vegan seçenekleriyle Türkiye genelinde binlerce satış noktasında tüketicilerle buluşmaktadır.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER