Rusya ve Türkiye arasında yeni üniversite programları başlıyor
Mayıs ayında Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi, (RGGU) Türkiye’nin Artvin ve Kadir Has Üniversiteleri ile işbirliğine ilişkin iki anlaşma imzaladı. Atılan bu adıma, iki ülkenin eğitim alanında ilişkilerini geliştirmek amacıyla yürüttükleri muazzam çalışmaların bir devamı olarak bakılması gerekir.
RGGU Rus-Türk Bilim ve Eğitim Merkezi Müdürü Profesör Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev, Rusya’nın Sesi radyo kanalına verdiği demeçte, öngörülen yeni eğitim projeleri ve ortak bilimsel çalışmaların perspektiflerine değindi.
- Dmitriy Dmitriyeviç, bu ay Türk tarafıyla mutabık kaldığınız eğitim projelerinden bahseder misiniz?
- RGGU’da 90’lı yılların başından beri bir Rus-Türk Bilim ve Eğitim Merkezi faaliyet gösteriyor. Bizde Türki dillerde Rus uzmanlarla beraber, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalamış olduğumuz Anlaşma gereği, ana dili Türkçe olan uzmanlar da Türk dilinin bir yabancı dil olarak öretilmesine katkı sağlıyor.
Bu ay Türkiye üniversiteleri ile yaz okulu düzenlemek ve öğrenci değişiminde bulunmak için anlaşmalar imzaladık. Anlaşmalarda, öğrencilerin ülkemizde bir yabancı dil olarak Rusçanın, orada ise Türkçenin öğretilmesinin yanında, RGGU’da mevcut başka bilim dallarının da eğitimi öngörüldü. Önerilerimiz Türk tarafında büyük bir ilgi uyandırdı. Bizimle görüşmek ve anlaşma imzalamak için, ilk olarak Türkiye’nin uç bir bölgesinde bulunan, ancak bir devlet üniversitesi olan Ardahan Üniversitesi’nden teklif geldi. Ardahan Üniversitesi, Kafkaslara sınır bölgede bulunması nedeniyle çok etkin bir gelişim gösteriyor.
- Ardahan Üniversitesi’nde sizi nasıl karşıladılar? Hangi alanlarda işbirliği yürüteceksiniz?
- Ardahan, 19 yüzyılda topraklarının Rus askerileri tarafından işgal edildiği zamanlardan ve Birinci Dünya Savaşı döneminden biliniyor. O dönemlerde Rusların inşa etmiş olduğu birçok bina hala duruyor. Yerli halk ve tarihçiler arasında topraklarının Ruslar tarafından işgal edilmiş olmasından dolayı olumsuz bir yaklaşım yok. Üniversitede meslektaşlarımla yapmış olduğum konuşmalarda, Rusya’ya ve kendileri ile ülkemiz arasında mevcut tarihsel bağlara duyulan ilgiyi belirttiler.
Konuşmalarımızda, Rus işgali sırasında şehirlerinde bir düzenin bulunduğu, Rusların halka saygıyla davrandıkları ifade edildi.
Ardahan Üniversitesi’nde Kafkaslar tarihinin öğretildiği bölümler mevcut, ayrıca Rus-Türk ilişkileri tarihine de büyük ilgi duyuluyor. Bu konuda birkaç işbirliği projesi belirledik, ve tabii ki öğrenci değişimi de öngörüldü. Planlarımızda, eğitimin bir yılı Rusya’da, bir yılı Türkiye’de olmak üzere, ortak yüksek lisans programı da var.
- Kadir Has Üniversitesi ile işbirliğiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- 2013 yılının şubat ayında Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın Üniversitemizi ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde ise ben iade i ziyaretten döndüm. Kadir Has Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzaladık. Böyle bir girişime Türkiye’nin Rusya Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin ön ayak oldu. Anlaşmamız çerçevesinde yaz okulları öngörüldü. Kadir Has Üniversitesi her şeyden önce bir yabancı dil olarak Rusçanın öretilmesi üzerinde duruyor. Ancak biz arşiv ve tarih öğrencilerinin olduğu gibi, diğer branşlarımızdan da öğrencilerin değişim programı çerçevesinde eğitim almalarını istiyoruz.
- Öğrenci değişim programı ne zaman başlayacak?
- Önümüzdeki eylül ayında öğrenciler buraya gelecek.
- Eğitim işbirliğine ilişkin geleceğe yönelik planlarınızı öğrenebilir miyiz?
- Rektörümüz Efim İyosifoviç Pivovar, Bakü’de Kafkaslar Üniversiteleri rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Sempozyumda, Türk üniversite temsilcileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Sempozyum başkanlığını, RGGU rektörünü de etkinliğe davet eden Ardahan Üniversitesi Rektörü yürütecek. Bizimle işbirliği yapmak isteyen Türk üniversiteleri arasında Yıldız Teknik ve İstanbul Üniversiteleri de bulunuyor. Bilim insanlarımızın, Türkiye’de düzenlenen konferans ve sempozyumlarda yaptıkları etkin sunumlar sayesinde Üniversitemiz Türkiye’de iyi tanınıyor.
Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2013, 22:26
Rusya ve Türkiye arasında yeni üniversite programları başlıyor
RGGU Rus-Türk Bilim ve Eğitim Merkezi Müdürü Profesör Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev, Rusya’nın Sesi radyo kanalına verdiği demeçte, öngörülen yeni eğitim projeleri ve ortak bilimsel çalışmaların perspektiflerine değindi.
YORUM EKLE
1
İsa’nın mezarındaki Kutsal Ateş yandı
2
İstanbul Başakşehir`de Türkiye`nin ilk sağlık...
3
Giresunlular Feshane`de Buluştu
4
Türkiye'de IMF Dönemi Kapanıyor
5
Google Filistini Tanıdı
6
Adriyatik Semalarında Osmanlı’dan Sonra İlk Ezan...
7
Türk Kahvesi mi Boşnak Kahvesi mi?
8
Saraybosna ve Novi Pazar’ın Kurucusu Gazi İsa...
9
OSMANLI İSTANBULUNDA MAHALLE TULUMBACILARI
10
İSTANBUL'DA YARIN BU YOLLAR KAPALI
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler