OKULLARDA ‘OKUMA AŞISI’ OKUYAN TOPLUM PROJESİYLE

OKULLARDA ‘OKUMA AŞISI’ OKUYAN TOPLUM PROJESİYLE

OKULLARDA ‘OKUMA AŞISI’  OKUYAN  TOPLUM  PROJESİYLE
OKULLARDA ‘OKUMA AŞISI’
 OKUYAN  TOPLUM  PROJESİYLE

“ŞİMDİ OKUMA ZAMANI…” PROJEYİ, ŞANLIURFA VALİLİĞİ DESTEKLİYOR …

 
Dördüncü yılına giren  Okuyan Toplum Projesi, MEB, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının  başlattığı “ŞİMDİ OKUMA ZAMANI”  kampanyasına destek için okullarda… 70. okulu  Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’nden sonra, projenin Okumayı Sevdirme Atölyesi, geçtiğimiz hafta da Pertevniyal Lisesi’ndeydi.  
Projeyi yürüten  eğitimci ve Okuma Araştırmacısı  Ferhat Özen, kütüphane okul buluşmasına destek  için  Maltepe İlçe Halk Kütüphanesi çevresindeki okullara öncelik veriyordu. Bu kapsamda,  Okumayı Sevdirme Atölyesiyle Kitapla Barışma Söyleşileri’ni Maltepe Orhangazi Lisesi’nden başlattı.

Özen’in, sunup yönettiği  “Ekran Bağımlılığından Kurtulma Kitapla Barışma Söyleşileri” yle, “Okumayı Sevdirme Atölyesi” ne  Şanlıurfa Valiliği destek veriyor.  
Geçtiğimiz  nisan ayında , Özen atölye çalışmasını  Şanlıurfa’ya taşımış,  valiliğin düzenlediği “Işığımı Arıyorum, Okuyorum” kampanyasına katılmıştı. 

Kendisiyle görüştüğümüz Eğitimci ve Okuma Araştırmacısı Ferhat  Özen : ”12 Eylül’ün yaşattığı  kültürel travmanın izleri  hala  sürüyor. O yıllarda  kitabın  lanetlendiği bir  dönemden geçtik.  Proje,  bir kültür  şokuyla bir yandan  bu izleri  silmeye çalışırken, toplumun kitapla barışması  için, televizyonların da  kitapla barışmasını zorunlu görüyor.”  Okullarda öğrencilere okuma aşısı yaptığını söyleyen   Özen, aşının ‘tutması’ için, projenin öğretmen, veli   ve medya ayağının da çalışması gerektiğini özellikle vurguluyor.

NTV  KİTAPLA BARIŞIK  BİR KAÇ KANALDAN BİRİ…
   
 “Öte yandan,  bu  kültürel  travmayla  başlayan kitaptan ve kültürden kaçış  sürerken,  90’lı yıllardan  sonra, yaşamın her alanını ele geçiren, kitleleri ayartan ve baştan çıkaran  ekranların   kitlesel  bağımlılığa ve en  ağır uyuşturucuya dönüştüğünü görüyoruz. 20. Yüzyılın sonunda,  Neil Postman’ın  deyimiyle  teknoloji adeta kansız bir devrim başardı.

Ekranlardan bilinçli yararlanmayı  öğretmek ,  bizim ekranlara değil de ekranların bize hizmet etmesini sağlamak;  TV, bilgisayar, internet, cep telefonu gibi  bağımlılık yapan bu  ekranlı araçların amaç olmasının önüne geçmek, projenin   öteki amaçları arasında.  Türkiye’de  televizyon ,  birkaç kanal dışında,  kitaba rakip gibi… NTV … gibi kitapla barışık ve dost  birkaç  kurum dışında, televizyonlar,  ne yazık ki   bugünkü okumayan  toplumun  mühendisleri, mimarları arasında baş sırayı alıyor.”

TV’LER “ÖLDÜREN EĞLENCE”  VE KİTABIN CELLADI  OLMAK ZORUNDA DEĞİL…

Uluslararası üne sahip Neil Postman  “Televizyon, Öldüren Eğlence”  adlı yapıtında,     çaresizliğini  şöyle dile getiriyor: “En ciddi söylemler, kıkır kıkır gülmeler arasında kaynayıp gidiyorsa, hangi ses tonuyla, kime, ne anlatabilirsiniz?  Bir kültürün kahkahadan boğulmasının panzehiri nedir?”
(Neil Postman, TELEVİZYON, ÖLDÜREN EĞLENCE )

Özen, okullarda atölye çalışmasıyla,  “bir kültürün kahkahadan boğulmasının panzehiri” olan  kitaplara kışkırtıyor öğrenciyi ve onlara ‘okuma aşısı’ yapıyor. ŞİMDİ OKUMA ZAMANI çünkü…

www.okuyantoplum.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER