Maltepe’den “barış” ve “diyalog” çağrısı yükseldi
10 ülkeden 44 belediye başkanının katıldığı ve Maltepe Belediyesi tarafından organize edilen “Uluslararası Diyalog Konferansı” barış ve kardeşlik çağrısıyla sona erdi.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: Irkçılığa ve savaşlara karşı dayanışmanın filizlerini toplumlarımızda yeşertmeliyiz
Maltepe Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen ve 10 ülkeden 44 belediye başkanının katıldığı “Uluslararası Diyalog Konferansı” sona erdi. 12 maddelik bir bildirgenin açıklandığı konferansın kapanış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Yan yana durmalı, kardeşliğimizi sadece protokollere bağlamadan ortak çalışmalar yapabilmeli ve insanlığın acılarına, ırkçılığa ve savaşlara karşı dayanışmanın filizlerini toplumlarımızda yeşertmeliyiz” dedi.
Dünyanın değişik ülkelerinden 44 belediye başkanı, pratiğe dökülmüş kardeş şehir örnekleri, kültürel çalışmalar, ülkeler arası kültür ve eğitim alanlarında işbirliği, ekonomik noktalarda ortak çalışma fırsatları, inançlar arası diyalog, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve radikalizm, uluslararası göç ve göçmenlik sorunu ile entegrasyondaki mevcut engelleri tartışmak üzere, Maltepe’de düzenlenen “Uluslararası Diyalog Konferansı”nda bir araya geldi. Maltepe Belediye Başkanı Ai Kılıç’ın ev sahipliğinde, 23-25 Ekim 2015 tarihleri arasında 3 gün boyunca devam eden konferansa, Münih Anakent eski Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude, Münih Fuarı Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir, Almanya Sosyal Demokrat Partisi Hessen Eyaleti Milletvekili Turgut Yüksel, Avrupa Birliği Politika Danışmanları Yönetim Kurulu Üyesi Sepp Hartinger, Fransa Sosyal Demokrat Partisi Türkiye temsilcisi Marie Rose Koro, Almanya Yeşiller Partisi eski Milletvekili Memet Kılıç, Kenya Büyükelçisi Julius Kiema Kilonzo, Kenya’nın Mombasa Eyaleti Kültür ve Eğitim Bakanı Tendia Lewa Mtana ve Angola’nın Belas Belediye Başkanı Filipe Barros Espanhol; Almanya’nın Erlangen, Ulm, Celle, Düsseldorf, Münih, Düren, Worms, Coburg, Darmstadt, Mosbach, Hessen, Hamburg-Altona, Bremen, Fürth ve Köln; İran’ın Royan; Filistin’in El Bireh; Avusturya’nın Graz; Çin’in Anqing; Londra’nın Enfield; Karadağ’ın Pljevlia; Kenya’nın Mombasa ve Angola’nın Belas belediyeleri ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen belediyeler katıldı.
“İNSANLIĞIN ACILARINA SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ”
Üç grup halinde çalışmalarının sürdürüldüğü konferansın sonuç bildirgesine geçilmeden önce konferansla ilgili bir değerlendirme yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Dünyada yapılacak en kolay iş kin ve nefret tohumları ekmektir, insanların eziyet çekmesi ve yaşam haklarının elinden almasına dünya olarak seyirci kalmaktayız, her gün dünyanın bir yerinde terör saldırıları oluyor. İşte biz bu ortam içerisinde yan yana durmalı, kardeşliğimizi sadece protokollere bağlamadan ortak çalışmalar yapabilmeli ve insanlığın acılarına, ırkçılığa ve savaşlara karşı dayanışmanın filizlerini toplumlarımızda yeşertmeliyiz. Şiddete yönelmeden mücadele eden Gandi’yi ve Martin Luther King’i aklımızın bir köşesine yazalım. Bizler de başarabiliriz. Bugün yokluk ve çeşitli siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuşan belediyelerimize yardım elimizi uzatmalıyız” dedi.
12 MADDELİK BİLDİRİ
Diğer ülkelerin temsilcilerinin verdiği örneklerden de konuşmasında sık sık söz eden Kılıç’tan sonra söz alan Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude de, konferansta alınan 12 maddelik bildirgeyi kamuoyuna açıkladı. Bildirgede, kadınlar, gençler ve göçmenlerin entegrasyona katılması ve kardeş şehircilik çalışmalarında ön plana çıkarılması, spor etkinliklerine ve kültürel etkinliklere daha çok insanın katılmasının sağlanması, göçmen sorunlarının acil ve kapsayıcı bir şekilde ele alınması, öğrenci değişim programları gibi programların kardeş şehir anlaşmalarıyla birlikteliğinin sağlanarak internet üzerinden çeşitli aktivitelerle güçlendirilmesi, yerel sanatçılarla işbirliğine varılması, halk eğitim merkezleri başta olmak üzere eğitim kurumlarının ön plana çıkarılması, ırkçılık, İslamofobi, Pegida gibi hareketlerin karşısında durulması ve toplumların birbirlerini yakından tanıması gibi maddeler ön plana çıkarıldı.
HEYECAN VERİCİ BİR BULUŞMA
Ude’nin bildirgeyi açıklaması sonrası söz alan Almanya Yeşiller Partisi eski Milletvekili Memet Kılıç, konferansın heyecan verici olduğunu belirterek, yerel yönetimlerde öz yönetimin ve finansal durumun acilen güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Konferans sonunda konuşanlardan Kenya Büyükelçisi Julius Kiema Kilonzo, Somali örneğini kendi ülkelerinde birebir yaşadıklarını, Türkiye’nin Suriye ile olan durumunu ve konferansı iyi özümsediklerini ifade ederken, Angola Belas Belediye Başkanı Filipe Barros Espanhol da, ülkesindeki insanların 45 sene sığınmacı olarak yaşadığını açıkladı ve her ülkenin kendi komşusunun sorunlarıyla yakından ilgilenmesinin önemine vurgu yaptı. Son olarak söz alan Kenya’nın Mombasa Eyaleti Kültür ve Eğitim Bakanı Tendia Lewa Mtana da konuşmasında, çocukların geleceği için eğitimin ön planda tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2015, 18:46
Maltepe’den “barış” ve “diyalog” çağrısı yükseldi
10 ülkeden 44 belediye başkanının katıldığı ve Maltepe Belediyesi tarafından organize edilen “Uluslararası Diyalog Konferansı” barış ve kardeşlik çağrısıyla sona erdi.
YORUM EKLE
1
MALTEPE’DE ÖĞRETMENİN SINIRI YOK
2
Başbakan Davutoğlu Ümraniye’de Aşure Dağıttı
3
Getir Boş Cam Şişeyi, Kurtar Geleceği
4
Ataşehir Belediyesi Ataşehir'de aşure dağıtıyor
5
CHP Genel Merkezi'ne silahlı saldırı
6
YAKACIK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SEVDİ
7
Mustafa Naim Yağcı Ataşehir'de Yüzde 46 Oy...
8
Sadace İstanbul'da tüm Avrupa'dan daha...
9
Rus kozmonotlar 2029'da Ay'a ayak basacak
10
Klasik Otomobiller'in Köprüde “BARIŞLA CUMHURİYET”...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler