Maltepe Belediyesine Alman Danışman
Münih Belediye Başkanlığı'ndan Emekli oldu Maltepe'ye fahri danışmanlık yapacak
Münih Belediye Başkanlığı'ndan bu yıl 30 Mart tarihinde emekli olan 66 yaşındaki Christian Ude, 30 Mart'ta Maltepe Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç'a fahri danışmanlık yapacak. Maltepe Belediyesi’nde de kendisine ait bir odası olacak Ude, çalışmalarını buradan yürütecek.
Almanya’nın Münih kentinde 23 yıl belediye başkanlığı yapan ve Münih'i yaşanılabilir kentler sıralamasında üst sıralara taşıyan Christian Ude, yerel yöneticilik alanındaki tecrübesini İstanbul Maltepe'ye taşıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a fahri Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler alanında fahri danışmanlık yapacak olan Ude, kentsel dönüşüm ve çevre konularındaki deneyimlerini de paylaşacak. Ude, uzun yıllar belediye başkanlığı yapmasınının sırrını ise "Seçimden önce ve seçimden sonra verdiğimiz vaatleri, sözleri yerine getirmek" şeklinde açıkladı. Eşi ile birlikte Maltepe'ye gelen Ude, Ali Kılıç ile 42 yıl öncesine dayanan dostluğunun nasıl başladığını, Kılıç'ın tercümanlığıyla şöyle anlattı:
42 YIL ÖNCE TANIŞTILAR
“1972 yılına dönelim: Almanya’da işçi olarak çalışan, Pülümür’ün Kaymaktepe köyünden Kamer Kılıç’ın, bazı davalarını takip ediyordum. Dost olduk. Kamer Kılıç beni Munzur Dağları’nda kurt avına davet etti. Bir arkadaşımla ile Tunceli’ye gittik. Köyde iki hafta konuk olduk. Bu geziyi hiç unutamam. 1972′deki ziyaretimde, insanların sıcaklığını ve dostluğunu görünce avcılığı bıraktım o zaman. Köyde o zaman sarışın bir çocuk vardı, ilkokul ikiye gidiyordu, onu kucağıma alıp sevmiştim. Bu çocuk, Münih’teki Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanlığı yapan Ali Kılıç’tı. Kılıç’lar, üç kuşaktır dostumdur.”
"YERİNDE DÖNÜŞÜM"
Kolları sıvayan Maltepe'nin sokaklarını Ali Kılıç'la birlikte dolaşan Ude, bir belediye başkanının herkesi kucaklaması gerektiğini söyledi. "Tecrübemle, birikimimle buradaki çalışma sisteminin önünü açmak, katkı sunmak için geliyorum" diyen Ude, şöyle devam etti:
"Maltepe’de gördüğüm sorunların başında kentsel dönüşüm, bu çok ciddi bir sorun. Konut yapımı, orada yaşayacak insanların yaşayabilecekleri şekilde yapılanması yerinde dönüşüm olarak yani çok önemsiyorum. Burada da çok ciddi bir sorun. Biz bunu Almanya’da, Münih’te uyguladık, çok da başarılı projeler hayata geçirdik. Şehir idarelerinin de işin içerisinde bulunduğu projeler olarak gerçekleştirdik. Buradaki temel anlayış belediyenin olaya nasıl baktığı. Belediye yapılan binalardan sonra buralarda yaşayanları başka bir yere göndermek istiyorsa bu ayrı bir şey. Bu çalışma her şeyden önce zenginler için yapılmamalı. Orada yaşayanların için, yerinde dönüşüm için yapılırsa bunlar aşılabilir. Aksi olursa gelenler, orada olanların gitmesine de neden olur. Yeni binaların yapılması çok doğal, bunlar yapılacak. Burada önemli olan her şey, bir, kiracıların yani orada yaşayanların çıkarına olmalı. İki, bunların çıkarları gözetilirken planlamada da onların olması lazım. Burada yaşayanların, o taşımadan sonra yani, gelenlerden sonra tekrar sürgüne gitmemeleri. Bunun çözümüyle sorun da giderilmiş olur."
TRAFİK VE KONUT SORUNU ÇÖZÜLMELİ
İstanbul'un, çok çabuk büyüyen ve gelişen bir kent olduğuna işaret eden Ude, "Herkesin imrenerek baktığı, tarihi olan, kentsel dokusu olan bir kent. O anlamda çabuk büyüyor. Böyle bir şehir ya da şehirlerde hiçbir belediye başkanının ya da yerel yöneticinin cebinde bir reçete olmaz. Bir trafik sorun var İstanbul’da. Bir de sürekli gelişen bir yer, konut sorunu var. Trafik sorununun yönünü belirlersek, burada metro, tramvay gibi toplu taşım araçlarındaki çalışmayı teşvik etmek ve geliştirmek lazım. Buradaki trafik sorunu ancak böyle çözülebilir. İkincisi konut sorununda da sosyal konut projelerini teşvik etmek lazım. Yani belediyenin de işin içinde yer aldığı, vatandaşa maliyetinin çok düşük olduğu, çok cüzi miktarlarla kar amaçlı yapmadığımız bir şey olmalı. Çünkü belediye konut yaparak para kazanmıyor, biz ihtiyaç sahiplerine sosyal konutlar projesini hayata geçirecek destek sunarız diye düşünüyorum. Bu iki konu benim için önemli" diye konuştu.
ÖRNEK MODEL
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise, Christian Ude’nin kendisi için önemli bir politik figür olduğunu ifade ederek, “Ude uzun yıllardır dostum. Bana fahri olarak danışmanlık yapacak. Bu danışmanlık hizmetini Türk-Alman ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından da önemsiyorum. Maltepe’ye Avrupa vizyonu kazandırmak ve Ude’nin hümanist anlayışıyla Anadolu hümanizmini birleştirmek istiyorum. Christian benim için bir örnek model. Çünkü yerel bir siyasetçinin, yerel bir belediye başkanının nasıl insana yakın olabileceğini, dokunabileceğini, işte avukat kendisi avukatlığını yapabildi, aynı zamanda bir aktivist kendisi, kabare sanatçısı, tiyatroda sahnelere çıkıyor. Örneğin önceki gün birlikte iftar yemeğinde yoksullara yemek dağıttık” dedi.
ALMAN GAZETELERİ DE YAZDI
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi de, Christian Ude’nin Münih kentinden uzun yıllar tanıdığı gazeteci dostu Ali Kılıç’a danışmanlık hizmeti vereceğini yazdı. Haberde “Ude için ilçe belediye başkanlığı demek büyükşehir belediye başkanlığı demek. O nedenle sorumluluğu daha fazla” yorumuna da yer verildi.
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2014, 10:47
Maltepe Belediyesine Alman Danışman
Münih Belediye Başkanlığı'ndan Emekli oldu Maltepe'ye fahri danışmanlık yapacak
YORUM EKLE
1
CİDE'DE PARKLAR KİTAP AÇTI!
2
Ataşehir Çamoluk Spor Kulübü Sezonu Moralle Açtı...
3
ATAŞEHİR KIZILAY ‘BİR KOLİ DE BENDEN!’ KAMPANYASI...
4
Hırka-i Şerif ziyarete açıldı
5
Veysel Karani Kimdir
6
Maltepe'ye Aile okulları geliyor
7
ATŞEHİR'DE UYUŞTURUCU OPERASYONU
8
Irakta kaçırılan şoförler evlerine döndü
9
KADIKÖY BEŞ YILINI GENÇLERLE PLANLIYOR
10
Beykoz Belediye Ailesi “Gönül Sofrası”nda Buluştu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler