KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI NASIL YAPILIR

Kabak çiçeği yenilebilir çiçek türlerinden bir tanesidir. Kabak çiçeği faydaları fazla olan bir çiçektir.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI NASIL YAPILIR

Kabak çiçeği yenilebilir çiçek türlerinden bir tanesidir. Kabak çiçeği faydaları fazla olan bir çiçektir.

Kabak çiçeğinin meyveleri çok çabuk bir şeklide büyümektedir. Bundan dolayı kabak çiçeği meyvelerini hızlı bir şekilde ve düzenli toplamak gerekir. Aynı zamanda kabak çiçeği güneşi çok sever. Güneş alan yerde yetiştirmek bakımı için doğru olacaktır.

Kabak çiçeğinin özellikleri ise şu şekildedir;
Kabak çiçeği yoğun miktarda A, B ve C vitamini içermektedir.
- Meyveleri hızlı bir şekilde büyür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır.
- Potasyum, magnezyum ve fosfor bakımından da zengindir.
- Yüksek miktarda lif içeren bir çiçektir.
- Kabak çiçeğinden kabak çiçeği dolması yapılmaktadır.
- Sakinleştirici ve idrar söktürücü bir özelliği bulunmaktadır.
- Kabak çiçeği kan yapıcı bir çiçektir.

Ülkemizde özellikle Ege Bölgesinde kabak çiçeklerinden hem lezzetli hem de hoş görünümlü dolmalar yapılır. Akdeniz Bölgesinde de bilinir, Girit’te de çok sevilir. İtalya’da kabak çiçekli makarna sevilen bir tattır.

Kabak çiçekleri İtalya’da lor peyniri, mozzarella veya krem peynir gibi yumuşak peynirlerle doldurulur, üzerine biraz zeytinyağı gezdirilip tuz ve karabiber serpilir.

Kızartma Meksika‘dan İtalya’ya, kabak çiçeklerini tüketmenin en popüler yollardan biridir. Çiçekler doğrudan unlu bir bulamaca batırılarak ya da önce içleri peynir, çökelek gibi lezzet vericilerle doldurularak kızartılır.

Kabak çiçekleri çok kısa bir raf ömrüne sahiptir, çabuk bozulabilir. İster piyasadan satın alınsın, ister evin bahçesinden toplansın kabak çiçekleri hızlı bir şekilde kullanılmalı, fazla bekletilmemelidir.

Çiçekler birkaç kez bir kase soğuk suya batırarak veya musluğun altında tutularak tek tek yıkanmalıdır. Saplar çiçeğin 2–2,5 cm altından kesilerek  kilitli bir torbaya koyularak taze kalması için buzdolabında saklanmalı ve bir gün içinde kullanılmalıdır.  

Çiçekler nazik davranarak temizlenmeli ve suyu süzdürülmelidir.  Eğer dolma yapılacaksa çiçekler çabuk solduğu için toplamadan önce kıyma ve pirinç hazırlanmalıdır.

Çiçekler açılmalı ve kullanmadan önce içlerinde böcek olup olmadığını incelenmelidir.

Çiçeklerin altını çevreleyen yeşil çanak yaprakları atılmalıdır. Çiçekler nazik davranarak temizlenmeli ve suyu süzdürülmelidir..

Eğer dolma yapılacaksa çiçekler çabuk solduğu için toplamadan önce iç malzemesi  ve pirinç hazırlanmalıdır. Kabak çiçekleri çok hafif bir tada sahiptir ve dolması harika olur diyoruz ve hemen tarifine geçiyoruz.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Kabak Çiçeği Dolması 
Malzemeler
15-20 Adet Kabak Çiçeği
İç Malzemesi
1 Su Bardağı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Kuru Soğan
2 Taze Soğan
2 Domates
1/2 Demet Nane
1/2 Demet Dereotu
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Şeker
1/2 Limon
1 Fincan Zeytinyağı
Pişirirken yeterince su ve isteğinize göre tuz
Bir Tutam Şeker
1 Çorba Kaşığı limon suyu
Yapılışı;
Dolma yapılması planlanan günün öncesinde pirinç, geceden bir tatlı kaşığı tuz ve ılık su ile ıslatılır. Ertesi gün pirinçler iyice yıkanır ve süzülür.
Bir kabın içerisine pirinç, rendelenmiş soğan , ince ince kıyılmış taze soğan, çok ufak küp küp doğranmış domates, ince ince kıyılmış nane, maydonoz ve dereotu, 1 tatlı kaşığı şeker, yarım limon suyu, 1 fincan zeytinyağı karıştırılır. Dolmanın iç malzemesi bir kenara konulur.
Kabak çiçekleri sabah erken saatlerde çiçeği açıkken toplanır. Ya da hazır alınır. Çiçek kapanmasın diye soğuk suyla tek tek yıkanır ve iç içe koyulur. Eğer kapanırlarsa doldurulurken yırtılabilir. Dikkat edilmesi geren en önemli nokta, çiçeklerin yırtılmamasıdır. Çiçekler doldurulup tencereye dizilir. Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su, bir tutam tuz ve şeker serpilerek ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirilerek hafif ateşte pişirilir.
Biraz limon suyu dökülerek soğuk olarak servis edilir

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2024, 18:22

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER