Doğalgazı Daha Tasarruflu Kullanabiliriz

Doğalgazı verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmak için İGDAŞ tarafından yapılan öneriler mutlaka dikkate alınmalıdır. İGDAŞ’ın önerilerini 3 ana başlıkta sizlerle paylaşıyoruz;

Doğalgazı Daha Tasarruflu Kullanabiliriz
Doğalgazı Daha Tasarruflu Kullanabiliriz


Doğalgazla çalışan cihazlar yüksek verimli ve arıza yapma olasılığı düşük cihazlar olduğu için işletme maliyetleri yani masrafları düşüktür. Ayrıca tam bir yılı düşünerek hesaplarsak doğalgaz diğer yakıtlara oranla daha ekonomik ve verimli bir yakıttır.
 
Doğalgazı verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmak için İGDAŞ tarafından yapılan öneriler mutlaka dikkate alınmalıdır. İGDAŞ’ın önerilerini 3 ana başlıkta sizlerle paylaşıyoruz;
 
1- Isınma

 
Evlerimizdeki ısı kaybının yaklaşık yüzde 40’ı çatılardan ve bina yalıtımlarından kaynaklanıyor. Bu nedenle çatılara ve bina cephelerine montalama/yalıtım yaptırdığınıza yaklaşık yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlanır.
 
Konfor şartlarını sağlamak ve tasarruf etmek için oda termostatı kullanın. Oda termostatını mevcut seviyeden 1 derece aşağıya ayarladığınızda yaklaşık olarak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz. En ideal konfor sıcaklığı 20- 22 derece arasındadır.
 
Evlerimizde ısı kaybının yaklaşık yüzde 15’i pencere ve kapılardan kaynaklıdır. Kapı ve pencerelerimizi pvc doğrama ve çift cam yaptırın. Eğer bunu yaptıramıyorsanız kapı ve pencere aralıklarını sünger ya da fitille kapatın.
 
Bacalı cihaz kullanıyorsanız yılda en az 1 kez sonbahar döneminde baca temizliği ve bakımı yaptırın. Bakımı yapılan baca cihazın yanma verimini arttırıp tasarruf sağlayacak, can ve mal emniyetiniz açısından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin önüne geçecektir.
 
Bacaların bakımını mutlaka itfaiyeden onay belgesi almış olan yetkili servislere yaptırın. Bacalı cihazların verimli çalışması için hava alması gerekir. Bu tip cihazları dolapların içerisine yerleştirin. Hava almasını engelleyecek şekilde çevresini kapatmayın.
 
Doğalgazla çalışan cihazların hava alması ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda tehlikenin önlenmesi için cama takılan menfezleri kapatmayın.

Ancak menfezler dışında gereksiz ısı iletimi ve hava girişi olan yerleri engelleyin.
 
Perdelerin kapalı olması faydalıdır. Ancak perdelerin petekleri kapatmamasına dikkat edin. Peteklerin üzerini veya önünü eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmayın. Peteklerin arkasına ısı yalıtımı levhaları yerleştirin. Oda termostatınız yoksa termostatik yani ısı ayarlı vana kullanımını tercih edin.
 
Doğalgazlı cihaz alırken standart belgelerine sahip (TSE, CE), verimi yüksek, tam donanımlı, elektronik ateşlemeli ve servis hizmeti olan cihazları tercih edin. Her yıl yaptırılan cihaz bakımı sayesinde yüzde 10 tasarruf sağlanır.
 

 2- Sıcak su temini

 
Cihazınızın sıcak su ayar düğmesi varsa derece civarına ayarlayın. Aşırı sıcak su hem cilde zarar verir hem de sıcak suyu kullanmak için yine soğuk su kullanmak zorunda kalırız.
 
Evden uzun süre uzak kalacaksanız cihazınızı mutlaka kapatın. Ancak evden ayrılmanız kısa süreli olacaksa kombi ayarını en düşük seviyeye getirin.
 
Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını suyun soğumaması için izole ettirin.
 
Bulaşıkları elle yıkarken durulamayı soğuk suyla yapın. Bulaşık makinesinde yıkama yapacaksanız makinenin tam dolu olmasına dikkat edin.
 
 
3- Ocak ve fırının verimli kullanımı

 
Yemek pişirirken fırının kapağını açmayın. Tencere, çaydanlık veya cezveyi çapına uygun ocak gözüne koyun. Zaman ve sıcaklık talimatına göre yemek pişirin. Pişirme esnasında zorunlu olmadıkça tencerelerin kapağını açmayın. Mümkün oldukça düdüklü tencere kullanın.
 
İGDAŞ’ın bu önerilerini dikkate aldığınızda diğer yakıtlara göre çok daha ekonomik olan doğalgazın daha da hesaplı olduğunu göreceksiniz. Bu önerileri uygulayarak yaklaşık olarak yüzde 60’a varan bir tasarruf elde edebilirsiniz.
 
Ayrıntılı bilgi için İGDAŞ Isı Danışma Merkezi’ni 444 24 25 numaralı telefondan arayabilirsiniz.
 
Unutmayın ki doğalgaz hem hesaplı hem de sağlıklı ve konforlu bir ısınma sağlar.

 
Derleyen: Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı

UCUZ KOMBİ FYATLARI



Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER