Tarihçi İlber Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’i Anlattı

İstanbul’un Fethi’nin 559.yılı etkinlikleri kapsamında Ümraniye Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde söyleşiye katılan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’in, Batı kültürüne hâkim, komplekssiz bir entelektüel yönetici olduğunu söyledi.

Tarihçi İlber Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’i Anlattı

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferans yoğun bir ilgi ile izlendi. Kendine has üslubuyla tarihi ve kültürel meseleleri ele alan Prof. Dr. Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet dönemini Avrupa merkezli bakış açısı üzerinden anlattı. Konuşmasında Fatih’in Doğu ve Batı kültürüne hâkim, komplekssiz bir entelektüel yönetici olduğunun altını çizen Ortaylı, bu örneğin Doğu ve Batıda benzerine rastlamanın pek mümkün olmadığını söyledi. Fatih’in dünya tarihinin ilk ateşli silahlar mareşali olduğunu ve Orta Çağ algısının İstanbul’un Fethi ile kesin bir şekilde yerle bir olduğunu ekleyen İlber Ortaylı, madalyonun diğer tarafında Fatih’e ait göz alıcı başka özelliklerde olduğunu vurguladı. Bürokrasiyi tepeden tırnağa tanzim etmesi ile Osmanlı devletine emperyal bir vizyon getiren Fatih’in sadece mareşal ve üst düzey bir siyasi olarak portresinin eksik olacağını söyledi. Aynı zamanda Fatih’in başka dinlere olan toleransının bugün Avrupa’da yüksek sesle dillendirildiğini ve bu anlamda Hıristiyan dünyasının entelektüel kesimi tarafından Fatih’in hakkının teslim edilmeye başladığını belirtti.

Konferansın ardından aktüel meselelerle ilgili konuklarının sorularını cevaplayan İlber Ortaylı gençliğin Fatihin vizyonunu anlamak durumunda olduğunu ifade etti.     

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2012, 18:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER