Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van Tabanlı'daki depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdiklerini dile getirerek, ''Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik'' dedi.
Kandilli'den açıklama
Erdik, yaptığı açıklamada, depremin büyüklüğü konusundaki farklı bilgilere işaret ederek, Enstitü olarak süratle hareket ettiklerini ifade etti.
''Depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdik. Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik'' diyen Erdik, 6.6 büyüklüğün yerel olduğunu, daha sonra moment büyüklüğünü 7.2 olarak revize ettiklerini söyledi.
Erdik, depremlerde önemli olanın büyüklük değil, şiddet olduğuna da dikkati çekerek, ''Van'da şiddet 8 mertebesinde. 9 şiddetinin görüldüğü yerler de var'' dedi.
Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar...''
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, ''Çok gururluyuz ki devletimiz ani bir refleksle bölgeye intikal etti ve her türlü tedbiri aldı. Türkiye'de bu tür intikallerin bu kadar süratli olduğunu, ben 40 yıldır bu işin içindeyim ilk defa
Erdik, yaptığı açıklamada, depremin yeri ve büyüklüğüyle ile ilgili ilk bilgilerin en yakın istasyonlardan geldiğini belirterek, ''Biz, en yakın istasyonlara bağlı olarak yerini doğru olarak verdik. En yakın istasyonlardan sadece yerel büyüklük verildiği için depremin büyüklüğünü 6.6 olarak verilmiştir. Daha sonra uzak istasyonların kayıtları, depremin moment büyüklüğünü 7.3 olarak vermiştir. Aynı anda bizim uzak istasyonlarımızdan alınan kayıtların değerlendirilmesiyle depremin moment büyüklüğü 7.2 olarak belirlenmiştir'' diye konuştu.
Çok büyük tabloya yakından bakıldığında tablonun net görülemediğini, onu görebilmek için uzaktan bakılması gerektiğini ifade eden Erdik, şunları kaydetti:
''Bu bakımdan depremin büyüklüğünü vermek için acele ederseniz depremin büyüklüğünü en yakın istasyondan verirseniz, ancak yerel cinsten büyüklük verebilirsiniz. Bunların yanlışı doğrusu olmaz, mühim olan halkımıza en doğru bilgiyi süratli bir şekilde ulaştırmaktır.''
Depremle ilgili doğru bilginin gerek kamu kurumlarına, gerekse halka en kısa zamanda ulaştırıldığını ifade eden Erdik, şunları dile getirdi:
"Kandilli Rasathanesi dünyada ilk defa bu depremi en süratli olarak bildirmiştir herkese, arkasında da revize etmiştir. Şu anda depremin moment büyüklüğünü 7.2 olarak söylüyoruz. 7.2'lik deprem denizde de, karada da olabilir. Hasar, orada bulunan ve bu deprem tehlikesine maruz olan envanterin büyüklüğüyle ve depremin yaratacağı şiddetle ilgili bir konudur. 7.2 büyüklüğünde bir depremin yaratacağı şiddet, merkezi yerlerde 9 olabilir. Genelde 8 olur. Halkımızı ilgilendiren, oraya yardım sağlayacak olanları ilgilendiren konu oradaki hasarın boyutudur. O da şiddetle verilir. Bu deprem büyüklüğüyle ilgili bir konu değildir.''
Erdik, enstitü olarak şiddet değerlendirmelerini yaptıklarını ve bunların devletin yetkili organlarıyla paylaştıklarını kaydederek, ''Çok gururluyuz ki devletimiz ani bir refleksle bölgeye intikal etti ve her türlü tedbiri aldı. Türkiye'de bu tür intikallerin bu kadar süratli olduğunu, ben 40 yıldır bu işin içindeyim ilk defa görüyorum'' diye konuştu.
Bu tip büyük depremlerin ardından artçıların geldiğini de ifade eden Erdik, 5.5 büyüklüğünde artçıların olduğunu ve bunların da yerel büyüklük olduğunu söyledi.
Erdik, depremin sığ bir deprem olduğunu ve hasarın Van ile Erciş arasında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Depremin yarattığı şiddete de işaret eden Erdik, depremin merkezde 9 şiddetinde görüldüğünü ve bu alanda yoğun hasarın olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.
Hasarlara ilişkin tahmini sayılar verdiklerini ifade eden Erdik, ''Bu tahminler gerek acil yardımın doğru dağılması, gerekse depremin büyüklüğü açısından bir fikir verir. Depremin tek başına büyüklüğü bir fikir vermez. Ancak hasar ve şiddet ortaya çıktıktan sonra bir fikir olmaya başlar'' dedi.
Ağır hasarlı binaların tahmini olarak 3-4 bin arası olduğunu kaydeden Erdik, bunların hane değil, bina sayısı olduğunu da söyledi.
Erdik, çok ağır hasarlı binalardan can kaybı beklenebileceğini de kaydederek, ''Bu binalardan tahmini 664 tanedir. Bu binalar yıkık binalardır.
Tamamen göçük değildir ama yıkık binalardır. Bir de tamamen yıkık bina dediğimiz daha çok betonarme binalar vardır. Bunlar da 50 adet gözüküyor'' diye konuştu.
Tüm bu sayıların tahmini olarak verildiğini vurgulayan Erdik, bunlarda hata payının yüksek olduğunu kaydetti.
Erdik, ''Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz rakamlar... Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar...''
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, ''Kandilli Rasathanesi standart olarak depremi, en süratli bir şekilde yerini ve aletsel büyüklüğünü vermeye çalışıyor'' dedi.
Erdik, yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Türkiye'den uzak istasyonlarca 7.3 büyüklüğünde verildiğini anımsatarak, enstitünün değerlendirmelerinden çok daha sonra verildiğini, kendilerinin çok hızlı olarak bilgi verdiklerini yineledi.
Depremin nasıl olduğuna ilişkin bilgi de veren Erdik, ''Kandilli Rasathanesi standart olarak depremi, en süratli bir şekilde yerini ve aletsel büyüklüğünü vermeye çalışıyor. Daha sonra uzak istasyonlardan bilgiler gelince revize ediyor'' diye konuştu.
Enstitü'nün Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat da, Elazığ'daki depremle Van'daki depremin birbiriyle ilişkisinin bulunmadığına işaret ederek, Van'ın kuzeyindeki bir depremin farklı fay hattında olduğunu ifade etti.
Kalafat, artçı depremlerin 20'ye yakın olduğunu ve 5.5 büyüklüğünde de artçı depremin yaşandığını dile getirerek, 7.2 büyüklüğündeki bir depremin artçılarının uzun süreceğini ve 5.7'ye kadar ulaşabileceğini de söyledi.
''Eğer hasarlı yapıları varsa vatandaşlarımıza, özellikle 5'in üzerindeki artçılarda dikkatli olmalarını ve evlerine girmemelerini öneririz'' diyen Kalafat, artçıların 3 haftaya yakın sürebileceğini de belirtti.
Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Özel de, büyüklüğü 4'ün üzerine çıkan depremlerde ilk değerlendirmelerin hemen verildiğini, bunun da son 3 yıldır uygulandığını söyledi.
(Akşam)
KANDİLLİ RASATHANESİ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA
DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA
ASTRONOMİ İÇİN TIKLA
METOROLOJİ İÇİN TIKLA
JOOFİZİK İÇİN TIKLA
AFET HAZIRLIK EĞİTİM BİRİMİ İÇİN TIKLA
Kandilli Rasathanesi'nden açıklama: ''Büyüklüğünü yerel verdik, sonra revize ettik''
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van Tabanlı'daki depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdiklerini dile getirerek, ''Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik'' dedi.
YORUM EKLE
1
Kızılay Başkanı Ömer Taşlı'dan korkutan açıklama
2
Asırlık kütüphanede 300 yıllık altın varaklı...
3
'Düşünen Adam'ımıza 'akıl hastanesi' bahçesi...
4
Tüm Türkiye şehitleri için yürüdü
5
CNN International: Deprem sonrası 'Van Gölü'nden...
6
Devlet tüm birimleri ile vanda
7
ABD TV'sinden Van Gölü uyarısı
8
Van Cezaevi'nden mahkumlar firar etti
9
Kadıköy'de keyifsiz gece! 0 - 0
10
Van depreminin hissedilen şiddeti, 10
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler