Gilindire Mağarası

30 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU, 351 BASAMAKLA İNİLİYOR.

Gilindire Mağarası

Gilindire Mağarası
30 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU, 351 BASAMAKLA İNİLİYOR.


Aydıncık ilçesinde Akdeniz'e sıfır konumda en az 30 milyon yıl önce oluştuğu değerlendirilen, bir çobanın kirpiyi takip etmesiyle ortaya çıkartılan Gilindire Mağarası yeniden yapılan giriş, ışıklandırma ve 351 basamaktan oluşan merdivenleriyle ulaşılan 'Aynalı Göl' ile turizme hizmet ediyor.


Dışında Akdeniz'in manzarası, içerisinde ise buz sarkıtları başta olmak üzere doğal yapısı ile dikkat çeken Gilindire Mağarası, Mersin-Antalya D-400 karayoluna 1,5 kilometre mesafede Aydıncık ilçesi sınırlarında Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alıyor. Yatay olarak doğal oluşan mağaranın içinde devasa boyutlarda her türden damlataş oluşumların yer alması dikkat çekiyor. Sonunda bulunan muhteşem bir görüntüye sahip olan ve 'Aynalı' ismi verilen göl ise ayrı bir izleme keyfi sunuyor.

Gilindire Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?
Gilindire Mağarası aynı zamanda Aynalıgöl Mağarası olarak da bilinmektedir. Gilindire Mağarası, Mersin şehrinin Aydıncık ilçesinin 7,5 kilometre güneydoğusunda, Sancak Burnu ve Kurtini Deresi arasında yer almaktadır. Bu mağaraya toplu taşıma araçları ile gidilmesi mümkün değildir. Toplu taşıma araçları ile Aydıncık ilçesine varmadan 10 kilometre geride bulunan Gilindire Mağarası’na gidebilmek için yol ağzında inilip 3 kilometreden fazla olan yoldan yürüyebilir veya araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kendi aracınız ile gitmeyi tercih ettiğinizde çok daha rahat bir şekilde Gilindire Mağarası’na ulaşabilirsiniz. Mersin-Antalya karayolunda ilerlerken mağaranın olduğu bölgede tabelalar yardımı ile ulaşabilirsiniz.

Gilindire Mağarası Tarihçesi
Bu mağara bir çoban tarafında keşfedilmiş. 1999’da keçilerini dolaştırırken çoban bir kirpinin farkına varmış. Bu kirpi çalılıkların arasından geçtikten sonra kayalıklarda gözden kaybolmuş. Çoban kirpinin peşinden gitmiş ve onu izlemeye devam etmiş. Daha sonra bir insanın geçebileceği büyüklükte olan kaya deliğinden geçerek mağaranın ağzına ulaşmış. Çoban, eşsiz bir güzelliğin ortaya çıkmasına vesile olmuş.

Türkiye'de bulunan mağaralar arasında Kambriyen kireç taşından meydana geldiği tespit edilen üç mağara içerisinde Gilindire Mağarası da yer almaktadır. Aynı zamanda mağaranın oluşumunda bölgenin yapısal özellikleri ve taban düzeyi konumundaki Pliyosen deniz düzeyi birinci derecede etkili olmuştur. Mağaranın oluşumdaki ikincil etkenler arasında ise jeomorfolojik gelişim ve oluşum, akarsularla yarılma, eğim, Pleistosen deniz düzeyi salınımları ve iklim yer almaktadır.

Mağaranın meydana gelmesi, o dönemdeki iklim değişikliği nedeniyle buzul çağının geçiş döneminde olmuştur. Tarihi yönden oldukça eski bir döneme kadar uzanmaktadır. Mağaranın içerisinde yer alan göl sebebiyle Aynalıgöl olarak da adlandırılmaktadır.

Gilindire Mağarası’nın Özellikleri
Bu mağara denizin 45 metre yukarısında bir yamaçta bulunmaktadır. Gilindire Mağarası’nın yatay uzunluğu 555 metre, derinliği ise 46 metredir. Bu mağara eşsiz bir görüntü sunan dev boyutlarda birbirinden farklı salonlara ayrılmaktadır. Gilindire Mağarası 560 basamak şeklindedir. Bu basamakların bitiminde muhteşem figürlere sahip sarkıt ve dikitler yer almaktadır. Ülkemizde bulunan birçok turistik yerin hikayesi bulunsa da Gilindire Mağarası’nın bir hikayesi bulunmamaktadır. Ancak bir söylentiye göre göle bakan kişiler geleceklerini görme şansına sahip olabilirmiş.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER