BİRECİK  PATLICANI

Türkiye’de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden farklı morfolojik(X) özelliklere ve tada sahip tarım ürünüdür.

BİRECİK  PATLICANI

BİRECİK  PATLICANI
Türkiye’de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden farklı morfolojik(X) özelliklere ve tada sahip tarım ürünüdür.
Meyve et rengi orta mor, beyazımsı olup çekirdekleri çok azdır, meyve eti yumuşaktır.


Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan BİRECİK PATLICANI, saflaşma  göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır.
Bu özelliğinden dolayı patlıcan kebabında ve diğer patlıcan yemeklerinde tercih edilmektedir. İlçemiz kenarından akan Fırat nehrine yakın alanlarda oluşan tarım arazilerinde yoğun olarak patlıcan üretimi yapılmaktadır.
Fırat nehrinin kenarında olması nedeniyle Birecik mikro klima iklim özelliğindedir. Bu mikro klima iklim özelliği Birecik bölgesinde daha erkenci sebze yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır.
Ayrıca, bitki deseninde ve yetiştirme şeklinde komşu ilçe ve kasabalardan farklılıklar göstermektedir.
Birecik Patlıcanı, ilçenin güney kısmında yer alan, özellikle Mezra Mahallesi başta olmak üzere, Fırat Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde yetiştirilmektedir.
Birecik patlıcanı uzun yıllardır bölge halkı tarafından, bölgenin tarım alanları ile evlerin yanındaki bahçelerde yetiştirilmekte ve bölge halkının geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Mutfağımızın vazgeçilmezi olan Birecik Patlıcanı, 20.06.2017 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir.
(X)Morfolojik: Canlıların yapı ve biçimini inceleyen ve özel fiziksel özelliklerini araştıran bilim dalıdır.
Not: Birecik, Şanlıurfa'nın ilçesi.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER