Güneş Enerjisi Sistemleri’ne Bir Yenisi Daha Eklendi, Küresel Güneş Jeneratörü.
Güneş enerjisi , doğa da sonsuz bir kaynak olarak nitelendirebileceğimiz bir enerji kaynağıdır. Dünyanın güneş sistemi ‘ndeki konumu ile biz insanlar güneşten çok verimli olarak faydalanabiliyoruz.
Güneş enerjisi ile elektrik üretmek için birçok teknoloji vardır. Güneşin ışıkları ile elektrik üretimi için kullanılan teknolojiler başlıca şunlardır;
fotovoltaik paneller ile elektrik üretimi (photovoltaic mule) Solar aynalar ile elektrik üretimi vb… türevleri vardır. Son yıllarda bunların arasına bir yenisi daha eklendi. Bu teknolojinin adı Küresel Güneş Jeneratörüdür.
Bu küre gerçekten çok iyi düşünülmüş ve tasarlanmıştır. Öyleki küresel jeneratörün gece elektrik ürettiği bile söyleniyor.
Bu teknolojinin amacı ise güneş paneli yerine tercih edilerek daha ucuz ve daha fazla verimli enerji üretmesidir. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında büyük bir öneme sahip olan güneşten faydalanmak, bizim için çok önemli. Çünkü doğa insanlara bu kaynağı ve yakıtı ücretsiz olarak sunuyor.
Yeni olan bu güneş teknolojisinin çalışma prensibi nasıldır ?
Bu kürenin içine su dolduruluyor. Su ile doldurulan kürenin , güneşten gelen ışıkları 10.000 kata kadar büyütebiliyor. Bu nedenle , bu küre ile bulutların yoğun olduğu ve hatta geceleri ay ışığında elektrik ürettiği bile söyleniyor.
Kürenin alt kısmında küçük güneş pilleri mevcut. Küre ise topladığı ışıkları , altında bulunan güneş pilleri ‘ne odaklıyor ve tam verimli elektrik üretebilmesi sağlanıyor. Ayrıca küresel güneş jeneratörünün diğer bir özelliği ise güneş takip sistemi olmasıdır.
Bu teknolojik alette bulunan güneşi takip sistemi sayesinde enerjiyi çok daha fazla üretebiliyor. Ürünün şekil yapısı sayesinde de , normal güneş paneli ne göre neredeyse %50 daha verimli çalışıyor.
Bu sistemi tasarlayan ekibin çok çılgın bir proje çalışması daha var. Küresel yapısı olan bu sistemi gökdelenlerde kullanmak. Gökdelenlerdeki düz camlar yerine mercekli camlar takılarak , kulenin elektriğinin bedava olması sağlanabilir diyorlar.
Bu sistemi kafamızda canlandırabilmek için bizlere güzel bir örnek veriyor.
Dubai’de yapılan dünyanın en uzun gökdeleni Burj Khalifa ‘dır. Eğer bu gökdelenin güney cephesinin bir kısmına bu kürelerin döşenmesi ile kulenin tüm enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söylüyor.
Önümüzdeki yıllarda güneş enerjisi elektrik üretimi teknolojilerinin çok daha fazla artacağını biliyoruz. Öyleki , piyasaya çok yakında çıkacak olan ve piyasadaki en fazla %20 verimli fotovoltaik panellerinin yerini alacak olan %40 verimli güneş panelleri.
Ayrıca , çatılardaki kiremitlere , bir boya tabancası ile kimyasal madde püskürtülerek , kiremitlerin güneşten elektrik üretebilmesi sağlanacak. Bu teknolojiler şuanda var ama henüz piyasaya çıkmak için uygun değil.