50 yıl önce kullandığımız iletişim araçları artık tarihi eser gibi geliyor
Günümüzde bir akıllı telefon satın alarak arkadaşlarınızı arayabilir, internette sörf yapabilir, oyun oynayabilir, uygulamalar yükleyebilir ve daha fazlasını başarabilirsiniz. Zaman'ın haberine göre, geleceğin iletişimi nasıl olacak, hangi iletişim araçlarını kullanacağız?
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, kısa süre içinde, sıradan cep telefonlarının yavaş yavaş gözden kaybolduğunu göreceksiniz. Akıllı telefonlar yaygınlaştıkça ve ucuzladıkça daha fazla insan bu telefonları tercih edecek.
Sürecin aşamalı olarak ilerleyeceğini söyleyen uzmanlar, 2010 yılında ilk 4G telefonun Amerika'da sahneye çıktığını belirttiler. Bu Amerikalı servis sağlayıcı Sprint'in piyasaya sunduğu HTC EVO 4G idi. 4G ağları, diğer networklerden daha hızlı veri transfer hızı sunuyor.
İnternet, iletişimde artarak etkisini sürdürmeye devam edecek. VoIP (Voice Over Internet Protocol), IP üzerinden ses verisi gönderilmesi servisi zaten birçok iletişim ürününde ve servisinde büyük rol oynuyor. Facebook ve Twitter gibi siteler, kullanıcılarına insanların ağlarla iletişim kurmasına izin veriyor. Artık insanların dünyaya hitap edebilecekleri bir platformları var. Geçmişte, sadece ünlü kişiler ve politikacılar tek seferde birçok insana hitap edebiliyordu. Şimdi ise internet ağı sayesinde isteyen herkes çok geniş kitlelere eş zamanlı olarak ulaşabiliyor.
Bu gelişim eğlenceden politikaya kadar her alanda değişikliklere öncülük edebilir. İnsanlar web'i iletişim aracı olarak kullanarak daha öncekinden daha kolay dinleyici bulabiliyorlar.
GELECEĞİN İLETİŞİMİNE BAKIŞ
Önümüzdeki yıllarda iletişim değişikliğini artırılmış gerçeklikte (augmented reality) göreceğiz. Bu sistemde, gerçek dünyadan alınan görüntülerle sayısal görüntüler inanılmaz bir gerçeklikle bağlanıyor. Bu olay gerçek zamanlı (anında) yapılıyor. Aklınıza gelen en basit uygulama, son yıllarda maçlarda sahaya yansıtılan bilgisayar görüntüleridir. Bu sistemi yeni çıkan akıllı telefonlarda da kullanabilirsiniz. Bu sistemler halen gelişim aşamasında olduğu için gizlilik ve güvenirlilikle ilgili kaygılar olabilir.
Video konferans: Teknoloji yıllardır ilerlerken, video görüşmeleri popüler değildi. Ancak şimdi web kameraları televizyonlarda görünmeye başladı, birçok bilgisayarda standart hale geldi ve işlerimizi kolaylaştırdı. Video konferansın dezavantajı, görüşme süresince tek bir yerde beklemeniz ya da bir cihazı taşımak zorunda kalmanızdır. Ancak şimdi telefondayken bile rahatça hareket edebiliyoruz. Belki, video konferansı kısa konuşmalar ya da özel durumlar için kullanacağız.
Dil engeli ortadan kalktı: Dilleri gerçek zamanlı olarak çevirebilen cihazlar, çevirmen olmadan kişilerin farklı ülkelerden ve kültürlerden insanlar iletişim kurmasına yardım ediyor.
Uzak gelecekte düşüncelerimizi birisinin beynine doğrudan göndererek iletişim kurabileceğiz. Bu teknolojiden sadece onlarca yıl uzaktayız. Fakat bilim adamları insanların düşüncelerini doğrudan bir bilgisayara iletmesize izin veren beyin-bilgisayar ara yüzü geliştirmek için çalışıyorlar. Belki bundan 50 yıl sonra telepatinin elektronik uyarlamasını kullanacağız. Hepsini zaman gösterecek.
htekonomi
Geleceğin iletişimi nasıl olacak?
Geleceğin iletişimi nasıl olacak?
YORUM EKLE
1
Oğul Erbakan köprüleri attı
2
İstanbullu işte bu suyu içiyor!
3
Dikkat! Yazın en çok bu besinler kilo aldırıyor!
4
Çöpçatan sitelerinde en çok söylenen 3 yalan
5
Amazon'da e-kitap satışı, kağıt kitap satışını...
6
Okumayan Anne Baba'nın Okumayan Çocuğu Olur
7
Hatay'da BDP konvoyuna geçit yok
8
Katalonya'dan boğa güreşlerine yasak geldi
9
Bursasporun yeni sezon formaları tanıtıldı
10
Ortada ev var yandan geç
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler