Amerika Uzayda Yeni Keşiflere mi Hazırlanıyor?

2012’de Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA uzay mekiği programına son verdi. Fakat merkezi California’da bulunan ve sadece 10 yıl önce kurulan SpaceX isimli firma, uzaya mekik göndererek, Amerikan hükümetinin şu anda yapamadığını yapabileceğini gösterdi.

Amerika Uzayda Yeni Keşiflere mi Hazırlanıyor?
Amerika’nın Sesi, Washington’da SpaceX ve NASA yetkilileriyle görüşerek, uzay uçuşlarıyla ilgili gelişmeler ve beklentiler hakkında ayrıntılı bilgi topladı.

2012’de, NASA’nın emekliye ayrılan uzay mekiklerinin müzeye taşınması hayranlıkla izlendi.

Ve yeni bir uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı. Mayıs ayında, Falcon-9 roketiyle fırlatılan Dragon isimli uzay kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenen ilk özel uzay aracı oldu.

Roket ve kapsül, merkezi Califronia’da bulunan SpaceX isimli firma tarafından geliştirildi. Dragon’u uzaya fırlatma, SpaceX’in Direktörü Elon Musk için bir devrim niteliğinde: “Gerçekten çok heyecanlıyım çünkü bu çok kritik bir adımdı ve bunu başardık. İnsanoğlunun gelecekte diğer gezegenleri ziyaret eden bir varlık olması hedefine biraz daha yaklaştık.”

NASA, Antares roketini ve Cygnus kargo mekiğini geliştiren Yörüngesel Bilimler Şirketiyle de çalışıyor. Uzay istasyonuna ilk deneme uçuşunun 2013’te yapılması planlanıyor.

NASA’da yönetici Charles Bolden,  “Uzay taşımacılığı işini özel sektöre devrediyoruz. Böylece NASA, güneş sistemini derinlemesine araştırmak, Mars’ı incelemek gibi daha bilimsel konulara odaklanabilecek,” diyor.

NASA, “Fırlatma Sistemi ve Orion kapsülü” adı verilen,  şimdiye kadar görülmüş en büyük roketi inşa ediyor. Bu mekikle, astronatları Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 15 kat daha uzağa taşımak mümkün olacak. İlk insansız deneme uçuşu 2014 yılında yapılacak.

Washington’da düzenlenen bir bilim festivalinde, NASA’nın gelecek kuşak uzay kapsüllerine ilgi büyüktü.

Öğrenci Andrew Clancy, “Uzay programının devam ettiğini görmek çok güzel. Bir ara programın tamamen bitirildiğini düşünmüştüm. Ama görüyorum ki hala canlı ve harika şeyler yapılıyor,” diyor.

NASA, dünya yörüngesine astronot taşıyacak uzay araçlarının inşası için üç Amerikan firmasıyla anlaşma yaptı.

Dragon kapsülünü uzaya erzak ve mürettebat taşıyacak şekilde tasarlayan SpaceX, astronotlu deneme uçuşlarına üç yıl içinde başlamayı panlıyor.

Boeing firması da, mürettebat taşımacılığı programı üzerinde çalışıyor. Tasarlanan kapsüller uzaya bir seferde yedi astronot taşıyacak ve iniş yapacak.

Sierra Nevada Kuruluşu, Dream Chaser isimli, kanatlı bir uzay mekiği geliştiriyor.

Washington’daki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Howard McCurdy’ye göre, NASA’yla yapılan bu ortaklıklar yeni icatları teşvik ediyor: “Kısa vadede, SpaceX firması önde görünüyor. Uzun vadedeyse durum, 1950’lerde yaşadığımız ve kanatlı araçlarla kapsül şeklindeki araçların yarıştığı oyuna benziyor. Şu aşamada hangi teknolojinn daha üstün olduğunu kime bilmiyor.”

NASA, yaptığı bu ortaklıklarla, Amerika’nın beş yıl içinde uzaya astronot göndereceğini söylüyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2013, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER