Aktarların bitkisel karışım yapması ve aralarında güzelavrat otu, baldıran, kurtboğan ve adasoğanının da yer aldığı 71 bitkisel ürünü satması yasaklandı. Sağlık Bakanlığı'nca "Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar Genelgesi"nde değişiklik yapılarak yeni düzenlemeler getirildi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bitkisel Destek Tedavi Tıbbi Ürünler Daire Başkanı Aslı Can Ağca, yaptığı açıklamada, aktarların camekanlarında "sağlık beyanı ile satış ve tedavi eder" şeklinde satış yapmaması gerektiğini, bunun bir sağlık hizmet sunumu olduğunu belirtti.
Ağca, aktarların bitkisel karışımlar yapamayacaklarını, bunun için eczacılık fakültelerinde 4 yıllık eğitim verildiğine işaret ederek, "Bir bitkide birçok aktif bileşen varken bitki sayılarının da artırılması nihai ürünün güvenlik profilini olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
Ürünler paketle satılacak
Hastaların bu tarz ilaçları ve karışımları eczanelerden alması gerektiğine dikkati çeken Ağca, "Aktarlar 'sağlık beyanı ile tedavi eder' ifadeleriyle satış yapamayacaklar. Camekanlarında 'tedavi eder' ifadeleri olmayacak. Bitki karışımları yapamayacaklar. Aktarlarda açıkta satılan ürünler paketli halde olacak ve bitkinin Türkçe ve Latince adının yer alması gerekecek" dedi.
71 bitkinin satışı yasak
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun hazırladığı listede 71 bitkisel ürünün aktarlarda satışı da yasaklandı.
Bu ürünlerden bazıları şöyle: "Adasoğanı, kantarit, kuduz böceği, katran ruhu, kreozot, horosani, güzelavrat otu, pire otu, yüksük otu, balık otu, Ebu Cehil karpuzu, eşek hıyarı, kenevir, baldıran, sedef otu, hintyağı, altın kökü, pire otu, erkek eğrelti otu, çöpleme, bit otu, papaz otu, kurtboğan, amonyak, arsenik, göztaşı, ban otu, jaborandi yaprağı, kenepod esansı, kroton tohumu, çiğdem, adem otu, deli bal, lokman ruhu."
Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2016, 12:18