Prof. Dr. Özgen Doğan: "Kötü evlilik kalp krizini tetikliyor"

Prof. Dr. Özgen Doğan: "Kötü evlilik kalp krizi riskini artırıyor. Gülmek ve baba olmak ise azaltıyor."

Prof. Dr. Özgen Doğan:
Gülay ÜSERBAY'ın konuyla ilgili Akşam Gazetesi'ndeki haberi:

Uzun yıllardır ABD'de görev yapan Prof. Dr. Özgen Doğan'dan kalp uyarıları: Kötü evlilik kalp krizi riskini artırıyor. Gülmek ve baba olmak ise azaltıyor. Kişinin gözüne bakarak kriz riskini belirlemek de mümkün...


Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen ABD -Columbia Üniversitesi NewYork Presbertiyan Hastanesi Kardiyoloji bölümünden Prof. Dr. Özgen Doğan kalp hastalıkları ve kalp krizleri konusunda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Doğan'ın açıklamalarından önemli satırbaşları...
Kalp krizi geçirdikten sonra yaşam şeklini değiştirmeyen insanlarda (sigara, stress, üzüntü, obezite gibi) ikinci kalp krizi geçirme riski çok yüksek. Yalnız yaşamak ve televizyon karşısında çok zaman geçirmek erken ölümleri 5 yıl önceye çekiyor.
Türk insanının genetik yapısında bulunan, kızgınlık ve öfke duyguları kalp krizine neden oluyor, çünkü kan akışı normal seyrinde olmuyor ve kanı pıhtılaştırıyor ve vücutta enflamasyonu arttırıyor. Bu da kalbi besleyen damarlarda oksidasyona; yani paslanmaya neden oluyor.
Prof. Özgen Doğan'dan kalp sağlığına ilişkin uyarılar.
- Kötü evlilik kalp krizi riskini artıyor.
- Yemek yiyip yatmak da aynı şekilde kalp sağlığını bozuyor.
- Gülmek yüzde 74 oranında azaltıyor.
- Baba olmak, kalp sağlığına iyi geliyor.

CEVİZ, SEMİZOTU VE SOĞUK SU BALIKLARI SOFRANIZDA OLSUN
Kalp sağlığı için Niyasin denilen bir vitamin türü vardır. Bu aynı zamanda B vitamini içerir. İyi kolesterolü yükseltir. İtalya'da yapılan bir çalışma sonucu Omega 3 yağ asitlerinin kullanımı kalp krizi riskini azaltmış. Ama hala sonuçları üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Yine Omega 3 yağ asitleri kullanılması trigliserit seviyelerini düşürüyor.
Özellikle soğuk su balıkları, semizotu ve cevizde bol miktarda var.

Damarların tıkanma yaşı 3'e indi
DamarlarIn tıkanma yaşı 3'ten başlıyor. Yıllar içerisinde de giderek artar. O yüzden çocukların ne yiyip içeceği çok önemlidir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Krize karşı bu belirtilere dikkat edin.
l Göğüsün sol tarafında göğüs ağrısı, baskı ve yanma.
l Kadınlarda nefes darlığı ve uykusuzluk,
l Bulantı ve mide şikayetleri.
l Yol yürürken ve merdiven çıkarken çabuk yorulma.
l Yüzde 25'inde hiç belirti vermeden de ortaya çıkabilir.
Kalp sağlığınız için şu testleri unutmayın: Rutin kan testi, kan şekeri, kolesterol seviyeleri, böbrek fonksiyon testleri, hormon testleri. EKG (kalp elektrosu).

Stentle 20 dakikalık yürüyüş eş değerde
Kalp krizi geçirirken stend hemen uygulanırsa hayat kurtarıcıdır. Kronik damar hastalıklarında stentin önemi yoktur. Eğer damarın durumu yaygın olarak kötüyse stend bir süre sonra oradaki etkisini kaybedecektir. 15 yıllık bir çalışmanın sonucunda stentlerden görülen fayda ile günde 20 dakika yürümek aynı sonucu vermiştir. Egzersizin önemi  ortaya çıkıyor.

Menopoz tedavisinde başlama dönemi önemli
ABD'de son dönemde 645  menopoz dönemindeki kadın üzerinde yapılan araştırmada menopozun erken yıllarında hormon takviye ilaçları alan kadınlarda kalp krizi riski görülmemiş. Burada önemli olan menopoz dönemine girmeden bu tedaviye başlanması ve en fazla birkaç yıl sürdürülmesi. Uzun süreli kullanılan hormon takviyelerinin kalp hastalıklarından çok meme kanserine neden olduğu bilinmekte. Yani burada en önemli konu, ilaca ne zaman başlandığı ve ne kadar sürdürüldüğüdür.

Kriz riskini gözünden tanırım
Kişilerin gözlerine bakıp kalp krizi riski taşıyıp taşımadığı, kolesterol seviyelerinin yüksek olup olmadığı anlaşılır. Göz alt kapağında ve korneada sarı lekeler varsa, kolesterol eksikliği ve kalp krizi riski teşhis edilebilir. ABD'de 20 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada elma -armut gibi meyvelerin felç riskini yüzde 52 oranında azalttığı tespit edildi.

HAFTADA ÜÇ YUMURTA
Yumurtanın sarısında kolesterol vardır, beyazında yüksek oranda protein mevcuttur. Bu nedenle erişkin bir kişi haftada 3 gün yumurtanın tamamını yiyebilir. Çocuklarda haftanın her günü yumurta yiyebilir. Peynirde ise yağ miktarı düşük peynirler tercih edilmeli.

Kolesterol yüksekliği damarları bozup krize zemin hazırlıyor
Kolesterol vücudumuzda hücre zarının bir parçasıdır. Bir tür zehir değildir. Sıfır kolesterol diye bir şey yok. Kolesterol organizma için gerekli ama, aşırı yüksek seviyelere çıktığında kalp damarlarında plaklar oluşturuyor ve damar tıkanıklığına neden oluyor, bu da kalp krizi ve diğer kalp -damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Yani kolesterol tek başına bir etki yapmıyor, damarların yapısını bozuyor, damarı hasta ediyor.
Kolesterol yüksekliğine neden olan faktörler şöyle sıralanıyor...
- Genetik (ailesel geçiş)
- Yanlış ve kötü beslenme (özellikle yağlı yiyecekler işlenmiş gıdalar)
- Obezite (şişmanlık)
-l Şeker hastalığı
-Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- Hareketsiz yaşam.
- Tüm bunlar kolesterol seviyelerini artırıyor.

İDEAL KOLESTEROL DEĞERLERİ
HDL ( İyi kolesterol): 50 üzeri.
LDL ( Kötü kolesterol) 100 altı.
TG (Trigliserid)150 altı.
Total kolesterol tek başına çok önem taşımaz. Çünkü hesaplama şudur. LDL+HDL +TG / 5 =TOTAL KOLESTEROL
Burada önemli olan LDL
kolesterolün düşük, HDL kolesterolün yüksek , TG (trigliserid)  düşük olmasıdır. (Pratik olarak, 50-100-150 diyebiliriz.)

İşlenmiş et felç riskini artıyor
Kötü kolesterol yüksek olduğu zaman damar sertliği başlıyor. Damarın içine giren bu plaklar damarın şeklini ve çeperini bozuyor.  Damar sertliği beyinde olursa beyin kanaması (beyin felci) geçiriyorsun, kalpte olursa kalp krizi geçiriyorsun, böbrekte veya bacak damarlarında olursa buralarda tıkanıklığa neden oluyor. Kolesterol seviyeleri herkeste farklıdır. Ne kadar düşük olursa o kadar iyi, böylelikle felç veya kalp kiriz geçirme şansı azalıyor.
40 bin insan üzerinde yapılan araştırmaya göre işlenmiş et yiyen insanlarda (sosis, salam, sucuk gibi), felç geçirme riski armış gözüküyor. Mümkün olduğu kadar az kırmızı et yemeli. Yine ABD'de yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre kolesterol seviyeleri yüksek olanlarda Alzeimer ve beyin felci görülme riski artmış.  (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER