Küba akciğer kanseri aşısını kullanmaya başladı
Sağlık araştırmalarında ve kanserle mücadelede dünyanın en ileri ülkelerinden biri olan Küba dünyanın ilk akciğer kanseri aşısını kullanıma sundu.
soL’un haberine göre yeni ilaç gelişimine 7.000’den fazla bilim insanın kendini adadığı, gelişmekte olan ülkeler arasında en gelişmiş biyo-teknoloji endüstrisine sahip ülke olan Küba, dünyanın ilk akciğer kanseri aşısını insanlığın kullanıma sundu.
Ancak bu haber sigara bağımlılarını sevindirmesin. CimaVax EGF adı verilen aşı, rutin bağışıklamada kullanılan aşılardan farklı olarak, koruma değil, tedavi amacını taşıyor. CimaVax EGF tümör hücrelerince üretilen ve onların büyümesinde kilit rol oynayan Epidermal Büyüme Faktörü-EGF adlı moleküle karşı vücudun antikor üretmesini sağlıyor.
CimaVax EGF kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer kanser tedavilerine yanıt alınamayan ileri evre (evre 3-4) akciğer kanseri hastalarında kullanılacak.
Projenin başaraştırmacısı Dr. Gisela Gonzalez aşının fonksiyonunu, “Bu aşı ile hastalığın engellenmesi mümkün değil, ama kritik hastaların durumunu belirgin düzeyde iyileştiriyor” diye açıkladı. İlk klinik çalışmalarda terminal dönemdeki hastalarda sağkalımı ortalama 4 ay uzattığı gösterilmiş.
Genç hastalarda daha etkili olduğu belirtilen ilaca dair Dr. Gonzalez bir hastasını örnek verdi: “Hastalarımdan biri ilacı almaya başladığında 32 yaşındaydı. Şimdi 35 yaşında. Yaşıyor, çalışıyor. Bizi geçen gün ziyaret etti ve çocuk sahibi olmayı düşündüğünü söyledi.”
İlacın Faz I çalışmaları Küba’da, Faz II çalışmaları ise Küba, Kanada ve İngiltere’deki kliniklerde gerçekleştirildi. Bu güne kadar 1000’in üzerinde hastanın kullandığı ilacın, kanser tedavisinde kullanılan diğer ilaçların aksine herhangi önemli bir yan etkisi görülmedi.
İlaç tüm Küba kliniklerinde ücretsiz olarak insanlığın kullanımına sunuluyor. Diğer ülkelerde kullanımının önünde engel bulunmuyor. Peru bu konuda Küba hükümeti ile görüşmeye başlayan ilk ülke oldu.
Ancak ABD’de ilacın yalnız klinik çalışmalar için kullanımı mümkün. ABD hükümetinin sürdürdüğü Küba’ya karşı ambargo, hem Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi-FDA onayı ile ilacın yaygın kullanıma girmesinin, hem de hasta ABD vatandaşlarının Küba kliniklerinde tedavi almasının önünde engel.