İftarda maden suyu tüketmek orucu kolaylaştırıyor

Oruç tutulan uzun saatler boyunca aç ve susuz kalan bünyenin mineral ihtiyacını iftarda ve sahurda maden suyu tüketerek karşılayabilirsiniz.

İftarda maden suyu tüketmek orucu kolaylaştırıyor
 İftarda maden suyu tüketmek orucu kolaylaştırıyor
Oruç tutulan uzun saatler boyunca ve susuz kalan bünyenin mineral ihtiyacını iftarda ve sahurda maden suyu tüketerek karşılayabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbı Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, maden suyunun içerdiği zengin mineralleri, tok tutma ve sindirime yardımcı olma özellikleriyle ramazan ayı için ideal bir içecek olduğunu söyledi.

Oruç tutulan saatler uzadı. Ramazanda oruç tutan bir beden yaklaşık 17 saat boyunca sıvı almıyor. Ayrıca havanın sıcaklığıyla gelen terleme vücudun kaybettiği tuz ve mineral miktarını artırıyor. Vücudun kaybettiği mineralleri kazanabilmek için sadece su içmek yeterli değil. İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Dr. Zeki Karagülle, uzun saatler boyunca vücudun susuz kaldığı Ramazan ayında doğal maden suyu tüketmenin önemine dikkat çekti.

Hayati fonksiyonlar için önemli

Maden suyunun vücudun ihtiyacı olan kalsiyum, magnezyum, sodyum ve klor gibi elementleri içerdiğini belirten Prof. Karagülle şöyle konuştu: “ Ayrıca, sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur. Vücudun tüm bu elementlere ihtiyacı var. Sağlıklı bir kalp, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletilmesi gibi hayati fonksiyonlarda bu mineraller çok önemli. Ayrıca maden suyu tok tutma özelliğiyle de bilinir. Oruç tutan bünyelere tok tutucu özelliği sayesinde de fayda sağlayabilir. İftar ve sahurda ise sindirim sistemine yardımcı olması nedeniyle tercih edilebilir.”

İftar sahur arası maden suyu

Prof. Karagülle’ye göre iftar ve sahur arasında doğal maden suyu tüketilebilir. Maden suyunun içine koyacağınız bir dilim limon, bir parça nane de iftardan sonraki hararet basmasını azaltıcı özelliktedir. Maden suyunu cacık, meyve suyu ve farklı içeceklerle birlikte de içebilirsiniz. Piyasada bulunan birçok maden suyunun mineral değerleri farklı. Kişinin ihtiyacına göre tercih yapılabilir. Kızılay Maden Suyu da zengin mineral kaynağıdır”.

Kızılay Maden Suyu zengin mineral kaynağı

Türkiye’nin şişelenen ilk maden suyu olan Kızılay zengin mineral değerleri taşıyor. Kurtuluş Savaşı sırasında Afyonkarahisar’da böbreklerinden rahatsızlanıp, Gazlı Göl'den getirilen maden suyunu içerek sağlığına kavuşan Atatürk’ün, bizzat sermayesini vererek Afyonkarahisar Gazlıgöl beldesinde bir fabrika kurulması ile üretime geçen Kızılay maden suyu, 17 Ekim 1926 tarihinde gelir getirmesi amacıyla Kızılay'a bağışlamıştır.

Kızılay Maden Suyunun mineral değerleri ise söyle; bikarbonat 770.4, kalsiyum 2123, magnezyum 40.8, sodyum 13.3, potasyum 5.4,florür 0.81, klorür 97.4, sülfat 5.35

Bikarbonat

Kalsiyum

Magnezyum

Sodyum

770,4

2123

40,8

13,3

Potasyum

Florür

Klorür

Sülfat

5,4

0,81

97,4

5,35


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER